Jak se nestát vrahem

Jak se nestát vrahem https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120542/jak-se-nestat-vrahem-120542.jpg 4 31 7

Již třetí kniha fejetonů Ivana Klímy je vlastním autorovým výběrem z „Posledních slov“ a „Sloupků“, které donedávna po tři roky vycházely v Lidových novinách a v měsíčníku Xantypa. Jak už to bývá v tomto novinářském žánru obvyklé, dotýkají se tyto drobné texty nejrůznějších témat, většinou každodenních, někdy i věčných. Největší zájem čtenářů vyvolávaly Klímovy vtipné postřehy o nesmyslném zbožňování celebrit, o nadhodnocování významu profesionálního sportu či o nepochopitelných činech naší justice. Čtenáři si také velmi oblíbili humorný způsob, jímž upozorňuje na projevy úpadku a prznění našeho jazyka ve sdělovacích prostředcích i při běžném úřadování. A jakkoli jsou všechny tyto věci vážné, v podání autora, který má smysl pro humor, je možné jim čelit i zasmáním.... celý text

Přidat komentář

Allla9
11.09.2022 4 z 5

Trefné postřehy. Nad mnoha fejetony jsem se pobavila, ale i mnohé zajímavosti jsem se dozvěděla.

vendy246
11.10.2021 4 z 5

Co fejeton, to námět k zamyšlení. Nemohla jsem přestat, dokud jsem knihu nepřečetla. Ivan Klíma se dívá na svět kolem sebe s nadhledem a bystrostí a má schopnost popsat co vidí. Například příšernou češtinu a obdivování celebrit namísto elit. Máte recht, pane Klímo.


MildeZ
29.02.2016 3 z 5

Rychlé a oddechové čtení - chvílemi jsem z autorových úvah tzv. rostl, aby mě zase v dalším jiném sloupku přivedl k zamyšlení :-)

konformita
26.10.2014

S mnoha názory pana Klímy se ztotožňuju, ale je vidět, že je to již starý muž. Jeho názory jsou mnohdy předpotopní. Haní konzumní způsoby života a ke spoustě jiných věcí se vyjadřuje veskrze záporně. Jako by žil v tom minulém století. Společnost se mění, tak jako se díváte na prvorepublikový film, některé způsoby vyjadřování a další věci s tím související se Vám taky zdají z jiného světa. Suma sumárum, škoda času na tuto knihu.

edysy
10.11.2013

Pěkně, čtivě a výstižně psané. Zvolená témata jsou často spíše vážného rázu, postřehy k zamyšlení nad jevy doby dnešní i minulé, té totalitní. Ale ani humor knížce nechybí, vzpomínám si například, jak by pan Klíma jako posluchač rádia zavřel hudebního redaktora do cely na 24 hodin a pouštěl mu šlágry, které pouští v rádiu on jemu. Celkově se mi knížka líbila, i když mnohé úvahy a jejich závěry takzvaně "k líbení" nejsou.

DiskretniBarman
08.10.2013 3 z 5

Jakkoli mám Ivana Klímu rád, tyhle fejetony mi přišly až příliš banální...

koubin007
13.12.2012

Pěkně psaná satira. Fejetony mají co říct, jsou vtipné a inteligentní. Ačkoliv je Klíma již staršího data narození, překvapuje svým mladistvým nadhledem. Často se dotýká tématu přehnané adorace sportovců, celebrit a hlavně rozšíření masové zábavy...která ale probíhá z pohodlí domova...tedy vlastně každý sám a přesto masa. Takový je celý svět, otázkou je, je to tak správné?