Jak si smrt došla pro kata : a další mordy z dob c.k. a první republiky

Jak si smrt došla pro kata : a další mordy z dob c.k. a první republiky https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250145/bmid_jak-si-smrt-dosla-pro-kata-a-dalsi--250145.jpg 4 24 9

Na základě archivních dokumentů líčí autor prostřednictvím přímých účastníků, katova pomocníka, vyšetřujícího soudce, syna zavražděného, detektiva, soudního zpravodaje či advokáta) příběhy lidí, které chamtivost či psychická porucha přivedla před soudní porotu, do vězení nebo až na samotnou šibenici

Přidat komentář

hopla
17.09.2020 4 z 5

Solidně připravené, poutavé čtení, bez bulvárního nádechu. Autor nám nepřipravil jen klasické "soudničky," ale hlavně nás seznámil se systémem soudnictví na našem území od doby císaře pána až po "tatíčka Masaryka." Velký prostor je tu věnován také otázce vykonávání trestu smrti a udělování milostí. Pochvalu si zaslouží přehledná grafická úprava. Výhradu bych měl jen ke zbytečnému opakování některých pasáží.

Silmarien
16.07.2017 3 z 5

Popis vyšetrovania a súdnych pojednávaní z niekoľkých prípadov vrážd. Treba sa nachystať na vtedajší úradný jazyk i vyjadrovanie bežných ľudí (obžalovaných a svedkov), ale je to zaujímavý náhľad do tohto sveta. Čiže odporúčam pre ľudí, ktorých podobné veci zaujímajú.


jirickovazuzka
24.05.2017 5 z 5

Tahle kniha by měla být vzorem pro autory detektívek

daza.dt
24.05.2017 5 z 5

Velmi čtivě napsaná knížka, mám tuto dobu dějin našeho státu ráda. Tehdejší policisté a četníci nemuseli mít nutně nové vozy, vysílačky, mobily, počítače,...... ale selským rozumem a lidským přístupem k lidem vyřešili hodně.

Salonka
08.05.2017 2 z 5

Keď mi v knižnici padla do očí i rúk táto dosiaľ neznáma knižka, ktorá ma zaujala na prvý pohľad i dotyk, potešila som sa a sľubovala si trochu netradičný zážitok. Aj tak bolo – avšak nanešťastie v opačnom slova zmysle. Dielko ma nebavilo a do čítania som sa musela prakticky nútiť. Popisované prípady a všetky vyšetrovacie postupy pritom neboli „nezáživné“, rozhodne nie. Naopak, šlo napospol o jagavé perly fenoménu zvaného zločin.
Ide mi skôr o spôsob, akým boli podané (a to nehovorím o právnických formuláciách, ktoré nebolo ťažké vstrebať), konkrétne mi nevyhovel autorov prístup. Vôbec ma nepresvedčil a neurobil na mňa dojem, hoci zvolená tematika ukrýva ohromný potenciál. Akosi to všetko zabil, neviem. Mala som inú úplne predstavu a tejto knihe som neuverila ani ň ... škoda.

Dandulka
07.05.2017 5 z 5

Jak je vidět, vraždilo se i za mocnářství a za 1. republiky. Moc pěkné čtení, tehdejší četníci nepotřebovali analýzu DNA a odposlechy telefonů, a přece svého vraha našli a byl odsouzen. Ne vždy dostal "provaz", mohl dostat milost a pak doživotí..... I trest smrti měl své opodstatnění a nemusel být vždy vykonán.

Joklík8
12.03.2017 4 z 5

Velmi zajímavá kniha a zcela originálně pojatá. Citace reálných archivních materiálů se střídají s beletristickým zpracováním, které se však snaží držet skutečnosti. Je to vlastně směs beletrie a literatury faktu. Četlo se to dobře.

haki34
20.02.2017 4 z 5

i napsane trochu archaickym stylem, ale zajimava knizka, zobrazuje zivot v minulych staletich, uvazovani, seznamime se s porotou 12 rozhnevanych muzu, s patranim cetniku a policistu, s pravniky i katem...pripad je vzdy popsan, nasledne rozveden, pak se lici projednavani u soudu, kteremu predchazi nekolik vyslechu (zazamy psany dobovym jazykem), takze casto se na strankach opakuje jiz receno...ale knizka je i tak ctiva, seznami nas s trestnym pravem od 19. stoleti, obsahuje detektivku i s okamzitym resenim, protoze ani tehdy se nedarili dokonale vrazdy, nasledne pokusy obhajcu - marne...a pak rozreseni - smrt ci dozivoti, nebo dlouholety zalar...za me 85-90%

Arocrynn
24.06.2016 3 z 5

Zajímavé kriminální případy z dob Rakouska-Uherska a první republiky, ALE... No, nevím, některé části jsou napsané velice čtivě, ale jindy jsem se textem musela prokousávat, také mi vadily občas se opakující pasáže.

Štítky knihy

soudní procesy skutečné kriminální případy

Autorovy další knížky

Miloslav Martínek
česká, 1943
2012  90%Jagellonci ve městě stříbra
2006  83%Čeští cestovatelé a mořeplavci
2016  7%Richard Tesařík: Nedožitá stovka hrdinného tankisty
2015  81%Jak si smrt došla pro kata : a další mordy z dob c.k. a první republiky
2003  97%Kdo byl kdo – světoví cestovatelé a mořeplavci

Kniha Jak si smrt došla pro kata : a další mordy z dob c.k. a první republiky je v

Přečtených26x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce28x
Chystám se číst14x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x