Jak se vraždí v Čechách

Jak se vraždí v Čechách https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176966/bmid_jak-se-vrazdi-v-cech-176966.jpg 4 79 17

Pistole, nože, lano, sekyry, kladiva, palička na maso, a dokonce i šroubovák. Nástroje, s nimiž v této knize zabíjejí čeští vrazi. Zkušený autor rozhlasových i literárních rozhovorů Luboš Xaver Veselý šel v přípravách knížky Jak se vraždí v Čechách vytrvale za svým cílem setkat se v kriminálech s pravomocně odsouzenými vrahy, proniknout sérií otázek do hlubin jejich paměti a podat lidem o těchto zločincích svědectví. A podařilo se mu to. I s barvitým popisem okamžiků, kdy vrah svou oběť připravuje o život... V knize nenajdete ani jednoho odsouzeného, který by mohl být obětí justičního omylu. Všichni tráví velkou část svého života v marnosti právem. Autor dokázal ve dvanácti mnohastránkových dialozích, připomínajících divadelní hru pro dva aktéry, zachytit osudy jednotlivých pachatelů v jejich syrovosti, nahotě a mnohdy i brutalitě. Snažil se připravit a sepsat rozhovory tak, aby měl čtenář pocit, že sedí společně s vrahem a publicistou v návštěvní místnosti věznice a je přímo u toho. L. X. Veselý hovořil s odsouzenými, kteří si pohráli s životy jiných, zpravidla nevinných a mnohdy zcela nezúčastněných lidí. Činil tak s vědomím, že existují oběti, pozůstalí, rodiče, sourozenci, kamarádi a že se ani v nejmenším nechce dotknout památky zesnulého. Šlo mu o to, aby odvedl poctivou publicistickou práci, která by mohla veřejnost zajímat, a hlavně - mohla by se stát pro řadu lidí varovným mementem. Nehledejte v této knížce potěšení ani návod jak vraždit v Čechách, ale čtěte ji pozorně, protože všechno, co najdete na jejích stránkách, jsou holá fakta, navíc vyřčená z „povolaných“ úst.... celý text

KnihoSny
KnihoSny
29.06.2023 4 z 5

musím řict že to bylo docela zajimavé čtení

cleopatra11
cleopatra11
14.01.2023 4 z 5

Zajímavá kniha, ale čekala jsem ji drsnější.


opice1956
opice1956
23.12.2022 3 z 5

Knihu jsem nejdřív začala poslouchat jako audioknihu, ale už po půlhodině jsem raději zašla do knihovny a půjčila si papírovou verzi. Protože znám hlas a projev Luboše Xavera Veselého, bylo pro mě "nesnesitelné" poslouchat tu část textu, kde klade otázky a reaguje na odpovědi vězňů, načtenou člověkem s vadou řeči. Nemám nic proti lidem s vadou řeči a určitě by se našly "role", kde by to bylo výhodou, ale tohle rozhodně nebyl ten případ.

MarkétaI.
MarkétaI.
06.05.2022 4 z 5

Knihu jsem poslouchala jako audiokniha. Zpracování se mi velmi líbí. Oceňuji hlavně to, že každý vrah měl jiný hlas a přednes byl opravdu parádní.

PetaZ
PetaZ
13.03.2022 4 z 5

Poslechnuto jako audiokniha...Zajímavé zpovědi odsouzených.. Asi jsem udělala chybu, že jsem si prvně neposlechla knihu Doživotí, ale i na tu se chystám... Vlastně nevím co si o této knize myslet.. Rozhovory byly často zmatené, že vlastně nevím, co se v hlavách těchto lidí odehrává, že dojdou kvůli malichernostem až takhle daleko..

Lucuschka
Lucuschka
09.08.2021 3 z 5

Zajímavá kniha rozhovorů s lidmi o jejichž vině nelze polemizovat, neboť sami prostřednictvím autorových otázek skládají střípky svého jednání, až po samotný zločin a jejich reakci na život ve vězení, popř. na představy o životě poté, co vyjdou ven z vězení...

Opatov
Opatov
21.05.2020 5 z 5

Opět audio, zakoupené na základě knihy Doživotí.
A opět jsem se nenudila. Doporučuji.

MildeZ
MildeZ
16.10.2019 5 z 5

Jako audiokniha a je to tedy opět výkvět...

