Jak drahá je nepoctivost?

Jak drahá je nepoctivost? https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136336/bmid_jak-draha-je-nepoctivost-136336.jpg 4 78 16

Podtitul: "Proč každému lžeme, hlavně sami sobě" Mimořádně zajímavá a užitečná kniha – zejména v českém prostředí. Většina z nás si o sobě myslí, že jsme poctiví, ale ve skutečnosti podvádíme všichni. Od Washingtonu po Wall Street, od školních tříd po nejrůznější pracoviště, neetické chování se vyskytuje všude. Nikdo z nás není imunní, ať už jde o nevinné lži, s jejichž pomocí se chceme vyhnout potížím, nebo o vykazování příliš vysokých služebních výdajů. V knize Jak drahá je nepoctivost obrací oceňovaný autor Dan Ariely svoji pozornost, jedinečný vhled a novátorský výzkum k otázce nepoctivosti. Mimo jiné se v knize dočtete: - Má pravděpodobnost dopadení vliv na to, jestli podvádíme? - Jak firmy dláždí cestu nepoctivosti? - Jsme poctivější nebo naopak méně poctiví, když spolupracujeme? - Pomáhá naší poctivosti náboženství? - Můžeme se dostat do problémů kvůli kreativitě? Působivé lidské i odborné závěry knihy Jak drahá je nepoctivost mění způsob, jakým pohlížíme na sebe sama, své jednání i lidi kolem nás. (zdroj: prah.cz)... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Ekonomie a obchod , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Práh
Originální název:

The (Honest) Truth About Dishonesty: How We Lie to Everyone - Especially Ourselves , 2012


více info...

Martin_Eli
Martin_Eli
16.04.2023 4 z 5

Jako zajímavé téma, ale autor ho mačká až do poslední kapky, knize by prospěla kratší délka.

Dani25
Dani25
16.12.2021 3 z 5

Spočiatku ma kniha zaujala, ale potom mi to prišlo stále to iste dookola.


Sklenička
Sklenička
22.02.2021 5 z 5

Kniha, která zkoumá motivace lidí k drobným švindlům a dochází k překvapivým závěrům. Dobře napsaná, těším se na další knihy od autora.

0047
0047
06.12.2020 3 z 5

O něco slabší kniha, než Jak drahé je zdarma, stále však slušně napsána s množstvím experimentů.

AsiUrčitě
AsiUrčitě
18.11.2018 3 z 5

I když je tato kniha napsána stejně jako „Jak drahé je zdarma“ a „Jak drahá je intuice“, tak mě bavila nejméně. Možná to je tím, že v knize se autor zaměřuje čistě na nepoctivost ze všech různých úhlů, zatímco v předchozích byly experimenty z různých oblastí. Navíc, v knize je více příběhů o nepoctivosti nebo rad, jak s ní bojovat, které mi připadají, že jsou si podobné, a také některé experimenty již byly popsány i v předchozích knihách. Opět se ale jedná o zajímavou knihu napsanou čtivým stylem, ve které je nejprve nastíněna domněnka a jak se k ní došlo, jež je následně ověřována pomocí experimentu, přičemž některé úkoly, které účastníci museli splnit, si lze zkusit na vlastní kůži, neboť jejich zadání je i v knize. A stejně jako v předchozích dvou knihách, tak i v této je mnoho zajímavých informací.

adorjas
adorjas
31.07.2018 4 z 5

Psychologická kniha pre masy ľudí, aj pre laikov, aj pre tých, ktorým odborný psychológia veľmi nevonia. A inak sa mi potvrdilo to, čo som si myslela o ľuďoch, respektíve aspoň tak klamem samu seba ;)

adorjas
adorjas
31.07.2018 4 z 5

Psychologická kniha napísaná pre masy ľudí, laikov a aj pre tých, čo sú v psychológii menej zdatní. Aj keď to niekedy bolo už priam nudné čítanie vzhľadom na opakujúci sa experiment len s jemne zmenenými podmienkami...Ale inak, sa mi potvrdilo, čo som si myslela o ľuďoch, aspoň teda tak klamem samu seba ;)

jaroiva
jaroiva
24.02.2018 4 z 5

i tato třetí knížka se mi moc líbila, doporučuji, i když první dvě (Jak drahé je zdarma a Jak drahá je intuice), se mi líbily ještě o kousek víc.

francouz
francouz
23.04.2017 4 z 5

Ano je to strašně těžké definovat co je fér, ale pan Ariely se snaží poměrně jednoduchou formu ukázat jak je pro většinu z nás těžké být poctivý a to nejenom k okolí, ale a to myslím, že je ještě důležitěší sami k sobě. Protože když nebudeme poctivý sami k sobě, tak těžko můžeme být fér k ostatním. Z kontextu knihy to vypadá, že podvádění a nefér jednání je nejenom běžné, ale dokonce, že je i nakažlivé.
Je to o pochopení, co nás skutečně vede k ne zrovna vzorným jednáním, pak můžeme hledat cesty, jak se ovládnout a celkově se zlepšit. Ano to je pro mě hlavní náboj knihy, které je poměrně čtivá, tak jak to u autora je běžné.

