Kříž

Kříž https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/195340/bmid_kriz-195340.jpg 4 64 12

Jack Taylor série

< 6. díl >

Kříž je starodávný mučicí nástroj, část zad, mezi sázkaři remíza, a když se o někom řekne, že je s ním kříž, je s ním těžké pořízení. Třeba s někým, jako je Jack Taylor. Všem, které miluje, přináší jen utrpení a smrt. Poslední obětí je mladý Cody, jehož bere Jack jako svého syna – a teď leží v nemocnici v kómatu. Aspoň že mu zbyla Ridge, přítelkyně-gardistka, ačkoliv tenhle vztah je hodně nestandardní. Když mu Ridge poví o chlapci ukřižovaném v Galwayi, rozhodne se Jack, že pomůže s hledáním vraha. Vyšetřování ho přivede tváří v tvář mnoha přízrakům minulosti, živým i mrtvým. Každý po něm něco chce, ale Jack netuší, jestli ještě vůbec má co dát. Možná by měl prodat byt, shrábnout eura a vypadnout z Galwaye jako všichni ostatní. Potom ale sestru ukřižovaného chlapce kdosi upálí a Jack usoudí, že vraha prostě musí dopadnout. Už jenom proto, aby ho seznámil s vlastní, poněkud drsnou formou spravedlnosti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Humor

Vydáno: ekniha , BB art
Originální název:

Cross , 2007


více info...

Přidat komentář

Terkishead
13.01.2023 5 z 5

Vlastně mě udivuje, že jsem ji ještě nečetla. Vážně dobrá!! Jen mě udivuje, že se kolegyně Sasena opravdu někde smála..

sasena
07.12.2020 5 z 5

Podle mě nejlepší ze série s Jackem Taylorem. A dvakrát jsem se fakt hodně zasmála.


davidurban1973
03.12.2019 4 z 5

Opět ctive, dobře napsané. A stejně jako předchozí knihy, víc nez detektivka, pohled na svérázný život Jacka Taylora a ostatních Irů v jeho městě.
Nicméně stale zábavné.

Anika27
14.02.2019 4 z 5

Malá, silná, černá káva :-)

MiroslavKutík
30.01.2018 4 z 5

Kniha byla krátká, rychle přečtena nu jsou věci které stojí o nich popřemýšlet ....

trudoš
31.05.2017 5 z 5

A pro změnu trocha irské deprese. Nutno podotknout, že tentokrát se Ken Bruen opravdu vyznamenal a nebojím se prohlásit, že Kříž bude už navždy mým nejoblíbenějším dílem v sérii.
Je to především tím, že se autor nadobro zbavil příznačné stručnosti, a kniha již daleko více odpovídá vypravěčským standardům moderního thrilleru. Podobně i sám Jack Taylor jakoby konečně dozrál v normální lidskou bytost, přestože je čím dál drsněji konfrontován s realitou, jež mu odmítá zapomenout všechny jeho prohřešky a pády. Jestli existuje nějaká hitparáda literárních adeptů na mašli, Jack bezesporu míří na nejvyšší pozice.
Ale aby té chvály zas nebylo tolik, jako detektivka stojí Kříž opět za zlámanou grešli. Příběh připomíná psychologickou studii šedesátiletého alkoholika, pročež nějaké vyšetřování je tak na druhé třetí koleji. Přitom už to zdaleka není taková legrace jako dříve. Ovšem ten nekorektní cynismus, jenž zemi zeleného trojlístku neukazuje v právě nejlepším světle, jinde prostě nenajdete.

fis.rena
08.01.2017 1 z 5

Nelíbilo se mi to...prostě ne.
Kniha má 175 stránek a já to četla téměř pět dní. Je to bez napětí,zcela průhledné a nenutí tedy k nedočkavému čtení. Typický irský černý humor podávaný Taylorem mě nijak nepobavil,drsnou atmosféru jsem v knize nenalezla. Prostě ne...

ElfkaEleanor
29.12.2015 2 z 5

Ze začátku jsem byla z přeskakování děje k různým postavám zmatená, pak mi to docvaklo a v půlce jsem tušila, jak to dopadne. Bylo to tak. Mám ráda knihy, které si s čtenářem hrají a mlží, ale toto pro mne bylo moc průhledné.

Přesto dávám dvě hvězdičky, protože je mi sympatická postava detektiva Taylora. Jeho smysl pro sarkasmus i způsob, jak se pere se životem a osudem. Oceňuji také psychologické atributy a hru autora s postavami. Koneckonců ani život není černý a bílý.

Patapuf
27.12.2015 4 z 5

Opět je to drsný a přímočarý.... A nakonec to všechno skončí i když nevím jestli dobře.... Jack opět ve vrcholné formě... aspoň tedy pro něj...

PAVEL z BRNA
04.12.2015 5 z 5

Detektiv Taylor je fakt boží a pro mě velmi sympatický, jak se neustále potýká s pitím, kouřením, hněvem a svou katolickou minulostí. Humor a to pěkně černý je naprosto nezapomenutelný, při kterém jsem se svíjel smíchy, i když kniha je dost tragická. Je to má druhá kniha od Bruena a rozhodně si přečtu i další.

Lucina88
05.12.2013 5 z 5

Detektiva Taylora jsem si zamilovala, sice alkoholik, ale boží humor :)

Temný snílek
23.11.2013 4 z 5

Kniha měla působivě napínavou, někdy až děsivou, atmosféru, při které se ukázalo, čeho všeho je schopen člověk toužící po pomstě. Poznáte, jak málo stačí, aby se z normální rodiny stala banda psychopatů, co se vyžívají v zabíjení a utrpení ostatních.
Jedná se o irský detektivní thriller plný podivného, někdy až zvráceného humoru a samozřejmě napětí, které by se dalo krájet.
Kniha kromě příběhu ukazuje i složitou irskou společnost a povahu lidí, kteří se občas chovají podivně a čert, aby se v nich vyznal.
Děj se čte velmi lehce, přestože je příběh propracovaný a odvíjí se tu hned několik linií, které spolu souvisejí více, než se na první pohled může zdát.
Přímá akce, tedy kromě několika rvaček, tu není. Spíše se o ní pak jen mluví, že se něco stalo, přesto je napětí dobře vyobrazeno, takže si ho všichni užijí.

Autorovy další knížky

Ken Bruen
irská, 1951
2009  76%Vraždy na molu
2010  74%Padlé mučednice
2012  74%Kněz
2011  89%Přehlídka
2011  81%Dramatik

Kniha Kříž je v

Právě čtených1x
Přečtených94x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce120x
Chystám se číst29x
Chci si koupit7x