Jak blufovat o víně

Jak blufovat o víně https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/308728/jak-blufovat-o-vine-HWy-308728.jpg 5 1 1

Popis knihy zde zatím bohužel není...

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná

Vydáno: , Talpress
Originální název:

The Bluffer´s Guide to Wine , 2013


více info...

Přidat komentář

soukroma
30.09.2023 4 z 5

Po letmém průvodci Vše, co by měl vědět každý milovník vína jsem se pustila do tohohle o něco obsažnějšího kousku. Kdo čeká, že když je to určeno pro blafování, bude to plné zábavných historek, vtipů a vůbec humoru, tak se načeká. Ano, občas i něco úsměvného padne, ale spíš jaksi navíc, násilně, ale celkem neškodně... A na druhé straně to neznamená, že účelem je podpořit jakékoli nezávazné a znalostmi nepodložené blábolení o víně, naopak, opravdu se čtenář poučí a dostane se mu středně podrobných a zajímavých informací pro milovníka vína (ano, blafovat o víně bez jeho obliby opravdu nelze).
Dlouhý popis světových odrůd vinné révy, ale bez minimálního zohlednění našich končin či vůbec střední Evropy. Občas je zmíněna východní Evropa, ale bez nějakých dalších podrobností, v podstatě zbytečně.
Některé záležitosti vysloveně chyběly (cuvée), nepříjemně tahaly za oči/uši ("nápoj" ve smyslu vinné odrůdy daného vína). Nedostatečný byl také podivný slovníček.
Překvapivě se mi - přes moje puritánství ohledně anglicismů v češtině - líbilo slůvko "blafoun" (když už se tedy od bluff-ování jaksi časem přešlo k blafování).

V podstatě se mi víc líbila jednoduchost, čtivost i použitelnost pro našince výše zmíněného průvodce Vše, co by měl vědět každý milovník vína. Tady jsem byla zahlcena jmény méně známých odrůd, konkrétních vín, vinařství, vinařích, tratí po celém světě, která jsem si tedy nezapamatovala, ale pouze jsem s uspokojením nacházela něco, co už znám.

Štítky knihy

víno blafování

Autorovy knížky

1994  100%Jak blufovat o víně

Kniha Jak blufovat o víně je v

Přečtených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x