Jak milovat dítě

Jak milovat dítě https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/152275/jak-milovat-dite-152275.jpg 4 6 2

"Buď sám sebou - hledej vlastní cestu. Poznej sám sebe dřív, než budeš chtít poznávat děti. Nejdřív si uvědom, čeho jsi schopen ty, než začneš dětem rýsovat rozsah jejich práv a povinností. Mezi nimi všemi jsi sám dítětem, které musíš poznat, vychovat a vzdělat především. Jednou z nejškodlivějších chyb je myslet si, že pedagogika je vědou o dítěti, a ne - o člověku." Sedmdesát let po smrti polského lékaře a vychovatele Janusze Korczaka vychází nový český překlad jeho pedagogických spisů. Stati Internát a Domov sirotků, které poprvé vyšly už v roce 1920, nově přeložil Martin Veselka a zachoval pro českého čtenáře osobitou směs jazyků Korczaka analyzujícího, filosofujícího i poetizujícího. Myšlenky, které vzešly z prostředí polského internátu a židovského sirotčince, překvapují rozsáhlým záběrem a všeobecnou platností. Ať už se týkají dětského kolektivu, vztahů mezi dětmi navzájem i mezi dětmi a vychovatelem, mohou být přínosné nejen pro vychovatele z povolání, ředitele a zaměstnance dětských domovů, ale i pro učitele dětí každého věku, vedoucí dětských oddílů, letních táborů i zájmových kroužků, a vůbec pro všechny rodiče. Texty doplňují dobové fotografie, předmluvou knihu opatřil zakladatel gymnázia Přírodní škola František Tichý, doslovem Hana Havlůjová z Pedagogické fakulty UK. Vydává MAKE*detail s podporou Polského institutu v Praze a Institutu knihy v Krakowě.... celý text

Přidat komentář

alice9642
08.02.2021 4 z 5

Tato kniha je velice zajímavá svým vhledem do života dítěte a rozhodně udává dobré rády, ale samozřejmě jako u každé pedagogicky zaměřené knihy si člověk musí vybírat, co chce a nechce využít v praxi. Jediné, co mi na této knize scházelo je, že má pouze tři části a čtvrtá není přeložena a musela jsem si jí dočítat v originále.

puml
24.02.2013 5 z 5

Krátké a výstižné Korczakovi zápisky nejsou jen běžným svědectvím známého polského polského lékaře a vychovatele, ale jsou i dílem filosoficko-poetickým, které postrádá jakékoliv odsudky a moralistní mentorování jinak tolik obvyklé pro většinu podobných knih s výchovnou tématikou. Snad nejlépe - z mého pohledu - do duše dítěte dokázal nahlédnout Witold Gombrowicz ve svém románu Ferdydurke, a nyní je tu kniha, která nabízí sice jiný pohled, ale mnohdy se stejnou intenzitou jakou najdeme u Gombrowicze. Za zmínku také stojí výborná grafická úprava a překlad mladého bohemisty Martina Veselky.