V oku bouře

V oku bouře https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399519/bmid_v-oku-boure-t0V-399519.jpg 4 22 7

Jack Ryan série

< 23. díl

Hlavní hrdina příběhu, Jack Ryan Jr., se v nejnovějším románu slavné série ocitá v předních liniích kybernetické války, a to přímo uprostřed vražedné tropické bouře. Bývalý americký senátor Weston Rhodes, předseda vážené společnosti Marine Aerospace, má problém a čelí krizovému rozhodnutí. Obrátí se na Hendley Associates, firmu, kde pracuje jeho starý známý Paul Brown, a požádá ho o pomoc. Co ovšem Rhodes ani Brown nevědí, je skutečnost, že Hendley Associates je jen zástěrkou pro Campus, přísně tajnou americkou zpravodajskou agenturu, pro niž pracuje i Jack Ryan Jr., syn amerického prezidenta. Brown s Ryanem jsou Rhodesem vyslaní na účetní audit jedné singapurské společnosti. Paul nemá o Jackově tajné identitě ani tušení, a Jack zase neví, že Rhodes pověřil Browna tajnou misí, kterou mu zadala přímo CIA. Brown však při plnění svého úkolu čirou náhodou objeví děsivé tajemství a odhalí plán na zničení světové ekonomiky. Společně se pak Ryan s Brownem ocitnou v závodu s časem, aby zabránili globální katastrofě, a to i za cenu svého vlastního života.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Point of Contact , 2017


více info...

Přidat komentář

ondra2
04.06.2021 4 z 5

Je asi pravda, že řada knih od "Clancyho" i Clancyho je lepších, na druhou stranu i tato se čte poměrně slušně a děj odsýpá. Jak již uvedli jiní komentátoři přede mnou, závěr knihy je poněkud mezerovitý, bylo by nejspíše vhodné, aby děj byl podrobnější, lépe vysvětlený a tím rovněž na sebe navazující. Buď autor měl zadán omezený rozsah, nebo došla inspirace, nebo se mu nechtělo, v každém případě by to kvalitě prospělo a závěr by nebyl tak nějak osekaný a torzovitý.

KajaProchy
23.07.2020 3 z 5

Kniha je akční, čtivá, někdy moc zbytečných technických informací. Postavy jsou obecně víc ploché a steteotypní.
Celkově je kniha plná stereotypů, v knize je jen jedna důležitá ženská postava, to by ještě šlo přežít. I když se dají napsat knihy z "mužského" prostředí se zajímavými ženami. Jenže autor celkově ženy a o ženách psát neumí. Kdykoliv se objeví žena, autor musí popsat, zda je krásná, nebo by si o ní nikdo kolo neopřel, popisuje nadržené choutky nejdůležitého vrátného (uplně účelově a zbytečně).
Muži jsou buď nasvalenci, nerdi nebo nudní tlustoši.

Děj ale odsýpal rychle a zajímavě, jinak bych to nedočetla. Akční část byla pravda až k úplnému konci, což je škoda, protože to autor psát umí a bavilo mě to. Nakonec si neodbil americký patriotismus ve vsi kycovitosti.

Shrnula bych to jako "mužskou" červenou knihovnu s povrchními postavami a stereotypy, tak na jedno přečtení, když neni nic lepsiho.


Lukas12345
14.06.2020 2 z 5

Po dlouhé době nový Clancy (už teda ne on osobně) na českém trhu. Uspěchaný konec s nelogickým deus ex machina.

lorss
04.06.2020

(SPOILER) Toma Clancyho čtu již hodně let, ale tahle kniha mě šíleně zklamala. Změna stylu psaní je značná, absolutně nerozpracované postavy, děj povrchní, přímočarý bez zápletek a zvratů.
SPOILER ALERT:
Nepochopil jsem, co se stalo v okamžiku, kdy byl účetní přistižen in flagranti s programem v laptopu. Nepochopil jsem, jestli Dalfan tedy obchodoval s Čínou nebo ne a co bylo ve skladu. Nepochopil jsem, proč tak školený agent jako Jack dělá tolik dětinských chyb... atd atd.
Podruhé číst nebudu, přestože jinak Clancyho knihy čtu dokola....

AdmiralPata
03.06.2020 2 z 5

V souvislosti s touto knihou mne napadají jen dvě slova: CHAOS a ZKLAMÁNÍ.Proč?
Už to jednoduše není Clancy.Od poslední v češtině vydané knihy Skrytá moc,a poslední knihy kde Clancy sám přispěl jako spoluautor, totiž v angličtině pod jeho jménem vyšlo dalších šest knih které se do češtiny nepřeložili.V Oku bouře je v pořadí již sedmá post-Clancyovská kniha která volně navazuje na předchozí,tudíž českému čtenáři chybí pár podstatných informací na které se v knize dosti často odkazuje (smrt Sama Driscolla,převrat v Severní Koreji atd...).Proto chaos.

