Jak se co dělá / O lidech

Jak se co dělá / O lidech https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22961/jak-se-co-dela-22961.jpg 5 53 9

Svazek zahajují humorné cykly fejetonů o novinách, o filmu a o tom, jak vzniká divadelní hra. Dále je zařazeno pět desítek sloupků, v nichž autor ukládal své vtipné postřehy o lidských slabostech, o lidských typech, o společenském životě i strastech a radostech všedního života. Edice: Dílo bratří Čapků K vydání připravil, poznámky napsal a vysvětlivky sestavil: Miroslav Halík Doslov napsal: Ivan Klíma Ilustrace: Josef Čapek 32000 výt.... celý text

Přidat komentář

tittanie
15.12.2023

Jsem velká fanynka Karla Čapka. Obdivuji, jak se dokáže podívat na úplně běžnou, nudnou věc a popsat ji tak, že čtenáře zaujme. Já kdybych popisovala, jak dobíhám tramvaj nebo jak mě bolí zuby, tak by to byla nuda od Čapka si to užiji.

Apo73
11.09.2022 5 z 5

Doporučuji každému, kdo se chce dozvědět něco o praktickém životě. Čapek se svým novinářským pozorovatelským talentem a vyjadřovací přesností je nepřekonatelný. Dokáže o nejobyčejnějších věcech psát poutavě, až poeticky, je schopen hledat poezii ve všedním životě. Mně se vždycky nejvíc líbila pasáž, jak se dělají noviny a jak se dělá divadlo, dokonce jsme podle jeho dialogů režisér-dramaturg dělali malé scénky v rámci rodinných oslav. Prostě Čapek mi přirostl k srdci a nedám na něj dopustit.


matej.kulistak
12.01.2022 5 z 5

Pan pozorovatel. K Čapkovi si cestu teprve hledám, ale myslím, že něco takového, to je ona. Myslím, že Čapek bývá srovnáván s Chestertonem, po přečtení této knihy s tím souhlasím. Jen Chesterton se snaží ze všeho vykřesat nějakou "pravdu vůbec", zatímco Čapek hledá jen "pravdu o člověku".
Ale humor, aforističnost, schopnost vyhmátnout podstatu, postavit do kontrastu, uplácat banální skutečnost do fascinující struktury, to mají společné.

"Člověk brodící se mořem bláta činí to zpravidla takto: Nejprve se zastaví na okraji a pátrá, kudy by přešel suchou nohou; pak vykročí delikátně jako kočka, dotýkaje se země jen špičkou nohy; načež kličkuje přeskočí kaluž, mění směr, postupuje s nekonečnou opatrností; a na místě, kde by se toho nejméně nadál, šlápne do bláta, kde je zrovna nejhlubší a nejmazlavější. Tu člověk blátu se vyhýbající nabude výrazu, jako by pravil „Ech“, na okamžik znechuceně postojí a potom se pustí rovnou tím nejhlubším marastem. Při dlouhých cestách, jako je na příklad cesta životem, se tomu říká resignace."

MilanCFC
31.12.2019 5 z 5

Úžasně a vtipně popsané náhledy do prostředí tolik Čapkovi blízkého. V jednu chvíli se smějete, pak se vážně zamyslíte a pak se opět srdečně zasmějete všemu chaosu v jedné branži a lidskému chování v životních situacích. Jak tu již trefně padlo - absolutní perla.

terimila
02.11.2019 5 z 5

Jo! Na dovolené jsem si naordinovala audio seznamování s Karlem Čapkem, kterého jsem dosud moc neznala (krom milovaných a stokrát očtených Povídek z jedné a druhé kapsy)... a když jsem se prokousala "těžkým Čapkem" (apokalyptickými a protiválečnými dramaty), odměnila jsem se odměnami ve formě Jak se dělá divadlo a Jak se dělá film. Kdysi jsem myslím četla i Jak se dělají noviny.
A tohle je ten pravý Čapek, kterého mám ráda a který mi dokáže spravit náladu a dát ten pravý požitek z literatury. Připomíná to ty nádherné Povídky z kapes. Vylíčení něčeho, co je při pohledu zvenčí zcela obyčejné, zevnitř totálně neobyčejné a nečekané, zamotané, komické, děsné... a přitom ale zcela uvěřitelné, protože něco podobnýho všichni sami dobře známe z každodenních absurdit našich životů. :-) Tyhle příhody a fejetony, to je prostě čistá radost, ke které se lze vracet. :)

Magdalena5
20.11.2018 5 z 5

Jsem se opět po letech vrátila k této klasice a opět nezklamala. Je to dobrá terapie.

Vidlička
13.10.2017 5 z 5

Absolutní perla, asi jako všechna páně Čapkova díla! Můj zatím asi nejoblíbenější titul, protože jsem spíše "povídkový" typ. Doporučuji rozhodně každému, kdo si chce počíst o světě, lidech a vůbec všem z neopakovatelné Čapkovy perspektivy. Naprosto vrcholná a krásná čeština bonusem!

Skjaninka
08.06.2013 4 z 5

Ďalšie Čapkovo milé dielko, ktoré vás pomocou krátkych fejtónov prevedie výrobou novín, filmu či divadelnej hry. Samozrejmosťou u Čapka je jeho vybrúsený jazyk, ktorý oceníte aj v tejto knihe. Takže odporúčam ako doplnkové čítanie na pobavenie a spestrenie medzi viacerými knihami.

WEIL
10.08.2011 5 z 5

Jak se která práce v kumštu dělá, co je za ní, jaké charaktery lidí tvoří tu či onu redakci v novinách za éry života K. Čapka.

Autorovy další knížky

Karel Čapek
česká, 1890 - 1938
1948  89%Bílá nemoc
2004  85%R.U.R.
2017  86%Válka s Mloky
2009  90%Dášeňka čili Život štěněte
2004  89%Matka

Kniha Jak se co dělá / O lidech je v

Právě čtených1x
Přečtených81x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených7x
Knihotéce38x
Chystám se číst18x
Chci si koupit8x