Jádro věci

Jádro věci https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258587/mid_jadro-veci-7KH-258587.jpg 4 1 1

Tato kniha je zkoumáním filosofických a duchovních aspektů etických rozměrů individuace. Tyto aspekty jsou pak nahlíženy z pohledu lidí, kteří se aktivně podílejí na procesu individuace a praktikují analytickou psychologii. Kniha je určena klientům a pacientům, kteří chtějí porozumět tomu, jak žít etický život tváří v tvář amorálnosti nevědomí a etickým konfliktům povinnosti, jež z toho vyplývají. Měla by posloužit rovněž analytikům, terapeutům a studentům, jimž má poskytnout rámec pro úvahy a reflexe nad těmito tématy. (individuace jako etický proces)... celý text

Přidat komentář

Jackjelly
28.04.2021 4 z 5

Knihu jsem si pořídil na doporučení kamaráda při debatě o integritě osobnosti. Trochu mě samozřejmě zarazila popiska, kde se píše, že je určena klientům a pacientům a současně analytikům a terapeutům. Do druhé skupiny vím, že patřit nebudu. Ale řekl jsem si že tu první nemohu nikdy vyloučit.
Každopádně první část knihy byla pro mě velmi zajímavá. Takový základní vhled do problematiky "individuace" a psychoanalýzy s historickým exkurzem k především k Jungovi. Prostě takové různé pohledy na vznik "hotového člověka", celostní osobnosti, hotového jedince. Pro laiky jako já psáno navíc celkem srozumitelně a zajímavě.
Další část, věnovaná příkladům překračování hranic při práci s klienty už byla přece jen více směřována pro obě skupiny, kterých se tato problematika týká osobně. Z mého pohledu méně zajímavá část, v níž některé uváděné příklady mi připomínaly scény z "neurotických" filmů Woody Allena.
V každém případě pokud někoho tyto věci zajímají, neudělá s touto knihou chybu.

"Uposlechneme-li svědomí, jsme osamoceni. Naslouchali jsme subjektivnímu hlasu, nevíme však, jaké jsou jeho pohnutky. Nikdo není schopen zaručit, že jsou vždycky vznešené.
Pojetí svědomí jako hlasu Božího je mimořádně ožehavý problém.
V praxi je velmi obtížné říci, kde přesně končí ,,pravé“ svědomí a začíná ,,falešné“ a na základě jakého kritéria jedno od druhého oddělíme."

Autorovy knížky

Christina Becker
kanadská, 1958
2007  80%Jádro věci

Kniha Jádro věci je v

Přečtených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst3x