Jak je důležité míti Filipa

Jak je důležité míti Filipa https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379762/bmid_jak-je-dulezite-miti-filipa-UKF-379762.png 4 1615 202

Anglický autor irského původu uvádí svou nejúspěšnější komedii podtitulem Lehkovážná komedie pro vážné lidi. Konverzační komedie o lásce a námluvách ve vyšší anglické společnosti, která skýtá autorovi nepřebernou studnici inspirace. Autor nešetří břitkým humorem. Co replika to vtip či bonmot. Stejně vtipné jsou i situace, které přinášejí neustále nové překvapivé zvraty. To vše a nenapodobitelný suchý anglický humor láká divadelníky k novým a novým inscenacím. Na své si přijde i čtenář této hry.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Divadelní hry

Vydáno: , Artur
Originální název:

The Importance of Being Earnest , 1895


více info...

Přidat komentář

Karabach
03.04.2024 5 z 5

Milé krátké čtení, místy i celkem vtipné.

Erra
23.01.2024 5 z 5

Skvělá kniha, vtipně napsané


andrii24
07.01.2024 4 z 5

Naladit se na klam. Vykouzlit iluzi toho jména, a pak jí dostát v realitě, skutečností vztahů, v níž figuruje ona původní, prve zamýšlená pointa. To je vskutku ta pravá filipika valčíku slov a činů Prášilových gentlemanů, Amorova melodika.

natalie.carsen
22.12.2023 5 z 5

Doporučuji maturantům, je to jedno z děl, které se velmi dobře čte :)

Fidibus
14.11.2023 4 z 5

Komedie o tom, že pokud se nejmenuje mladý muž Filip, nemá u ženy šanci. A pak se nám to zamotává do absurdity. Bláznivá vtipná situační komedie.
Poslechnuto jako rozhlasová hra.

666Jitka
18.10.2023 4 z 5

Poněkud potřeštěná divadelní hra plná omylů a nevinných lží čtenáře zcela jistě potěší svým osobitým humorem a odvede jeho pozornost od starostí a stresu. Divadelní hra, která se oprávněně dočkala bezpočtu divadelních představení snad po celém světě, nepřestává lidi bavit dodnes.

Petra1323
15.10.2023 5 z 5

Kdysi, v roce 1979, jsem viděla inscenaci v televizi a ohromně jsem se bavila. Měla jsem třináct, plný význam a obsah hry mi tehdy samozřejmě unikal, ale slovo zbemberizovat jsem si zapamatovala dodnes.
Dnes, po přečtení, mi vše připadá ještě humornější a oceňuji každý dialog. Nadčasové dílko, které ani po 130 letech neztratilo nic ze svého vtipu, lehkosti a nadhledu.

"Lady Bracknellová: Jestli jsme přišli trochu pozdě, Algernone, je mi to líto, ale musela jsem se zastavit u drahé lady Harburyové. Nebyla jsem u ní od smrti jejího manžela. Jakživa jsem neviděla ženu tak změněnou – vypadá o dvacet let mladší."

"Lady Bracknellová: Algernon je nesmírně schopný mladý muž. Nemá nic a vypadá na všechno, to je vám snad málo?"

"Slečna Prismová: Paměť, milá Cecílie, to je náš deník, a ten si všichni nosíme stále s sebou.
Cecílie: Ovšem, jenže ten obyčejně zaznamenává to, co se nikdy nestává a co by se ani stát nemohlo. Myslím, že paměť má na svědomí skoro všechny třídílné romány, jaké nám posílají z knihovny.
Slečna Prismová: Nemluvte opovržlivě o třídílných románech, Cecílie. Sama jsem v mladších letech jeden napsala.
Cecílie: Doufám, že ten román neskončil šťastně. Nemám ráda romány, které končí šťastně. Velice mě skličují.
Slečna Prismová: S dobrými to skončilo šťastně, se zlými nešťastně. Tomu se říká krásná literatura."

HollyUndead
24.09.2023 5 z 5

Poměrně krátká, ale dosti výmluvná komedie. Je to mé druhé setkání s Oscarem Wildem a opět jsem si četbu moc užil. Komedie byla lehká, velice zábavná a také trochu poučná. Moc rád vyhledám i nějaké to divadelní zpracování, protože si myslím, na základě četby, že to určitě bude stát za to.

Any26
02.07.2023 5 z 5

Vtipné... a prostě geniální. Nesmírně jsem se u toho bavila. Vidět to tak v divadle...
Zkrátka taková jednohubka na zpříjemnění dne! Oscar Wilde opět nezklamal.

