Jak meditovat

Jak meditovat https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182954/bmid_jak-meditovat-182954.jpg 5 13 5

Práce s vlastní myslí je jediným prostředkem, jak se skutečně začít cítit šťastnými a spokojenými ve světě, ve kterém žijeme. Když vás něco trápí – na někoho jste naštvaní, vadí vám určitá situace nebo vás trýzní fyzická bolest – musíte pracovat se svou myslí ke zklidnění a to lze uskutečnit skrze meditaci. „Domnívám se, že hlavním důvodem, proč provádíme meditační cvičení, je možnost stát se dokonale milujícími lidmi. A to je něco, co svět potřebuje“, píše Pema Chödrön, autorka této knihy. Jak meditovat je dlouho očekávaná kniha moudré učitelky, která každému z nás může pomoct dosáhnout tohoto ušlechtilého cíle.... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Esoterika, astrologie, okultismus

Vydáno: , Synergie
Originální název:

How To Meditate , 2013


více info...

Přidat komentář

čtenářP
26.09.2021 5 z 5

Líbila se mi pro srozumitelnost a jednoduchost.

lencin
27.09.2020 5 z 5

Praktický návod, jak se spřátelit se svou myslí.
Meditací sytíne pět vlastností:
Vytrvalost
Jasné zření
Pěstování odvahy
Pozornost k dané chvíli
O nic nejde

Výborné.
(2013)


Looka
04.07.2020 5 z 5

Úžasná kniha, autorka skvěle vysvětlí, o čem skutečně meditace je - o akceptaci všeho ve vašem životě v danou chvíli meditace.

anansie
01.02.2020 5 z 5

Velmi pěkná knížka o meditaci, pro mě možná vůbec ta nejlepší. Pod pojmem meditace si každý může představit něco jiného, v našich končinách zejména něco, co nás uvede do klidu, relaxace nebo do stavu blaha nebo co nás přivede do jiných stavů vědomí. Tady nás ale autorka seznamuje s tibetskou meditací zaměřenou na všímavost a otevřené přijímání přítomného okamžiku. Znamená to maximálně přijímat vše, co námi prochází, všechny myšlenky, emoce, smyslové prožitky, zároveň se na nich nezastavovat a nelpět a zároveň je ani neodhánět. Základ je si s každým pocitem pobýt a nechat ho jít, neutíkat od něj a nepotlačovat. Z toho plyne, že tento druh meditace není žádná procházka růžovou zahradou, nýbrž bolestný proces transformace, který nás cvičí odvaze a trpělivosti se sebou samými a tím pádem i s událostmi, které nám přicházejí do života a dále nám otevírá cestu k osvobození tím, že se naučíme přijímat nejistotu a nepředvídatelnost v životě jako jedinou jistotu.
\"Vaše srdce se otevře do té míry, v níž připustíte náročné situace a budete do nich vstupovat...Musíme zcela změnit svůj pohled na bolest a potíže a uvědomit si, že bolest je ideální příležitost pro duchovní praxi...a to z toho důvodu, že v tuto chvíli můžete buď ustrnout ve starých vzorcích nebo se můžete uvolnit a udělat něco jiného. A udělat něco jiného je s danou chvílí prostě zůstat.\"

RenataP
22.05.2014

Kniha mne zaujala především dvěmi faktory: Prvním bylo zjištění, že MEDITACE NEMUSÍ BÝT VŽDY PŘÍJEMNÝ ZÁŽITEK a není to špatně. Autorka sama prochází chvílemi, kdy nevnímá tento stav v pohroužení mysli nijak příjemně, kdy chtě nechtě musí akceptovat myšlenky, zvuky kolem, rušení, neklidnou mysl, starostí i bolest, která vyvěrá z nitra člověka. Často v tomto stavu přijdeme ve své duši do míst, kde to hodně bolí... a většinou se pak stáheme a řekneme si, že meditace nefunguje. Líbí se mi, že autorka zcela otevřeně pracuje právě s těmito emocemi a fakty a dělá tak z meditace léčebný proces.\r\n\r\nDruhá věc byla, že často cituje své učitele. Nevydává je za své myšlenky a k citátům má vždy nějaký osobní vztah, vzdává mezi řádky hold tomu, kdo je napsal.