Medvěd a drak

Medvěd a drak https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39619/bmid_medved-a-drak-qWg-39619.jpg 4 75 10

Jack Ryan série

< 11. díl >

Chronologicky jedenáctá kniha série Jack Ryan. Drak dráždí mědvěda. Oba mají jaderné zbraně... Romány Toma Clancyho se proslavily nejen svým dramatickým nábojem a stupňovaným dějem, ale i pronikavou předvídavostí budoucích událostí. Jack Ryan zvolený za prezidenta zjišťuje, že tato funkce není vůbec žádný med: domácí problémy na něj čekají za každým rohem; výkonnost asijských ekonomik prudce klesá a v Moskvě se kdosi pokusil o atentát na šéfa SVR – nástupnické organizace KGB – a to s granátem na raketový pohon. Situace v Rusku je nestabilní i bez podobných atentátů, největší potíže však působí totožnost potenciálních atentátníků. Byli to političtí oponenti, mafie nebo vzbouření příslušníci bývalého výboru pro státní bezpečnost? Nebo se tu snad odehrává něco mnohem nebezpečnějšího, napadá Ryana? Jeho pochybnosti se ukáží jako opodstatněné. V okamžiku, kdy ruští vyšetřovatelé pracují na tomto případu a Ryanovi nejspolehlivější spolupracovníci, jako protiteroristický odborník John Clark, míří do Moskvy, čínské jednotky se dají do pohybu s plánem skutečně troufalých rozměrů. Unaveni tím, co vnímají jako domýšlivost Západu, a odhodláni naplnit svůj osud, rozhodnou se Číňané vzít vše do vlastních rukou. Pokud uspějí, svět v takové podobě, v jaké ho známe, už nikdy nebude stejný. Když se jejich záměr nezdaří… důsledky si nikdo netroufá pojmenovat. Clancy v tomto svém vrcholném díle spojuje výjimečný realismus a autentičnost, tak typické pro jeho styl s detailně propracovanou a vybroušenou zápletkou včetně nevšedně vybraných hrdinů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , BB art
Originální název:

The Bear and the Dragon , 2000


více info...

Přidat komentář

molen
17.02.2023 4 z 5

Poprvé v sérii dávám o hvězdičku méně, ale v tomto díle mi velmi vadilo neustále brečení Jacka Ryana, že je prezident. Už je toho prostě moc. Také to asi nečtu v nejlepší dobu, kdy mi námluvy Ruska a NATO nejsou zrovna příjemné. Děj je zajímavý a líbí se mi čínská linie příběhu.

jprst
09.06.2021 5 z 5

Špionážní thriller přímo nacpaný zvraty a zápletkami, slušně propracované postavy i atmosféra. To vše všechno mě dokázalo zatáhnout do četby natolik, že jsem zapomněl i včas usnout. Prostě dobré, napínavé a čtivé, co víc si od tohoto druhu příběhů přát?


čef
09.01.2021 4 z 5

Moc radosti z této poměrně hodně rozbředlé knihy jsem si neužil. Každý díl této série o Jacku Ryanovi mně připadá více a více nafouknutý, plný opakujících se schémat a tedy nepřinášející už nic extra nového. V předcházejícím dílu si to Američané srovnali s Iránem, teď se popasují s Čínou v terénu Sibiře, námořnictví je zde méně a akcí speciálních jednotek je také proklatě málo. Dále je zde opět rozpracovaná naivní představa o bojovém přátelství s Ruskem. Zato hodně politických řečí a úvah o svobodě, spravedlnosti a vládě lidu, no tak si to užijte.

