Jak se rodí zvony

Jak se rodí zvony https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/265095/mid_jak-se-rodi-zvony-A1x-265095.jpg 4 4 3

Přidat komentář

xulij01
19.04.2023 4 z 5

Zajímavě pojatá knížka. Setkáme se v ní se třemi druhy kapitol:

1) Co vypráví čas (vždy uvedený konkrétní rok). Vypíchnutý některý z důležitých okamžiků ze života paní zvonařky v daném roce. Dle stylu je to psané Švihálkem.
2) Co vypráví paní zvonařka. Zde najdeme osobní zážitky z dětství, dospívání, dospělosti. Myslím, že je to převzaté přímo od paní zvonařky, jazyk ostatních dvou druhů kapitol je květnatější.
3) Co vypráví zvony. Velmi zajímavé povídání o zvonech a jejich historii, v jedné takové kapitole je i přetištěna pracovní smlouva zvoníka, co bylo jeho úkolem, jak se měl chovat. Dozvíme se o význačných zvonech a jejich osudech. Do určité míry vyprávění z pohledu zvonů. Dle stylu opět psané Švihálkem.

Celkově knížka určitě stojí za přečtení, zvláště zajímavé jsou kapitoly popisující výrobu zvonů. Obecně se jednalo o postupy, které byly předávány z generace na generaci, ale ač manžel paní zvonařky pocházel z takového rodu, tak si musel na veškeré postupy přijít sám (zkoušení, stará literatura). Přiznám se, že kapitoly třeba o dětství a dospívání paní zvonařky mě tolik nenadchly, více by se mi líbilo, kdyby byl větší prostor věnován úseku života, kdy už vyráběli zvony.

Netopyr07
20.06.2021 3 z 5

Moc hezky napsané, skutečně... taková pohádková záležitost. Vskutku zajímavé, že mezi zvonařskými rody nejsou jmenováni Manouškovi. U kapitoly, jak se dostavil do Brodku Jaroslav Dobrodínský, jsem se smála půl hodiny. Nicméně zvony Dytrychových jsou po celém světě, což o něčem svědčí.


olga8832
01.08.2019 5 z 5

Krásný příběh.