Jak jsem potkala Brusel

Jak jsem potkala Brusel https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/411803/bmid_jak-jsem-potkala-brusel-Fks-411803.jpg 5 20 11

Víte, čemu v Bruselu říkají nejtajnější diplomatická zbraň, kde se narodila Audrey Hepburn nebo proč jsou Šmoulové modří? Kniha vás zavede do nejskrytějších komnat belgické metropole, kterou s Vlámy a Valony sdílí lidé více něž 180 národností. Koláž osobních zážitků, reportáží, vtipných glos, vážných témat, zajímavých reálií a pamětihodných příběhů odráží autentickou podstatu města, kde se zrodila první čokoládová pralinka i architektonická secese a kde je snazší sehnat politika než šikovného instalatéra. Publikace připomíná ohromný úspěch Československa během Světové výstavy Expo 1958, představuje královskou rodinu a monstrózní Justiční palác, vysvětluje necitlivou bruselizaci, neopomíjí patálie sochy čurajícího chlapečka, ozřejmuje důvody, proč Belgičané jako národ vlastně neexistují, nebo odhaluje místo, kde básník Paul Verlaine postřelil svého mladého milence. A jako bonus se naučíte bruselsky a dozvíte se, jak vzniká pravé lambické pivo. Vše v přehledných 60 kapitolách, bohatě vybavených fotografiemi a vtipnými ilustracemi.... celý text

Přidat komentář

KidCZ
15.01.2023 5 z 5

Kdyby někdo ze zahraničí napsal i knihu o Česku takovýmto stylem, tak si ji milerád přečtu, protože tohle se četlo samo. Zajímavá témata, styl nenudí a i ty pro mě nezajímavé věci byly nakonec nějak zajímavé. :)

soukroma
30.03.2021 5 z 5

Skvělé: škoda že knížka nebyla k dispozici dřív, dozvěděla jsem se totiž o mnoha zajímavostech, které jsem vůbec netušila (za všechny padlý astronaut). Není to průvodce po městě, ale průvodce životem ve velmi specifické metropoli.
Není to cestopis, ale zhusta se mluví o místech, zmiňují se konkrétní adresy, jen ta mapa tomu chybí (uprostřed sice je, ale slepá!). Hodně se mluví také o architektuře a umění vůbec, ale mezi muzey nejsou uvedené žádné galerie výtvarného umění.
Pojato heslovitě, ale v podobě spíš esejí, takže jsem i něco vynechala, co se mne vůbec netýkalo (pivo, hranolky, ale o čokoládě a další gastronomii jsem si početla s chutí).
Je to pěkně ze života (i ten terorismus posledních let nechyběl), od mateřské a porody, přes jesle, školy, po zaměstnání, dopravu a sport, multijazykové a multikulturní prostředí. A počasí. Protože to není takto posloupně, ale abecedně, zajímavě heslovitě, tak i přes případné lehké opakování je to docela osvěžující.
Změny velikosti fontu a občasné přepnutí do negativu či textu přes fotky byly zajímavé, byť pro oči docela náročné (četla jsem v kuse, žánru a formě navzdory jsem se prostě nemohla odtrhnout, ale lepší by bylo mít knihu s sebou přímo na místě a zalistovat dle potřeby nebo jen tak). Navíc to není jen o Bruselu, země je malá a spousta zajímavostí se týká i měst jiných a celé Belgie, včetně historie.
Autorka má docela civilní a čtivý projev, nepoužívá příliš elegantní jazyk, občas i jí něco ujede ("nejůspěšnější", "české pupíkování" - snad jsem to správně pochopila jako pepíkování, jinak nevím), ale jinak překlepy a hrubky v knize nejsou. I formát je příjemný - flexovazba.


mmister
12.12.2020 5 z 5

Excelentní kniha. Ani po téměř šesti letech strávených v Bruselu jsem o tomto městě nevěděl skoro nic. Kniha je nabytá informacemi a výborně zpracovaná. Teď abych jel do Bruselu znova!

Akťavs
20.10.2020 4 z 5

Opět další knížka ze čtenářské výzvy, která mě hodně bavila. Z počátku jsem se trochu prokousávala některými méně zajímavými kapitolami, ale čím dál více mě udivovalo, jak hodně jsou si naše země podobné a nebo naopak, jak velmi jsou rozdílné. Belgie je malá, ale významná země.
Za mě doporučuji a nejraději bych uskutečnila i poznávací cestu. I přes to příšerné počasí
( myslím, že si budu v budoucnu i více cenit slunečního svitu)

dagmar7365
23.02.2020 5 z 5

Vynikající kniha! Bylo to čtivé, zábavné, Kateřině Farné se podařilo výborně nakombinovat zajímavé informace o Bruselu a vůbec životě v Belgii. Ne že by ve mně kniha vzbudila chuť jet do Belgie, právě naopak, obdivuji, že tato země vůbec funguje a začínám si vážit ještě víc toho, co tu máme a mnohdy to bereme jako samozřejmost ;-)

Majdusak
09.01.2020 5 z 5

Já jsem nadšená. Přiznám se, že knihu jsem četla "na přeskáčku", ale byla to velmi příjemná přeskáčka, a jako první jsem skočila po kapitole s růžičkovou kapustou :) Výborně zpracované - pro mě jako člověka, který rád poznává hlavní evropská města (i ta nehlavní) je to důvod začít se více zajímat o knihy věnované jednotlivým městům... Tahle knížka mě "uhodila do očí" svou žluťoučkou obálkou :)

DailyCoffeeCZ
02.01.2020 3 z 5

Napadlo vás někdy vyrazit si na prodloužený víkend do Bruselu? Že ne? A proč? Protože vám nepřijde ničím zajímavý? Nebo málo exotický? Či dokonce nudný? A co teprve, kdybyste museli v Bruselu žít! Většinu předsudků možná ale vyvrátí kniha od autorky, která v Bruselu pár let skutečně žila.