Aymira
09.11.2020 3 z 5

Rozsáhlý vhled do diplomacie, politiky a tajných služeb. Mocenský boj mezi Ruskem a USA na straně jedné a Čínou na straně druhé - a jak jinak, jde o nerostné bohatství. V románu se vyskytuje příliš mnoho jmen z různých složek fungování světových mocností, ale dají se pamatovat. Stejně tak se v něm nachází spousta technických popisů, které už tak moc záživné nejsou, pokud tedy nejste zrovna odborník z daného oboru. Tedy ne že by nebyly zajímavé, ale jelikož vím, že moje znalosti je stejně nepoberou, vnímám je v tu chvíli spíše z povinnosti než pro vědomosti. Jinak se ale kniha četla hezky, svižně a krásně gradovala, od první stránky až po tu úplně poslední.

Svobi
13.10.2020 2 z 5

začátek slibný, ale od 2. poloviny knihy o co slabší děj o to více silnější agitka na armádu USA, zcela nereálný průběh války mezi světovými mocnostmi, velké zklamání oproti předchodí přečtené knize tohoto autora

pismeno
29.09.2018 3 z 5

Nepřipojim se k obdivu, protože jsem jí četl až po mnoha jiných jeho knihách a tudíž už to pro mě bylo trochu ohrané. Mezinárodní zápletka pro mě nevěrohodně eskalující, kvůli vpodstatě nešťasně zabitému diplomatovi, který se vměšoval do něčeho, do čeho se jako diplomat vměšovat správně neměl, by se světová krize nerozpoutávala. Chvíli by na sebe házeli bahno ve zprávách. Přijetí Ruska do NATO proběhlo, zcela, ale zcela nerealisticky. Zcela nepřijatelný postup prezidenta v době útoku proti jeho zemi. Zázračné sestřelení letící jaderné hlavice přeprogramováním protirakety na poslední chvíli jak v nejbéčkověji béčkovém akčňáku pod úroveň filmů s Dudikoffem. I když by to nebyl Clancy aby i tady nebylo dost zajímavých věcí. Tak špatné, jak jsem to v předchozích větách strhal ... to neni. Pouze problém laťky, kterou má nastavenou jinde o hodně výše. Kdyby té nebylo, byl by to pohoda relax s pár zajímavými hrdiny, na nějž bych tak vysoké nároky nekladl.

xkubas
16.01.2016 4 z 5

Jedna z lepších Clancyho knih. Scénář je opět realistický, příběh čtivý. Zajímalo by mě, jak by střet Ruska a Číny dopadl v reálu a doufám, že se to nikdy nedozvím.

AlesXXX
10.09.2014 4 z 5

Opět perfektní oddychovka. Přitom - zvláště mezinárodní vztahy a situace - působí téměř reálně.

lucifrid
20.04.2012 5 z 5

Skvela kniha, Clancy se tu opet po dlouhe dobe vraci do Ruska (a nejen tam). Vzdy me fascinuje, jak si dovede najit historickou udalost (dobu) a tu skvele popsat jako fikci a ona se pak nakonec fakt stane. Jasne, ne uplne presne, ale hodne jeho myslenek je opravdu zajimavych a fascinujicich. Jednu z veci, ktere mohou ctenare od Clancyho odradit, jsou ty nekonecne bichle. Ano, nektere knizky maji pomalejsi rozjezd (tohle ale neni ten pripad), ale pak to stoji za to. Pozor, knizka je az jedenacta v serii. Nedoporucuju preskakovat, o dost byste se ochudili.

dangerita
02.01.2012 5 z 5

Výtečný špionážní thriller, plný zápletek a zvratů. Napínavý děj se silnou atmosférou a velmi propracovanými postavami. Autorova znalost prostředí je zde cítit z každé stránky a vtáhne Vás do děje. Více než realistické čtení, navíc velmi čtivé, takže i přes velký počet stran jsem knihu přečetla nečekaně rychle.

Autorovy další knížky

Tom Clancy
americká, 1947 - 2013
2003  86%Bez výčitek
1995  90%Hon na ponorku
2000  82%Rudá bouře
2000  84%Duhová šestka
1994  84%Vysoká hra patriotů

Kniha Medvěd a drak je v

Přečtených121x
Doporučených10x
Knihotéce119x
Chystám se číst23x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x