Jak Hitler ukradl růžového králíčka

Jak Hitler ukradl růžového králíčka https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346124/bmid_jak-hitler-ukradl-ruzoveho-kralicka-6558737b4a232.png 4 75 20

Představte si, že ve vaší rodné zemi se začíná všechno měnit. Pro některé lidi jsou tyhle změny smrtelně nebezpečné. A mezi ně patří i váš táta. Přesně tohle zažívá v roce 1933 malá Anna. Dosud měla běžné starosti školačky, ani si moc nevšímala plakátů s kníratým mužem vylepených všude po městě. Ale jednoho dne její tatínek zmizí a zanedlouho ji a jejího bratra Maxe maminka odváží v děsivém utajení pryč od všeho, co Anna dosud tak důvěrně znala, od domova, kamarádů i milovaných hraček. Stávají se z nich uprchlíci s nejistou budoucností... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

When Hitler Stole Pink Rabbit , 1971


více info...

Přidat komentář

Bonda
18.11.2023 5 z 5

Civilní a uvěřitelné "deníkové" vyprávění bez drastických scén. Intelektuální židovská rodina s dvěma dětmi utíká před Hitlerem těsně před jeho nástupem k moci. Čtveřice chvíli žije ve Švýcarsku, pak ve Francii, jejich cesta pokračuje... Vypravěčkou je dívenka mezi devíti a dvanácti lety (děj zahrnuje zhruba 3 roky). Je klidná, přátelská, pozitivní, má zájem o svět kolem sebe a dobré citové zázemí v rodině. Až na napětí při přechodu hranic jde spíš o klidné čtení zaměřené na učení se jazyku, tvorbu nových přátelství, hry s dětmi, ale i boj rodičů s chudobou a obtížemi uprchlictví. A samozřejmě prosakují zprávy o situaci v Evropě. Sympatická kniha pro mladší děti o tom, že život není vždy a všude lehký. Dobrý vstup do témat 2. světové války, ale i do současných témat (emigrace).

triatlet
28.08.2022 5 z 5

Pohled na dění v Německu ve 30. letech z pozice desetileté Anny.
Autorka dokázala vystihnout pocity strachu, úzkosti, ale i naděje. Líbilo se mi, jak zachytila Anniny pocity v cizí zemi.

ČV 2022 - Kniha, v níž je postava na útěku / skrývá se


sadlo
13.06.2022

Výborně napsaná a popsaná doba ve třicátých letech dvacátého století v Německu. Nástup nacistů k moci, postupné vyčleňování německé židovské populace z běžného života německé společnosti. Pro dětské i dospělé čtenáře.

Bubo19
06.02.2022 5 z 5

Knihu jsem četla na doporučení čtrnáctileté dcery mé kamarádky a musím jí poděkovat, protože se mi hodně líbila. Očima devítileté dívky je zde popsán útěk její rodiny před Hitlerem z Německa nejdříve do Švýcarska, pak do Francie a příběh končí po necelých třech letech příjezdem do Londýna. Jak jsem v půlce knihy zjistila, hlavní hrdinka je vlastně autorka, která líčí, jak bylo těžké zvykat si na úplně jinou ekonomickou situaci, prostředí, nové lidi, ale také odlišný jazyk. V poznámce na obalu spisovatelka sama zmiňuje, že jim se na rozdíl od mnoha jiných nic nestalo, takže kniha ukazuje takovým poklidným způsobem Evropu ve stínu krize a nacistického Německa před druhou světovou válkou. I když musím říct, že to s růžovým králíčkem a několik dalších událostí mě dostalo.

Becca_books
31.12.2021

Jak Hitler ukradl růžového králíčka - Judith Kerrová
Tuto knihu jsem začala číst, abych se mrkla, zda je vhodná pro dceru. A nemohla jsem se odtrhnout. Moc pěkné popsaný příběh z pohledu malé Anny, která musí se svou rodinou emigrovat do Švýcarska, Francie a nakonec do Anglie. V každé zemi si musí projít útrapami jako uprchlík, naučit se nový jazyk, najít si nové přátele...
Kniha válku a Hitlera zmiňuje spíš jen okrajově a zaměřuje se spíš na pocity celé rodiny. Určitě se do ní s dcerou pustíme ️

Lauralex
15.08.2020 4 z 5

Nesnáším Hitlera a miluju růžové králíčky.

lenkaBajza
28.07.2020 4 z 5

Netradiční a zajímavé. Kniha o válce a o Hitlerovi, ale přitom to o nich vlastně není. Vypráví příběh Anny, která s rodiči uprchla před Hitlerem do jiných zemí. Na to, že ji na počátku knihy nebylo ani 10 let, vnímala okolnosti vyspěle. Během příběhu líčí to, jak si museli zvykat na jinou zemi, jiný jazyk, který nikdy neslyšeli. Velmi poutavé. Téma války a Hitlera je v pozadí, ale asi přesně tak to děti vnímali - musely doma nechat hračky, odejít a hledat si kamarády v cizích zemích. Žádné napětí v knize není, ale nějak mi ani nechybělo.
V prvních kapitolách mě překvapily opravdu jednoduché věty. Během četby, která byla svižná a příjemná, jsem to přestala vnímat.
Po přečtení příběhu jsem sipřečetla něco o autorce a byla překvapená, že Anna je její alter-ego a ona vlastně líčí své vlastní zážitky.
Povedené, mně jako dospělému se opravdu líbilo a myslím že i mladší děti (tak desetileté jako hlavní hrdinka) si z knihy můžou ledasco odnést:)

Ana72154
09.11.2019 3 z 5

Kniha mě zaujala obálkou a názvem. Spíše než o válce, která je tam jenom okrajově, jde spíše o to, jak se Anna s bratrem musí vyrovnávat, že musí odjet do jiné země daleko od všeho, na co byly zvyklí.

