Jak se mají Mayové aneb Proč bychom se neděsili

Jak se mají Mayové aneb Proč bychom se neděsili https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37743/bmid_jak-se-maji-mayove-aneb-proc-bychom-VGA-37743.png 4 62 13

Netradiční cestopis líčí příhody skupiny přátel (známé z autorových předchozích knížek), tentokrát v Mexiku a v Guatemale. Vyprávění je vtipné i poučné - autor prokládá příběh stručným popisem obou zemí, jejich historie i kulturních památek a exotické přírody. Čtenář se tak dozví mnoho zajímavostí o Mexiku a Guatemale i o Mayích, jejich historii a o jejich současných potomcích. - Na závěr je připojen španělsko-český slovníček, seznam použité literatury a medailonek o autorovi.... celý text

javirgo
javirgo
19.07.2023 4 z 5

Po přečtení vynikajícího románu Cejch, jsem musela zkusit od Z.Šmída ještě něco jiného. První kniha, která se ke mě dostala byla právě tato expedice kamarádů a již zkušených cestovatelů na území Mayů. Při líčení jejich dobrodružné cesty jsem se hodně pobavila a často i srdečně zasmála. Jejich putování jsem si doplnila na pár videodokumentech, které jsem našla na You Tube. Je to opravdu krásná a zajímavá destinace, ale také nebezpečná. Jinak se mi styl psaní a hlavně humor moc líbí. Asi si nějakou další autorovu knihu koupím, abych jí měla doma po ruce, až si budu chtít přečíst něco pro zasmání

namornice
namornice
18.02.2023 3 z 5

Autora běžně nečtu, ale pro nadcházející dovolenou v Mexiku jsem chtěla přečíst něco zábavnějšího než je cestovní průvodce a tento netradiční cestopis mě docela bavil. Kdysi jsem viděla seriál ze života této vodácké party, ale ke knihám jsem se dostala až teď. Humor Zdeňka Šmída je pohodový, inteligentní a fakt mi sedl. Kapitoly plné úsměvných dobrodružství vodácké party jsou proloženy stručnými úryvky s informacemi o kultuře a památkách navštívených míst.
Tyto krátké pasáže mě osobně bavily moc.
V rámci nadcházejících cest už mám připraveny i Bubny Berberů a Za písní Severu takže k autorovi se určitě vrátím.


konicekbily
konicekbily
18.12.2022 4 z 5

Autor vytvořil pěknou kombinaci cestopisu a dalších příhod svých hlavních hrdinů tentokrát na cestě do Mexika a Guatemaly. Poznal jsem něco více z historie a i současného života v těchto zemích. Vše je napsáno jeho pěkným stylem a humorně.

vladislav6610
vladislav6610
12.11.2022 5 z 5

Oblíbená parta,oblíbený autor. Škoda, že už nic nenapíše.

BabaJaga11
BabaJaga11
04.04.2020 4 z 5

Místy trochu spletité, jako ostatně všechny knížky z této cestovatelské řady. Příhody našich dobře známých cestovatelů se prolínají s tím, co si přečetli v průvodci a pak si to vyprávěli mezi sebou, obvykle s trochou nadsázky. Místy pak můžeme jen hádat, co skutečně patří k reáliím dané země – v tomto případě Mexika a Guatemaly. Roli zde samozřejmě hraje i to, že jde o země pro nás hodně exotické, zrovna tak exotická a málo známá je pro nás jejich historie. A v této všehochuti se ještě tu a tam objeví nějaké vyprávění lidí, s nimiž se naši cestovatelé potkávají... někdy teda jde spíše o posuňčinu, jazyková bariéra zde byla dost výrazná :-).

Přiznám se, že na těchto humorem sršících knihách mám nejraději pasáže – krátké a vzácné – které jsou vážné. Kde si autor přestane utahovat ze sebe a svých spolucestujících a svěří se s něčím, co jej vzalo za srdce. Zde to byl okamžik s holčičkou v chudé vesnici, která cestovatele obdařila nádherným čistým úsměvem poté, co dostala jako dárek tužku, v dotyčné vsi věc sice známou, ale nesmírně vzácnou.

Knížku doporučuji nejen těm, kdo by se jednou do Mexika či Guatemaly chtěli podívat, ale i těm, kdo vědí, že tam určitě nepojedou (při čtení některých pasáží možná ani nebudou litovat – tohle jsou totiž destinace pro opravdové dobrodruhy :-)).

PetrCepek
PetrCepek
15.12.2019 2 z 5

Zručně napsané, jenže to má mnohem blíže k cestopisu než někdejším příběhům Sumce, Kennyho a dalších, kteří zde vystupují jakoby bokem.

kockakocka
kockakocka
23.02.2019 2 z 5

Docela příjemná oddychová četba, Vodácký průvodce to ale není.

monte
monte
25.08.2018 4 z 5

Zábavný cestopis.

whale77
whale77
31.05.2018 5 z 5

Kdysi, kdysi, strašně kdysi dávno jsem četla Šmídovo Pročnetopení a Pročnepocení. A líbilo se mi to, nadšená jsem byla. Jenže do dalších Pročnecokolivů se mi už nějak nechtělo, snad strach mi bránil, že „pokračování“ už nedosáhnou na „jedničku“. Takže mi doma už asi deset let ležely tahle mexická a ještě Za písní Severu a už jsem to viděla bledě. Ale naštěstí přišla Čtenářská výzva s „knihou, kde se jedna z postav jmenuje jako vy“ a já rychle prolistovala Maye, jestli i do Guatemaly cestovala také Lucie. A jo! Z jakéhosi musu jsem se tedy dokopala ke čtení a nutno říci, že tento „díl“ jedničku v mých očích předčil! Jemný humor, napínavé líčení cestovatelských zážitků i moudré předávání historických i zeměpisných poznatků v dobře namíchaném poměru od každého trochu je něco, řekla bych vyzrálejšího, než jsem čekala. Vážně opět nadšená! A do písně Severu půjdu už bez nucení se :-)

pecinka21
pecinka21
03.03.2018 5 z 5

Pokud chcete cestopis u kterého se budete válet smíchy a zároveň se dozvíte spoustu věcí o Mexiku a Guatemale, tak je to pro vás ta pravá kniha. Šmíd má podle mě ty nej nej cestopisy. ROZHODNĚ DOPORUČUJI.

Baruš24
Baruš24
05.05.2017 5 z 5

Skvělé, zábavné, čtivé.
Měli jsme příležitost tuto knihu číst během své vlastní cesty po Mexiku a Guatemale a je to všechno tak, jak popisuje Zdeněk Šmíd. Rozhodně doporučuji prožít na vlastní kůži.. :-)

Modrina
Modrina
19.05.2014 5 z 5

"Po tomhle slezou fleky i jaguárovi." :) Opět skvěle popsané putování.

Samdelas
Samdelas
07.09.2013 5 z 5

Další z mnoha výborných Šmídových cestopisů, silně čtivé...