Boží prst

Boží prst https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346961/bmid_bozi-prst-wL9-346961.jpg 4 64 18

Jacobsen a Røedová série

< 2. díl

Policejní vyšetřovatel Verner Jacobsen se chystá na pohřeb svého jediného syna. Zvoní telefon – u velkého obelisku v Lieru byla nalezena mrtvá čtrnáctiletá Idunn Olsenová. Zatímco Verner ohledává okolí místa, dostane zprávu, že pohřební auto s rakví jeho syna bylo ukradeno. Přesto pokračuje se svou kolegyní Bitte Røedovou ve vyšetřování. Ukazuje se, že Idunn byla osudného večera se spolužáky na divokém mejdanu, kde musela zasahovat policie. Mládež však zarytě mlčí a nikdo nechce přiznat, co přesně se na večírku odehrálo. V blízkosti místa nálezu navíc shoří dům a v jeho troskách je objevena mrtvá stařena. Souvisí spolu všechny tři události? A kam zmizel přívěsek ve tvaru srdce, který Idunn nosila na krku?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Jenta uten hjerte , 2014


více info...

Přidat komentář

Vesper001
24.02.2023 3 z 5

Po Závějích bohužel přišla blátivá obleva, přestože v knize mrzne až praští. Vraha (narozdíl od vyšetřovatelů) s trochou praxe odhadnete. Zápletka s teenagery není špatná, horší je Vernerovo pubertální tokání kvůli božské Bitte. Autorka se mu věnuje, stejně jako on, mnohem víc než vyšetřování, a mně se z Božího prstu ježila hrst. (Nebo srst? :)

Heluše852
07.06.2019 5 z 5

Další úžasná knížka. Tu nečtete, tu si vychutnáváte????


Dela111
10.02.2019 4 z 5

Druhý příběh ze série příjemně připomíná styl starých dobrých anglických detektivek z venkova.
V malém norském městečku dochází během pár hodin hned ke dvěma vraždám. Nesourodá dvojice vyšetřovatelů Verner a Bitte mají několik podezřelých, ale zpočátku je těžké z nich něco dostat. Zato později se to z nich sype samo...
Boží prst je psychologicky laděná detektivka o lidském neštěstí, řeší se tu rodinné vztahy a šikana.
90%

jasmína
29.07.2018 5 z 5

Severské krimi bude vždy překvapovat a mně nenechalo rozhodně v klidu jak to u detektivek má být.

Přečteno za jedno odpoledne a večer.

Mám ráda i rozebíraní vztahů, zde k rodičům, a to umí perfektně i K. Ohlssonová.

Už brzy budu číst Závěje.

intelektuálka
09.04.2018 4 z 5

Zajímavě napsaný detektivní příběh s několika dějovými liniemi.
Mrtvá čtrnáctiletá dívka, mrtvá stařena, muž, který se vrací domů z výkonu trestu a zamotá dějem....
Motiv šikany, motiv dětského zneužívání a touha rodičů porozumět svým dětem...
Vraha jsem neodhadla, ale přečetla jsem na jeden zátah....
Doporučím.

katka.oo
15.02.2018 3 z 5

Tato kniha mě moc nezaujala tedy spíš námět se šikanou a mládeží. Postavy hlavních vyšetřovatelů jsou fajn, ale Závěje se mi líbily víc. Nicméně další knihu od autorky si určitě přečtu.

happy-smile
27.01.2018 5 z 5

Musím říct, že mě kniha bavila o dost víc, než předchozí díl. S odstupem sice musím říct, že i tady se sice k většině věcí nedopátrali detektivové sami, ale vlastně jim to zúčastnění sami vyklopili, stejně jako v první knize. No tady to ale asi nebylo tak okaté, protože mi to tentokrát ani nevadilo. Kniha se četla sama a klidně bych se hned vrhla na další díl, kdyby nějaký byl. Jediné, co mě trochu štvalo, byla ta pokračující "vztahová" linka mezi Bitte a Vernerem, která je podobně otravná jako vztah mezi Lacey a Markem v knihách SJ Bolton...

