Jahodová sezóna

Jahodová sezóna https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502439/bmid_jahodova-sezona-4nG-502439.jpg 4 20 7

Devět povídek knihy Jahodová sezóna představuje devět podob lásky a touhy – dětské a pubertální, milenecké, kamarádské, lesbické, lásky k vlastnímu tělu i mateřské; vášnivé, plaché i neukojitelné. Ve snaze nalézt slova k pojmenování toho, o čem se nám většinou slov nedostává, ohledává Marta Dzido hranice jazyka, osvobozuje výrazy ženské sexuality a ukazuje jejich víceznačnost a emancipační potenciál. Hrdinky příběhů beze studu a pocitů viny čerpají radost z vlastní tělesnosti a otevírají tak otázku, jak přirozeně vyprávět o své intimitě.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Sezon na truskawki , 2021


více info...

Erys
Erys
29.07.2023 4 z 5

...najít kus sebe a hned několikrát. Díky, J.

veronica 01
veronica 01
11.06.2023

Tak já vám nevím... Na knihu jsem četla skvělé ohlasy všude možně, ale mě osobně to nepřijde vůbec jako inovativní dílo.

Na knihu mě nalákalo tvrzení, že autorka vymyslela nové způsoby jak popisovat sex a intimitu. Proto mě třeba nemile překvapilo, když jsem v knize hned na prvních stránkách četla slova jako kun*ička, šu*at, pí*at a tak dále... Kdyby tam tahle slova byla jednou nebo dvakrát, tak by to bylo asi v pohodě, ale ono to bylo snad v každé povídce!

Na přebalu knihy se píše " Autorka ohledává hranice jazyka, osvobozuje výrazy ženské sexuality a ukazuje jejich víceznačnost a emancipační potenciál" Jestli má pro někoho slovo kun*ička emancipační potenciál, tak to teda nevim.

Jsem zhruba za polovinou knihy a už teď vím, že jí zařadím do nedočtených a v mé knihovně se dlouho neohřeje. Snad jediná povídka, která se mi docela líbila byla Luna.

Marta Dzido působí opravdu moc sympaticky a knihu jsem si kupovala s dobrým pocitem, že podpořím mladou ženskou autorku, ale nějak to nevyšlo.


knihveru
knihveru
14.04.2023 5 z 5

Někdy prostě přijde člověku do ruky kniha, o které nikdy předtím neslyšel, a na první dobrou zjistí, že jo. Tohle fakt jo. Nádhera, ze života, osobně mi byly velmi blízké povídky Milenec a Červené ferrari. Je tam hodně sexu, hodně živočišnosti, ale není to laciné. Jen škoda té poslední povídky, ta mi tam neseděla.

lencin
lencin
14.04.2023 5 z 5

Vynikající povídky, o ženách a pro ženy. Různé podoby lásky a touhy. Intimní zpovědi. Silné prožitky. Velice jemná forma. Krása.

PetrCepek
PetrCepek
20.03.2023 4 z 5

Přečtení této pozoruhodné knihy - cílící nepochybně zejména na čtenářky - jsem dostal od manželky jako domácí úkol. Určitě nelituji, byť jsem řadě informací nerozuměl, leccos se v povídkách příliš často opakovalo a některé příběhy byly spíše do počtu. Ale 4 hvězdy i mé doporučení zejména dámám si tato kniha rozhodně zaslouží.

Anna 13
Anna 13
21.01.2023 5 z 5

M-i-l-u-j-u...

Někdy je to tak snadné... Stačí stránka. Pár vět. A vy víte, že souzníte... Není to jen čtení, je to cit. Hluboký cit, autentičnost, napojení, vědění.

Já vlastně nemám slov... Vysvětlit někomu, co všechno mi přináší čtení těchto povídek, by bylo nemožné a vlastně zbytečné. Krajina těchto příběhů je tak intimní, že nepotřebuju nikomu přibližovat, proč pro ně bije moje srdce...

Kdybych potkala Martu Dzido, buď bych na ni jen zírala anebo sebrala všechnu odvahu, kterou člověk může mít a co nejpevněji ji objala.

Jedna z těch úplně nejzásadnějších knih mého života.
Jako by se zrodila ve mně, i když přišla odjinud.
Budu ji milovat, dokud budu tady...

Přečteš a nezapomeneš...
Přečteš a jsi taková, jaká jsi byla vždy... Jsi sama sebou. Ženou. A jsi neskonale vděčná.

Kopta
Kopta
12.01.2023 5 z 5

Esenciální kronika intimnosti.

Štítky knihy

polská literatura

Část díla

všech 9 částí díla

Autorovy další knížky

Marta Dzido
polská, 1981
2019  81%Slast
2022  88%Jahodová sezóna

Kniha Jahodová sezóna je v

Právě čtených1x
Přečtených25x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce35x
Chystám se číst34x
Chci si koupit8x