Jágerské hviezdy

Jágerské hviezdy https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139515/bmid_jagerske-hviezdy-twy-139515.jpg 4 9 4

Príbeh Gregora Bornemiszu, jednoduchého maďarského mládenca z ľudu a jeho lásky Evičky na pozadí dramatických udalostí tureckej expanzie. Záporným hrdinom knihy je janičiar Jumurdžák, kladným hrdinom Štefan Dobó, veliteľ jágerského hradu. Pod jeho vedením v roku 1552 zastavilo 2000 obrancov hradu 200-tisícovú tureckú armádu veľkovezíra Ahmeda.... celý text

Přidat komentář

Taťka Hraboš
01.11.2023 4 z 5

Chápu Maďary, že tahle kniha patří historicky mezi jejich nejoblíbenější. Je to totiž oslava jejich odvahy a nezdolnosti v nejtěžších chvílích jejich historie. Příběh je bezesporu zajímavý a poutavý, v závěru i nesmírně dramatický. Chvíli jsem měl problém s postavami, připadaly mi takové zjednodušené, šablonovité, ty maďarské příliš idealizované (pokud na straně dobra někdo selže, pak je to Slovák ;-) ), postupně jsem si ale zvykl. V čem je ovšem pro českého čtenáře především tahle kniha přínosná, to je možnost rozšířit si rozhled, seznámit se s významným obdobím historie jiného národa, nadto z jeho vlastního pohledu. Já sám jsem si během četby hledal na internetu skutečné postavy, které v díle vystupují, či na mapě maďarská města a hrady, které Turci obléhali.

Robodlak
27.07.2023 5 z 5

Za mě jeden z nejlepších historicko-dobrodružných románů. Děj je založen na skutečných událostech a vystupuje v něm řada historických postav, například velitel hradu Štefan Dobó. Některé reálie jsou sice zkreslené, což odpovídá době vzniku románu, nicméně jde o velmi čtivé dílo. Mám slovenské vydání z roku 1956 s krásnými ilustracemi.


Venezia
08.08.2013 3 z 5

Román zvíťazil v roku 2005 v ankete Maďarskej televízie "Veľká kniha" o najobľúbenejšiu maďarskú knihu.

Geska
22.05.2012 5 z 5

Gárdonyi provede postavy i čtenáře několika desetiletími, během nichž se odehraje množství dílčích dobrodružství, která jsou od počátku směřována k velkolepě pojaté bitvě u Egeru – k této bitvě směřují v knize dějiny, lidské osudy a konečně i čtenáře. Vše co bitvě předchází je z hlediska vývoje postav pouze příprava. Pro čtenáře se jedná o přípravu také – nejenže získává informace o reáliích a postavách, ale hlavně je na osudech postav postupně citově zainteresován.
Egerské hvězdy tedy zaslouží naší pozornost i dnes, ačkoliv se nejedná o světoznámé dílo z oblasti „velkých“ literatur, navíc se jedná v zemi svého původu dodnes o dílo velmi živé. – Egerské hvězdy byly rovněž adaptovány do filmové a komiksové podoby.