vnimat_Krasu
27.01.2018 3 z 5

Ta přirozenost mě zase bavila.
Na rozdíl od Závějí jí ale zabíjí rozuzlení, který by mohlo vyučovat debilitu na vysoký škole života. Nechá totiž vyhnít jednu výraznou dějovou linku a drze na vás vyplázne jazyk. Což mrzí. Bitte s Vernerem jsou totiž opět fajn, prostředí chladí a Marit zjevně umí. Tak snad bude napotřetí umět o chlup líp.

kalinkacz
23.01.2018 3 z 5

Už u komentáře u prvního dílu jsem zmiňovala, že nejsem detektivkový typ... Nicméně setkání s autorkou po přečtení prvního dílu pro mě bylo hodně přínosné a zajímavé, mimo jiné nás autorka nalákala na druhý díl, kde se protnou a více rozvedou osudy hlavních vyšetřovatelů... Bohužel zrovna tohle jsem z knihy nedostala, autorce jsem věřila, ale asi jsme se nepochopily... Na druhou stranu musím konstatovat, že třeba detektivní zápletka byla v tomto díle rozhodně zajímavější a na konci napínavější...

Hella
15.01.2018 2 z 5

Budu zde téměř výjimkou, ale mě kniha nebavila. Dočetla jsem ji jen proto, že jsem díky tolika nadšeným hodnocením nemohla uvěřit tomu, že se ještě nezačtu. Ale ono opravdu ne.

ArwenAragorn
03.01.2018 4 z 5

Po Závějích od autorky, které mě příliš nenadchly, jsem přistupovala k této knize váhavě. Ale jsem příjemně překvapena dobrou detektivkou, která má spád a jasné rozuzlení bez krvavých scén.

jana3099
02.01.2018 4 z 5

Za mě super,četla jsem obě knihy ( Závěje a Boží prst ) za sebou a zajímavé zápletky, vztahy mezi vyšetřovateli, mezi sousedy i mládeží.......nechybí napětí ani rozuzlení...dobře se četly, takže určitě doporučuji ;-)

Rapunzel
29.12.2017 3 z 5

Hodnotím ve všech ohledech jako průměrnou detektivku, která neurazí, ale ani nenadchne.

konicekbily
25.12.2017 4 z 5

Velice dobře napsaná klasická detektivka. Dvoj-zápletka s postupným odhalováním viníků a precizním závěrečným vysvětlením.

Lidka
10.12.2017 5 z 5

Jsem moc ráda, že jsem našla tuhle norskou autorku, která nemá knihy tolik nabité krví, spoustou mrtvých, vraždami, neustálými honičkami mezi neporazitelným detektivem a vrahem, co má plné rukávy lstí a uniká všem ...
Je to detektivka, hodně promyšlený děj , sondy do duší postav, řeší problémy o kterých se hodně mluví. A závěr, poučení? To, že souhra nešťastných náhod může mít fatální následky. Ne, tohle si fakt přečtěte .

V28
24.11.2017 5 z 5

Marit dokazuje, že napsaní výborné knížky, je pro ní prostě jednoduchá věc. Detektivka bez zbytečných kudrlinek, trocha toho soukromí ze života hlavní dvojice s reálným případem na aktuální téma a poskládání střípků toho, co se vlastně stalo pěkně krůček po krůčku až do konce.

hs777
16.11.2017 5 z 5

Naprostá pecka. Nabitý děj, žádné zbytečné natahování a přešlapování na místě. Motivů, svědků, pachatelů i důkazů je dost, že stačí jen správně poskládat. Velmi pečlivě zvažte, kdy začnete číst. Kraťounké kapitoly sice dovolují čtení přerušit a na chvíli vydechnout, ale to bude přesně to, co vůbec nebudete chtít.

Martiiiik
14.10.2017 5 z 5

Marit je skvělá spisovatelka, druhá kniha se mi líbila ještě více než první. Byla napínavá od první věty až do konce.. Mělo to spád a rozuzlení bylo překvapivé.. Přeji příjemné počtení všem :-)

Štítky knihy

detektivní a krimi romány severská krimi

Autorovy další knížky

Marit Reiersgård
norská, 1965
2017  79%Závěje
2017  79%Boží prst

Kniha Boží prst je v

Přečtených86x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce110x
Chystám se číst60x
Chci si koupit7x