Ne ovšem tak úplně dobrovolně. Katařina Farná se sem přestěhovala kvůli manželovi. Živila se jako dopisovatelka pro deník Právo a také rozjela vlastní blog Bruselskasojka.cz. Život v Bruselu vzala jako výzvu. Věděla, že nebude lehké žít v zemi, kde se vyžívají v byrokracii, kde jsou národnostní konflikty mezi Valony a Vlámy na denním pořádku, a ke všemu ve městě, které na první pohled působí tak pochmurně, šedivě a nudně, protože zkrátka skoro pořád prší. Všichni, kdo Brusel neznají, si myslí, že se tu nic neděje ani tu není nic pořádného k vidění.

Vše, co potřebujete vědět o historii i současnosti Bruselu a potažmo Belgie jako takové, najdete v této knize. Jak jsem potkala Brusel není ale obyčejným cestopisem. Kromě mnoha faktů se totiž dozvíte i spoustu užitečných informací a seznámíte se všednodenními situacemi, které můžete zažít a s kterými rozhodně nepočítáte. A také se zasmějete, při líčení zábavných historek.

Abych řekla pravdu, o Brusel jsem se nikdy příliš nezajímala a věděla o něm leda to, že je hlavním městem Belgie a sídlí tu NATO a některé instituce Evropské unie. To je ale dost málo. Nebo aspoň mám za to, že bych toho měla vědět víc. Především po přečtení této knihy, která ve většině čtenářů vyvolá pocit, že aspoň jednou v životě tohle město, kde se mísí kultury celého světa, musí navštívit. Nejenom kvůli místní architektuře, která se jednomu zdá podivná až ošklivá, a druhému jako žádná jiná na světě. Brusel stojí za to navštívit i díky místní kuchyni a především atmosféře.

Kniha je rozdělena do několika částí, hesel, podle abecedy. Dozvídáme se něco o bleších trzích, místních hranolkách, Marxovu Manifestu nebo o dopravních zácpách a zelených párcích. Co mi na knize ovšem trochu vadí, jsou převažující černobílé fotografie. Kniha, která má tak výraznou, přesto minimalistickou a velmi graficky zdařilou obálku, by vypadala s barevnými fotografiemi mnohem veseleji, živěji a líbivěji. Možná jsou ale fotky černobílé schválně. Aby korespondovaly s představou mnoha lidí, kteří nikdy v Bruselu nebyli, že je šedivé a nudné. Pokud jsou ale černobílé jen proto, aby se kniha neprodávala dráž, je to velká škoda. Myslím, že tím své potenciální čtenáře trochu ztrácí. Na druhou stranu jsou v knize také velmi povedené ilustrace, kterých by klidně mohlo být více.

Co se však informační hodnoty týče, tu rozhodně kniha má. Jste-li milovníci historie, cestopisů a zprostředkovaných osobních zážitků, pak by vás kniha mohla zaujmout. Především pokud jste se doteď o Brusel nezajímali.

Vojslava
30.11.2019 5 z 5

Brusel jsem poprvé viděla ve svých třinácti právě v oněch "šedivých nudných osmdesátkách", ale i tak mi připadal okouzlující! S chutí jsem se pustila do knížky, kde jsem pravidelně vykřikovala: "Jé, to znám, tam jsem byla, o tom nám říkali, přesně tak to bylo...!" a zároveň jsem u mnoha věcí, které byly pro mne nové, nadšeně sála informace. Já se tam snad budu muset znovu vypravit (a pro jistotu jsem si vyfotila z knihy stránky praktických rad!) Autorce každopádně díky, kniha byla velmi zajímavá!

Jasppy
19.11.2019 5 z 5

Super a originální cestopisná knížka. Tato knížka není jen pro milovníky Bruselu, ale pro všechny, kteří se chtějí o Bruselu něco dozvědět. Autorka výstižné a vtipně popisuje známe i neznáme místa a dění v Bruselu. V knížce jsou zahrnuty spousty informací, které by vám žádná průvodcovská knížka neprozradila. Rozhodně doporučuji.

MickaElla
07.08.2019

Tahle knížka je bomba, a nepíšu to proto, že v Bruselu bydlím a mám to město ráda. Kateřina Farná v této knize vtipně a výstižně podává známé i méně známé informace, reálie, zajímavé kuriozity, vlastní zážitky a reportáže o hlavním městě Evropy. Kniha vhodná pro ty, co se tam teprv chystají, aby nebyli zaskočeni tímto surrealistickým místem, tak i pro ty, co o něm vědí jen to, že je sídlem čůrajícího panáčka a EU institucí, ale i pro ty, co už tam zakořenili a chtěli by se dozvědět něco více. Perfekní letní čtení!

VladiKlaisner
21.07.2019 4 z 5

Zajímavá kniha kterou můžete číst i od prostředka. I já jsem volila formu, kam zapíchnu večer palec....
O vlámech a valonech, o spoustě zajímavostí, pivu, slavných osobnostech, belgických pralinkách i odpadcích a zoufalých kolonách a stále rozkopaných silnicích. Často jsem si vzpomněla na ty naše české trable a i se zasmála.

Štítky knihy

Brusel

Autorovy knížky

2019  92%Jak jsem potkala Brusel

Kniha Jak jsem potkala Brusel je v

Právě čtených1x
Přečtených27x
Čtenářské výzvě11x
Knihotéce3x
Chystám se číst32x
Chci si koupit4x