Kozel
29.06.2023 3 z 5

Rozverné, svižné, samozřejmě konverzační, místy dosti vtipné, až karikaturní. Taková příjemná jednohubka na jedno odpoledne. Docela chápu, proč je tahle Wildova hra natolik oblíbená dodnes. Přesto musím přiznat, že o nic než jednohubku se při žádoucím naladění skutečně nejedná. Konceptem, scénářem, nápady či převraty Wilde nenabízí nic nového, skandálního nebo přelomového. Ač nejsem žádným zvláštním znalcem, s touto strukturou se dá v anglické literatuře setkat častokrát. A pokaždé je to zábavné. I proto mi tahle rozmilá taškařice v mnohém připomínala jiná díla (včetně románových), kterým se však nedostalo tolik slávy a oblíbenosti, aby vydržela dodnes.

Kontryhelka
09.06.2023 5 z 5

Povinná četba, rozbory a vše kolem toho. Naštěstí se mi kniha dobře četla a ráda na ni vzpomínám.

Bastien581
13.05.2023 5 z 5

Plné vtipných myšlenek, ale i hluboké. Skvělá hra.

Kabuky
22.04.2023 5 z 5

Klasika povinné četby.

laura
14.04.2023 5 z 5

Pravda je málokdy čistá a jednoduchá není nikdy.

Vtipné, sarkastické, absurdní, skvělé! Smála jsem se nahlas.

To je hrozně těžká práce, nedělat nic. Ale mně těžká práce nevadí, když nevede k žádnému určitému cíli...

Příbuzenstvo, to je prostě smečka nudných lidí, kteří nemají nejmenší ponětí, jak žít, a ani trochu instinktu, kdy umřít.

Úžasné, DOKONALÉ! Tohle mě moc bavilo. Nejlepší lék na špatnou náladu je pořídit si nějakého toho Filipa, nejlépe jehož otcem je Oscar Wilde.

Kouříte?
Inu ano, musím přiznat, že kouřím.
To slyším ráda. Muž má mít stále nějaké zaměstnání. Beztak je v Londýně příliš mnoho zahalečů.

Ztrátu jednoho rodiče lze považovat za nehodu, pane Worthingu, ale ztráta obou, to už vypadá jako nedbalost.

Upřímně řečeno, nejsem přítelkyní dlouhých zásnub. Pak mají lidé příležitost, aby se už před svatbou navzájem prokoukli, a to není nikdy radno.

Svěží, nadčasové dílko, které vám zlepší náladu, vyčaruje úsměv na tváři a i po dočtení se budete stále tiše pochechtávat. Za mě prostě BOMBA!

Lane, vy jste úplný pesimista.
Dělám co můžu, abych se zavděčil, pane...

Jo, dělejme, co můžeme :D

sgjoli
22.01.2023 4 z 5

U této divadelní hry jsem se dost pobavila. Psána s lehkostí, vážně o nevážných věcech, zábavně o věcech vážných, plná absurdit a slovních přestřelek. Sice jsem nevím, jestli jsem pochopila všechny narážky, kterými se Wilde vysmívá své soudobé společnosti, ale některé ty obraty mne dost pobavily.
Jediné, co mne mrzí, je ta řádka překlepů, které jsem měla ve svém vydání (Edice D, nakladatelství Artur) - překlepy v textu, občas zaměněná jména. A také musím uznat, že z Wildeových děl mne trochu víc bavil Dorian Gray. Ve výsledku tak "Filipovi" dávám 4 hvězdy. A jdu se mrknout, jestli tohle nějaké divadlo zrovna nehraje. Docela bych se koukla na představení.

ZaOndra
17.01.2023 4 z 5

7 bodů z 10
Knížka nebyla nijak dlouhá, a tudíž jsem ji přečetl za jeden večer. Považuji ji za ideální knihu do čtenářského deníku. Nicméně se musím přiznat, že jsem se jako čtenář častokrát ztrácel v postavách, ať už to bylo trošku komplikovanějším dějem nebo mou nepozorností. Vždycky se mi líbí, když se název knihy objeví i v příběhu. V tomto případě byl název uveden jako poslední věta a tedy zakončení celého děje. Jedná se sice o malý detail, který mám prostě rád.
Knihu doporučuji všem studentům, kteří si lámou hlavu nad tím, jakou další knihu zpracovat do jejich čtenářských zápisů, neboť je opravdu krátká, ale dá se prý zhlédnout i jako divadelní hra.

boticelli
30.12.2022 5 z 5

Jednohubka. S Oscarem Wildem se ocitnu vždy ve vybrané a vtipné společnosti.

martin4950
25.11.2022 4 z 5

Suprový plot twisty.

tomas6658
17.11.2022 4 z 5

Oscar Wilde jako genius pointy. Výborný komediální kus, spousta skvělých konverzačních obratů a prozaických point. Trefná satira na anglické aristokratické prostředí druhé poloviny 19. století.

nevermore3
17.11.2022 5 z 5

Jakožto Filip jsem si na tuto knihu myslel velmi dlouho :) A po přečtení si říkám - to se snad musí líbit každému.