Eldar80
Eldar80
18.01.2017 4 z 5

Celá kniha se zabývá zkoumáním nepoctivosti a tím jak moc jsme ochotni podvádět. Všímá si nepoctivosti jak z osobního pohledu, tak i jako společenského fenoménu. Opět se ukazuje, že něco jako racionální nepoctivost, kdy si spočítáme ztráty, případná rizika a výnosy, zkrátka neexistuje. Stejně jako neexistuje racionální chování při nakupování, neexistuje ani racionální podvádění.
Ariely na spoustě experimentů ukazuje, jak iracionálně se lidé chovají pokud mají možnost švindlovat. Kniha se opět dobře čte, protože je vše náležitě vysvětleno a je napsána docela čtivou formou, ale ke konci už začne trochu nudit. Vše se totiž neustále točí kolem švindlování a narozdíl od Jak drahé je zdarma?, které bylo rozmanitější, tohle je už trochu nudnější, jinak psáno stejným způsobem.
Dalo by se říct, že celé je to hlavně o tom, že k podvádění máme všichni sklony, ale zároveň chceme být sami před sebou slušní a poctivé lidé. Podvádění se tak nalézá ve dvou protichůdných snahách - urvat co nejvíc, ale zároveň si zachovat svou tvář. Takže ve výsledku lidé švindlují, ale jenom trochu. V rámci určité normy a i touto normou se Ariely zabývá. Je to vtipné, zábavné, poučné, ale opět příliš laické podání. 80%

parxel
parxel
25.06.2016 5 z 5

Tohle je druhá kniha, kterou jsem od Dana Arielyho četl a líbila se mi ještě víc než "Jak drahé je zdrama". Hlavním tématem knihy je tenktokrát nepoctivost a vše co s ní souvisí. Ariely vás postupně seznámí s experimenty, které v této oblasti vykonal a k jakým dospěl závěrům.

Z popsaných experimentů vyplývá, že nepoctivost je součástí lidské povahy a nepodléhá kulturním rozdílům. Jediný rozdíl, který Ariely našel byl u bankéřů a finančníků u kterých zjistil, že mají větší sklon k podvodnému jednání.

Vzhledem k tomu, že se pohybuji v oblasti veřejných zakázek, tak mě osobně nejvíc rozsekala kapitola o tom, jak může transparentnost podporovat nepoctivé jednání. Dalšími zajímavým tématem bylo, jak nepoctivost souvisí s kreativitou a altruismem.

Výsledné hodnocení je celkem jasné. Tady prostě není o čem diskutovat. Plný počet hvězd.

Tatsume
Tatsume
01.06.2016 5 z 5

Zatímco po přečtení "Jak drahé je zdarma" jsem si mohla dát veliký zádoplác a pochválit se, že přeci jen nejsem úplná blbka a na spoustu věcí, které dokazuje experimenty, jsem přišla sama, po přečtení téhle knihy si říkám, že bych se nad sebou měla zamyslet a trochu přehodnotit svůj přístup k některým věcem ve svém životě...

TiredLikeDog
TiredLikeDog
26.12.2015 3 z 5

Ariely je velmi pozoruhodnym akademikem, ktery se neboji veci nazyvat pravymi jmeny.
Kniha se cetla dobre, nicmene po patem popisu skoro stejneho experimentu jsem se jako Pavlovuv pes naucila, co ocekavat, a zjistene zavery jiz nebyly tak prekvapive jako na prvnich stranach knihy.

Martin_Eli
Martin_Eli
29.10.2014 4 z 5

Docela zajímavé, naše chování a poctivost jsou dost propojené nádoby. Samotné podvádění máme v krvi, dělá ho většina z nás. Podruhé bych ale již číst nemusel...

AndyG
AndyG
15.12.2013 4 z 5

Skutečně nečekané závěry rozlišných experimentů, které vás nutí k zamyšlení nad vlastnim jednáním a vede k pochopení, proč se kolem nás některé věci dějí právě tak jak se dějí, proč se lidé chovají určitým způsobem. Rozhodně stojí za přečtení.

dalimoni
dalimoni
08.11.2012 4 z 5

Třetí kniha od stejného autora, opět podobným stylem psaná, doplňována velmi zajímavými experimenty, ze kterých autor vyvozuje závěry, které vás mnohdy překvapí. Předešlé dvě knihy se mi líbily trošku více, ale i tato stojí za přečtení.

Štítky knihy

behaviorální ekonomie

Autorovy další knížky

Dan Ariely
izraelská, 1967
2009  86%Jak drahé je zdarma?
2011  85%Jak drahá je intuice?
2012  83%Jak drahá je nepoctivost?
2015  57%Iracionálně váš…
2018  76%Psychológia peňazí

Kniha Jak drahá je nepoctivost? je v

Přečtených109x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených2x
Knihotéce54x
Chystám se číst74x
Chci si koupit26x
dalších seznamech1x