Jak se kreslí nula

Jak se kreslí nula https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72243/jak-se-kresli-nula-72243.jpg 3 12 3

Miloš Cajthaml se v této nové knize zabývá tematikou dětí a mládeže na pomezí kriminality z prostředí sídliště Jižní Město, tematikou drsnou, otevřenou, se sondáží do rodinného zázemí všech zúčastněných aktérů — je nutné poznamenat, že autor ji pojednává střízlivě, věcně, bez laciné senzacechtivosti či povrchní kritiky závažných nedostatků v péči společnosti o život na odcizených sídlištích. Jde o hledání příčin dětské agresivity, násilí a cynismu — nejedná se tedy o přetřásaný alkoholismus či narkomanii, ale o sondu do sociálně-psychologických předpokladů budoucí kriminality. Vzorek party adolescentů, dopouštějících se drobného násilí, krádeží a posléze i drastického znásilnění, má v povídce svého mluvčího Honzu, který je poznamenán fyzicky i psychicky následky autonehody, omezující možnosti jeho dalšího uplatnění. Je jakoby pouhým svědkem činnosti party, nicméně nerozezná — či spíše rozezná pozdě — hranici hry a krutého cynismu a je náhle sám viníkem, ač se vnitřně považuje za oběť.Autor zdařile předvádí pustou prázdnotu vegetovaní části sídlištní mládeže, její zívající nudu, nezájem světa dospělých o autentický kontakt s ní, nemožnost jakéhokoli vyžití, absenci jakéhokoli cíle. Podle této povídky byl natočen film Horká kaše.... celý text

Eicherik
Eicherik
17.11.2021 5 z 5

Knihu jsem si vybral pro její souvislost s lehce kultovním filmem Horká kaše. Základní kostra příběhu je stejná, liší se jen některé nepodstatné situace, ale po metalu zde není ani stopa. Psychologicko sociální příběh je postaven především na dialozích, v nichž se vypravěči nezvykle často střídají a na myšlenkách hlavních postav. Kniha velmi dobře zachycuje atmosféru posledních let komunismu v Československu. Celou knihou prostupuje nuda většiny zúčastněných postav, ale samotný děj nuda není. Popisem prostředí, v kterém se děj odehrává, se autor skoro nezabýval. Přes zmíněnou absenci metalové subkultury toto kraťoučké dílko chválím.
Citace: Tatínek se vracel z kuchyně s lahví vína, zeptal se: - A co hrajou? -
- Já nevim. Nějakou blbost. Ale prej je to dobrý, - tvrdila Lucka.

666Jitka
666Jitka
02.12.2020 3 z 5

Není to špatná kniha. Na začátku jsem se trochu ztrácela v tom, kdo vlastně mluví, ale pak jsem pochopila, jakým způsobem je to napsáno a srovnalo se to. Taková psychologická jednohubka o několika puberťácích, z nichž má každý jiné sociální zázemí a rodinné vztahy a o tom, jak tyto skutečnosti, rodiče, škola a potřeba někam patřit ovlivňují jejich chování a skutky, které jsou často na hraně a postupně se stávají kriminalitou toho nejdrsnějšího rázu. Příběh se odehrává za posledních let vlády komunismu v Praze. Kdysi jsem viděla i film Horká kaše, jehož je tato kniha předlohou, ale už si ho moc nepamatuji. Stáhla jsem si ho a chystám se na něj brzy kouknout.


milan.krimsky
milan.krimsky
04.05.2020 4 z 5

Kniha podle níž je natočen film "Horká kaše" je spíše předlohou ke scénáři, přesto bych chtěl připsat, že kniha má daleko více témat k zamyšlení. Jednoduše, né, vše lze natočit.

Autorovy další knížky

Miloš Cajthaml
česká, 1952
2018  63%Na odstřel
2017  31%Motol
1990  50%Jak se kreslí nula
1984  46%Pronikavé soudy mladého muže

Kniha Jak se kreslí nula je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce5x
Chystám se číst1x