KuroHaru
16.06.2019 5 z 5

Taková pohodová, dokonce by se dalo říct milá, knížka. Je to psáno trochu z jiné perspektivy, než by člověk čekal. Nejde tam ani tak o příchod války, ale spíše o mezilidské vztahy, o to, jak je důležité držet pohromadě, nalézat i v těžkých chvílích a v cizích zemích přátele a spřízněné duše, díky kterým dokáže člověk zvládnout všechny těžkosti.

Bíba253
21.05.2019 5 z 5

Pribeh Anny jsem prozivala s ni. Museli to byt ve valce tezke! Strasne se mi kniha libila.

bibi.r
15.05.2019 4 z 5

Velmi čtivá, ale zároveň ne úplně lehká kniha určená dětem kolem 10 let. Rozhodně to však není válečná kniha. Nic o samotné válce ani o koncentrácích. Je to spíš taková předehra války.
Očima Anny sledujeme útrapy její rodiny, která z bezpečnostních důvodů ještě před válkou emigruje nejdříve do Švýcarska, pak do Paříže a nakonec do Londýna.
Já jsme si čtení opravdu užila.

czokies
15.02.2019 3 z 5

Knizka je docela zklamani. Ma se jednat o pribeh pro deti, kde jim bude priblizena druha sv. valka, bohuzel jsou zde valka a Hitler samotny zmineni pouze velmi okrajove. Knizka pojednava hlavne o tom, jak si deti po dobu dvou let zvykaji na nove kraje a kamarady a jak rodina zije. Strach a smrt se tu skoro nevyskytuji a v podstate ani zadne informace o valce jako takove. Nekde v Nemecku je nakej Hitler a my tam ted nesmime zit, to je pointa knizky.
A ruzovy kralicek? Symbol knizky? Autorka ho zminila jednou na zacatku a pak uz nic.
Knizka ma pekny jazyk a moc hezke ilustrace a nenasla jsem zadnou chybu.

danazeskolky
27.01.2019 5 z 5

Bylo mi doporučeno coby kniha pro přemýšlivé děti a i pro dospělé. Není to o válce, odehrává se v předválečné době, ale možná o to víc člověka zamrazí, když vidí, jak se vše nenápadně a v náznacích formovalo už dávno před válkou... Dostal mě moment, kdy si Anna odpovídala na otázku, jestli má "těžké dětství"... A došlo mi, jak je pro všechny děti bez ohledu na místo, dobu, sociální zázemí... nejdůležitější, aby byly pohromadě s tátou a mámou. A pak i těžké dětství se jim může jevit jako šťastné.

alzbeta675
05.11.2018 4 z 5

Příběh se odehrává během druhé světové války, ale ta jakoby byla "někde jinde". Kdo se chce dočíst o válečných hrůzách, bude zklamán. Mě se ale tento komorní příběh líbil. Mám ráda dospělé knihy viděné dětskýma očima.

sadlo
16.10.2018

Můj názor na tuto knihu je velice kladný. Válečná hrůza může být vyobrazena i tímto způsobem jak popsala autorka.
Prosím učitele, doporučujte ji svým žákům.

TerezaJágrová
13.10.2018 5 z 5

Mně osobně se kniha líbila,je taková oddechová i přes to téma. V této knize se nedozvíte nic o Hitlerovi,ani o koncentračních táborech. Ale i přes to ji doporučuji. Příběh rodiny je zajímavý.

Ajda300
17.09.2018 5 z 5

Kniha byla senzační

Fallen
10.08.2018 4 z 5

Moc hezká, odpočinková kniha (i s ohledem na tématiku). Pěkné počtení pro dospělé i větší děti.

Verry148
05.08.2018

Čekala jsem více tu válečnou atmosféru. A více psaní o koncetračních táborech a Hitlerovi. Ale jak se ukázalo přiběh byl o rodině židů, která utekla do Švýcarska a popisují jak žijí tam. V průběhu vlády nacistů, s čím se musí děti vypořádat ve škole. Kniha se dobře četla a není zase tak úplně k zahození si jí přečíst.

LeňulinaK
17.03.2018 4 z 5

Možná jsem čekala více tíživou atmosféru, třeba jako v Chlapci v pruhovaném pyžamu, ale nakonec se z toho vyklubal docela příjemný odpočinkový příběh jedné německé rodiny, která prchala před hitlerovským Německem.
Příběh je vyprávěný očima malé holčičky Anny, která se snaží přijít na to, proč se to tak vlastně všechno děje, zároveň ale přijímá fakt, že jsou uprchlíci a defacto nikam nepatří. Nečekejte zde však nějakou morbidní zápletku nebo větší akci. Ale příběh je to hezký. Asi bych ho spíše doporučila mladším čtenářům, aby si trošku uvědomili, že život na útěku (za války) nebyl mnohdy jednoduchý a to ani v případě, že se jednalo o samotné Němce.