Jak se rodí sériový vrah

Jak se rodí sériový vrah https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225886/mid_jak-se-rodi-seriovy-vrah-CyO-225886.jpg 3 56 14

Skutečný případ Thomase Quicka. Odsouzen za osm vražd, dalších pětadvacet přiznání k soudu nedospělo. Thomase Quicka znají média jako švédského Hannibala Lectera, zločince, jehož hrůzné činy přesahují běžnou představivost. Pozadí jeho příběhu je však spletitější a překvapivější, než se zdá. Autor knihy se s nejnebezpečnějším švédským sériovým vrahem setkal poprvé roku 2008 v nemocnici v Säteru a během čtyř let prozkoumal každý detail policejního vyšetřování a soudního procesu. Pečlivá analýza policejních videonahrávek, záznamů z výslechů i soudních stání, lékařských materiálů a zápisků policejních vyšetřovatelů, včetně těch dosud utajovaných, jej přivedla k šokujícímu zjištění – v případě Stura Bergvalla, jak se odsouzenec ve skutečnosti jmenuje, policisté, lékaři, právníci i soudní znalci účelově manipulovali s fakty. Råstamův příběh o tom, jak lze z nevinného, psychicky nemocného člověka vytvořit sériového vraha, je reálný thriller a kritika policejního a právního systému, který selhal.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Fallet Thomas Quick: Att skapa en seriemördare , 2012


více info...

Přidat komentář

karaliene
12.01.2023 4 z 5

Well done!!! Ok, dovedu si představit, že by kniha mohla být kratší a/nebo čtivější, ale toto není román, jde o literaturu faktu. Autor tématu věnoval plno energie a ještě víc času, prošťoural se k nejmenším detailům, byla by škoda, kdyby o ně knihu ošidil.

Martasss
02.10.2022 2 z 5

Vlastně ani nevím co o této knize napsat. Když nad tím přemýšlím, tak by asi byla zajímavá, jen kdyby to bylo pojato krapet zkráceně. Na můj vkus je kniha zbytečně zdlouhavá. Téma mě překvapilo, do přečtení jsem o této kauze vůbec nevěděla a je dobře, že se našel někdo kdo do rozuzloval, ale zpracováno je to nešťastně. Vždy všechny knihy dočtu, bez ohledu na kvalitu, ale u této mi to trvalo hezkých pár měsíců, vůbec se mi do další a další kapitoly nechtělo.


Dashmo
09.03.2022 5 z 5

Toto nebola klasická krimi kniha s úvodom, zápletkou a rozuzlením nakoniec. Bol to príbeh, ktorý sa REÁLNE stal a mne teda takmer dekel odpálilo. Muž mi hovorí, že som celý čas počas čítania krútila hlavou. No úprimne som nechápala ako niečo takéto bolo možné, ako sa niečo takéto fakt mohlo stať. A stále nechápem. Bolo to skvelé čítanie, desivé zároveň. Fakt stále nechápem

TheKaciZ
30.10.2021 2 z 5

Tak ako velmi som sa tesila na tuto knihu, tak velmi som sa trapila s jej citanim. Nudne zdlhave faktograficke opisy.

sattah
29.09.2021 1 z 5

Zaujímavé, ale mega nudné, dookola to isté čítate...
škoda peňazí :/ škoda, že sa nedala stiahnuť na uloz.to zadarmo,
aspoň by mi nebolo ľúto knihu beztrestne vymazať....

hu_87
04.04.2021 3 z 5

Na můj vkus až moc zdlouhavé, přitom by se to dalo vcucnout do poloviny stránek a kdyby autor chtěl, mohl by to podat zajímavě i tak.
Nutno podotknout že Thomas Quick je vlastně skutečnou postavou a tento případ se vážně stal.
Pokud spadáte mezi lidi, kteří knihu raději odložili, doporučuji film Dokonalý pacient (já stáhla se sk titulkami, český dabing nevím kdy bude), tam je to hezky vyobrazené.