Crozz
Crozz
23.09.2019 5 z 5

Xaver umí.

Lmslaver
Lmslaver
07.08.2019 4 z 5

L.X. Veselého mám jako moderátora rád, a tak jsem sáhl po jeho knížce kde zveřejňuje své rozhovory s českými pravomocně odsouzenými vrahy. Nejsou to žádní sofistikovaní zločinci, většinou se jedná o jednoduché primitivy, kterých jsou plné kriminály (tohle vím, pracuji 25 let ve vězeňství). Drtivá většina drbanů (i v těchto rozhovorech) buď přiznává, že udělali špatnou věc, ale zároveň si hledá nějako výmluvu, nebo omluvu svého činu (byl jsem sjetý, provokoval mě…). Běžné taky je, že mukl přizná, že byl za daný čin odsouzen, ale hrdinsky to vzal na sebe za někoho. Když to prostě shrnu tak mě osobně to nic nového nepřineslo, ale pro nezasvěcené to může být pravdivý pohled do většiny mysli českých kriminálníků. 70%

edith79
edith79
13.11.2018 4 z 5

Další várka vrahů, feťáků a mužů mimo zákon. Tentokrát méně známé kauzy, odsouzení na pár vyjímek nesedí na doživotí, ale třeba "jen" na 20 let. Takže žádná neviňátka. Přesto se do této pozice mnozí z nich staví . Připadá mi, že mluví jako přes kopírák. Každopádně tyto knihy Xavera Veselého jsou velmi zajímavé a čtivé.

Marketa1994
Marketa1994
06.11.2018 3 z 5

Na kafíčko s vrahy a devianty všeho druhu. Zjistíte, že to, co se zdá nenormální vám, se některým aktérům knihy zdá naprosto v pohodě.

snoopylady
snoopylady
24.09.2018 5 z 5

Knihu jsem "přečetla" jako audioknihu. Líbilo se mi zpracování, kdy každý vězeň byl namluven někým jiným. Zajímavé příběhy lidí, kteří se z různých důvodů ocitli na zcestí. Některých mi bylo líto, věřím, že kdyby měli jiné podmínky v životě už od dětství, dopadlo by vše jinak. Naopak u jiných jsem nechápala jejich činy...

Koňadra
Koňadra
18.12.2016 2 z 5

Popularite autora vskutku nerozumiem. Prečítal som si Doživotí, nahnevalo ma, toto už nevyvolalo ani emóciu hnevu. Máte pre širokú verejnosť nepochybne zaujímavú tému, ste schopný vybaviť s väzenskou službou možnosť rozhovorov a dokonca ukecáte samotných zlořádov, aby si s vami pokecali. Čiže ste šikovný a presvedčivý. A potom, keď už páchate samotný (toľko pripravovaný) rozhovor ... tak ho urobíte na úrovni začínajúceho redaktora školského časopisu na strednom odbornom učilišti ošetrovateľov hospodárskych zvierat. Nerozumiem tomu. Je to strašná škoda.

fis.rena
fis.rena
24.05.2016 5 z 5

Na kus řeči s vrahem...kde,kdo,co a hlavně proč. Velice zajímavé čtení,které bych dala povinně číst klidně už dětem na ZŠ.

pfa
pfa
11.01.2015 4 z 5

Kriminální činy přímo z pohledu první osoby. Z pohledu samotného vraha, chcete-li, samotného aktéra. Rozhovory vedené osobou v publicistice skutečně povolanou a výpovědi pak jak poněkud mlhavé (zastírané a zkreslené samotným vrahem), tak i nebezpečně přímé a chladnokrevné. Někteří hovoří a cítí skutečnost snad i kajícně, jiní také litují - ovšem sami sebe... No není to čtení zrovna na uklidnění, ale máte-li zájem zase jednou o trochu čiré reality, mohu doporučit.

[8/10] Literatura faktu; Společenské vědy, Trestní právo; Kriminalistika

(Ze stejného soudku: http://www.databazeknih.cz/knihy/dozivoti-235179 )
(Doporučuji také: http://www.databazeknih.cz/knihy/psychologie-seriovych-vrahu-135739 )

Library&me
Library&me
20.12.2013 5 z 5

Velmi zajímavý pohled očima vraha... Přímé rozhovory na jasné téma.. Stojí na přečtení,..