Dále oproti jiným knihám ze série je příběh moc přímočarý a ztratil tu správnou komplikovanost a hloubku na kteru jsme u Clancyovek zvyklí.Spíše mi to připomínalo Bondovku,kde se Jack jr. sám snaží přijít na kloub spiknutí a vylepšit si image u šéfa.Co se týče dalších postav z minulých dílů,tak tým Campusu se objeví pouze v úvodu,Jack starší ve dvou kapitolách a Clark má na 438 stranách jen dvě věty.Zbytek je jen rychlá akční jízda Jacka Ryana mladšího v roli superagenta (dosti amatérského) a účetního Paula Browna,o kterém se ale stejně moc nedozvíme.
Celé se to po přečtení tváří jako kniha psaná narychlo pro zisk a ne na kvalitu.Spousta překlepů v textu tomu také příliš nepomáhá.

Takže na závěr,pokud chcete ke čtení něco lehkého a akčního,V oku bouře můžu doporučit.Pokud ale chcete propracovaný politicko-špionážní thriller tak ruce pryč.

ondrej.b
29.01.2020 2 z 5

No tak já nevím, ale já s touto knihou nejsem moc spokojený. Téma je to celkem zajímavé, ale to zpracování.... Zvláště ke konci jsem narazil na pár wtf momentů, které mě tedy dost rozhodily. POZOR SPOILER: Naprosto nechápu, proč autor úplně usekl ten pokus trojice (resp. už pak dvojice Jack a Lian) zabránit šmejdům v použití toho softwaru a úpadku burzy. Nasednou na starou motorku a člověk se těší, jak to zvládnou, ale v další kapitole už je Jack v Americe a jde za senátorem Rhodesem. Jako proč to vypustil??? Nebo Paul je přistižen Yongem při použití toho USB a konec kapitoly. A dál už nic. Paul je pak někde v bordelu. To mu jako Yong nic neřekl nebo ho jen tak nechal odejít? A co jako mělo být v těch skladištích po kterých Jack pátral? Autor se spokojil s tím, že Yong utekl do Číny a nic? No uff. Asi už došly nápady s dějem - KONEC SPOILERU. To, že kniha obsahuje občas překlep, až tak nevadí. Dokonce jednou má stříkat krev, ale stříká "střev":-). Moc jsem se těšil opět na staré známé postavy, ale autor mi to poněkud zkazil. Navíc děj předchází několik knih od minulých spolupracovníků a tudíž následníků Toma Clancyho, takže jsem byl překvapen tím, co je vlastně nazýváno Campus, v týmu na začátku je nová členka - je to ta letuška co s nimi létala v tom Gulfstreamu? Navíc zmínka o tom, že Jack něco podělal v Praze? Zkrátka je mi divné proč došlo k vydání zrovna tohoto asi posledního románu zatím, když předtím vyšlo několik knih s Jackem Ryanem, které možná více navazují na u nás naposledy vydanou Skrytou moc.

biki
27.01.2020 4 z 5

Od Clancyho a spol. jsem už pěkně dlouho nic nečetla, nějak mě to nebavilo. Ovšem anotace na tuto knihu mě upoutala a rozhodla jsem se dát jí šanci. Nutno říct, že to nebylo špatné. V úvodu rejpnutí do současné ekologické problematiky, fanatiky vystupňované do ekoterorismu (doufám, že takového stupně jako v knize, to snad ještě nedosáhlo), ovšem většina knihy je věnována atraktivnímu a hlavně velmi aktuálnímu kybernetickému boji a otázkám jistých forem kyberterorismu. Až děsivě na mě působí ukázka, jak je již dnes možno se současnými technologiemi v určitých lokalitách sledovat kohokoli a téměř kdekoli, jak tyto technologie využít ale i zneužít.
A do tohoto světa je vcelku bez přípravy vhozen Jack Ryan jr. a jeho nenápadný kolega forenzní účetní Paul Brown. Právě jeho postava mi přišla o dost věrohodnější a kvalifikovanější než Jack, který se přes udávaný výcvik a zkušenosti v některých situacích choval dost amatérsky. Ještěže aspoň jeho výcvik v bojových umění stál za to. Děj knihy ubíhá svižně, je zde řada slušných akčních scén, také padouši jsou ucházející. Když si člověk odmyslí ty řeči o cti, povinnosti a vlasti - rozuměj USA, stále je to slušný akční politický thriller. Je ale fakt, že jsem četla lepší.

Štítky knihy

thrillery americké romány

Autoři knihy

Mike Maden
americká, 1960
Tom Clancy
americká, 1947 - 2013

Kniha V oku bouře je v

Právě čtených2x
Přečtených31x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce60x
Chystám se číst13x
Chci si koupit13x