Jak se dělají děti?

Jak se dělají děti? https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475942/bmid_jak-se-delaji-deti-yGK-475942.png 4 11 3

Všechny děti jednou určitě svému nejbližšímu dospělákovi položí zvídavou otázku: A jakpak se dostalo to miminko mamince do bříška? Neošívejte se rozpaky, přestaňte rudnout a hledat vytáčky. Anna Fiskeová svou knihou odpoví zábavně a srozumitelně za vás. Téma staré jako lidstvo samo autorka pojednala pěkně od začátku, věcně, názorně a s humorem; vypomáhá si nejen slovem, ale i skvělými komiksovými ilustracemi.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Pro děti a mládež

Vydáno: , Argo
Originální název:

Hvordan lager man en baby? , 2019


více info...

muchomurka
muchomurka
09.02.2022 4 z 5

Knížka se mi líbila jednak ilustracemi - jejich nápaditostí, provedení bych snesla libější, a jednak textem, který je přímý, bez zbytečných nicneříkajících frází, a zároveň jednoduchý, avšak ne na úkor srozumitelnosti, tak akorát pro děti. Jsem ráda, že jsem knížku pořídila do knihovničky, určitě se na ni nebude prášit.

Jizi
Jizi
28.12.2021 5 z 5

@ddkk Napsala v zásadě vše potřebné, tak já jen doplním zkušenost s dalším potenciálním čtenářem: sedmiletá dcera ji dostala k Vánocům a pokud své útlocitné spolužáky poučí v souladu s tím, co je v knížce obsažené (o co vlastně při sexu jde, jak vznikají děti, že se mezi sebou můžou milovat lidi různého pohlaví, že děti nemůžou mít všichni a ne všichni jsou schopní se o své děti postarat a ty pak - držme všem palce - končí u lidí, kteří je dlouho vyhlíželi; jak vlastně takové miminko vzniká, jak roste a jak přichází na svět), budu jedině ráda (a vsadím se, že ve finále i jejich rodiče, protože to ošívání se si většina z nás nese dál). A jestli si někdo bude stěžovat, budu barikády otevřené diskuse s dětmi o sexu a všem okolo něj hájit do poslední kapky tiskařské černi!
Ilustrace jsou milé, text jednoduchý a krásně přímočarý. Tady se kolem horké kaše nechodí.
A ono je to jedině dobře.
Díky za berličku, která mi pomůže se trochu míň ošívat. Protože ty otázky přijdou (pokud už - tak jako u nás - nepřišly) a obcházet je, je stejný nesmysl, jako na to jít příliš zeširoka a nebohé dítě zaplavit příliš velkým množstvím (pro něj děsivých) informací (jako se to, žel bohu, daří zatím mně, ehm).


ddkk
ddkk
20.11.2021 5 z 5

Knížku jsem koupila pro šestiletého vnuka, tedy - pro jeho rodiče, ať sami zváží, jak na to. Moc jsem byla na pojetí tohoto citlivého tématu zvědavá, ještě si pamatuju, jak se v době mého mládí rodiče i učitelé ošívali. Koneckonců, já to u svých dětí vlastně taky vyřešila anatomickou knihou...

Tak tohle je knížka s jednoduchým textem a množstvím docela milých a nic (tedy vůbec nic!) nezakrývajících ilustrací. A od samého začátku se jde "rovnou na věc". Autorka dětem zkraje vysvětlí nejen co to je mít někoho nebo něco rád, ale hlavně jak se mít rád, aby z toho byly děti. Píše a kreslí se tu otevřeně o souloži, je tu zmínka i o LGBTQ, a pak se děj ubírá víceméně biologickým směrem. Popisuje se cesta spermií do vajíčka, zobrazeny jsou fáze vývoje dítěte. A pak je tu i poměrně pregnantně vyobrazen porod včetně císařského řezu. Na závěr nechybí ani zmínka o adoptovaných dětech...

Je to názorné, otevřené a docela milé vyprávění o tom, jak přicházejí na svět děti. Jak si s knížkou poradí u nás doma, nechám jen na nich. Já sama ji však vřele doporučuji (i když si myslím, že se děti budou místy docela smát, a to je asi dobře, ne?) a dávám plný počet.

P.S.Tak u nás se s knížkou zatím počká. Náš výmluvný prvňáček by jistojistě rád o daném tématu technicky a odborně poučil své nebohé spolužáky. A na to někteří útlocitnější asi vážně ještě mají nějaký ten čas :-)))

Štítky knihy

láska pro děti od 5 let sexuální výchova škola hrou autorské ilustrace

Autorovy další knížky

Anna Fiske
švédská, 1964
2021  84%Jak se dělají děti?
2018  75%Haló, tam dole!
2018  67%Haló, město!

Kniha Jak se dělají děti? je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce3x
Chystám se číst25x
Chci si koupit8x
dalších seznamech2x