MarkétaI.
20.06.2020 3 z 5

První věc co jsem udělala, když jsem knihu přečetla byla, že jsem se šla na internet přesvědčit, jestli se to opravdu stalo. Jednoduše neuvěřitelně. V knize jsem se občas ztrácela, ale určitě je to zajímavé čtení.

perpe2a
14.06.2020 1 z 5

Bohužel na mě moc popisné, zdlouhavé, nudné....nedočteno, odkládám.

Jordyz
19.08.2019 2 z 5

Přes zajímavý příběh nemůžu hodnotit na víc - měla jsem co dělat, abych knihu dočetla. Bohužel napsáno nezáživným dojmem. Za mě by kniha mohla být klidně poloviční.

Termina
23.01.2019 2 z 5

Upřímně jsem od knihy čekala víc a jelikož mě myšlení seriových vrahů vždycky tak nějak zajímalo kdybych měla hodnotit zda mi tato kniha přinesla nějaký přínos tak nikoliv.

Lenka8418
02.01.2019 2 z 5

Zajímavé,nečekané, ale chvílemi zdlouhavé. Trošku bych knihu zkrátila a myslím, že by pak byla čtivější, i když někdy mi zůstal až rozum stát nad tím, co se může dít

callahanh
04.05.2018 3 z 5

Co k téhle knize napsat? Hodnotí se dost těžko, protože jde o skutečný případ, v němž selhalo několik institucí. Viditelné ignorování důkazů neviny, až příliš velká snaha o to mít obětního beránka a v podstatě i arogance všech institucí vedly k tomu, že Thomas Quick mohl být odsouzen za vraždy, které evidentně nespáchal, ačkoli se k nim přiznal. Už to samo o sobě je hodně atraktivní námět, přesto ho ale Rastam nedokázal úplně uchopit a čtenářsky atraktivně převést do knižní podoby. Je znát, že faktů měl k dispozici velké množství a nad případem trávil dlouhé roky práce, paradoxně ale asi to je největší slabina knihy, protože nad vším ztratil nadhled a snažil se čtenáře informovat opravdu o všem. Ono by to asi nebylo na škodu, kdyby to bylo psáno čtivě, což se ale bohužel neděje a vše je věcné a suché a nepříliš čtivé. Jmen a postav je tu až moc a čtenářská orientace ve všech kauzách je do značné míry ztížená. Na druhou stranu je ale celá kauza natolik zajímavá, že kniha nejde odložit, protože čtenáře zajímá, jak to celé skončí a zda někdo ponese následky za všechna pochybení. Je zkrátka znát, že Rastam je novinář, takže celá kniha je jedním dlouhým investigativním článkem, který není úplně jednoduchý na čtení, svůj účel ale plní. Od knihy podobného typu bych ale osobně přece jen čekal větší čtivost, svižnější tempo, větší spád a asi i trochu jiný styl psaní. 60 %

irskádívka
19.12.2017 5 z 5

Knihu jsem si vybrala podle názvu v levných knihách. Obsah mě překvapil. Čekala jsem detektivku a kniha byla pátráním novináře po pravdě, soupisem informací a článků, věnovala se porovnávání faktů skutečného příběhu ze švédska.
Je jasné, že nebylo snadné se začíst, některé pasáže byly náročné, jednotlivé situace, důkazy byly detailně popsané...Autor i příběh mě přesto dokázal upoutat. Právníci, soudci, sám obviněný a nepřímo i autor přede mnou začali existovat a žít. Celý příběh začal dávat smysl a pomalu se rýsovat. Zajímavý námět a zajímavý čtenářský zážitek.

kubla111
09.09.2015 2 z 5

Příliš zdlouhavé, myslel jsem si, že to bude mít nějaký spád, ale ani psychologický rozbor to nebyl. Knihu jsem sice dočetl, ale poměrně s velkým sklamáním.

Štítky knihy

sérioví vrazi Švédsko policisté

Autorovy knížky

Hannes Råstam
švédská, 1956 - 2012
2014  62%Jak se rodí sériový vrah

Kniha Jak se rodí sériový vrah je v

Právě čtených5x
Přečtených74x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených6x
Knihotéce100x
Chystám se číst59x
Chci si koupit22x
dalších seznamech1x