Jack Rozparovač: Rozluštěné tajemství

Jack Rozparovač: Rozluštěné tajemství https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68298/bmid_jack-rozparovac-rozlustene-tajemstv-ftU-68298.jpg 4 27 4

Jack Rozparovač je podezřelý, že ve špinavých uličkách chudinské čtvrti Whitechapel na východě Londýna (East End) v průběhu několika týdnů roku 1888 zavraždil 5 prostitutek. První zavraděnou byla Mary Ann Nicholsonová. Bylo ji 42 let a byla známá pod jménem Polly. Své zákazníky si vodila do noclehárny, kde postel stála jednu penci na hodinu. Byla nalezena v kaluži krve před jednou z barabizen na Buck's Row. Vrah jí uřízl hlavu a rozpáral nožem břicho. Stejným brutálním způsobem rozpáral další tři prostitutky. V roce 1991 byl v domku na londýnském předměstí nalezen deník údajně Jacka Rozparovače. Jako autor byl identifikován James Maybrick. Celkem 12 znalců podrobilo deník o 65 stranách rozsáhlým expertízám. Část znalců došla k názoru, že sice nelze jednoznačně potvrdit jeho pravost, ale také není možné deník označit za padělek. Tato kniha je literární rekonstrukcí tohoto podivného případu. Obsahuje i ukázky z údajného deníku Jacka Rozparovače a možná po letech píše poslední kapitolu této kriminalistické záhady... celý text

Žánr:
Literatura světová

Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Jack The Ripper , 2007


více info...

Dejf_ano
Dejf_ano
10.11.2019 3 z 5

Autor v knize přináší fakta a z mého pohledu i řadu vlastních dojmů a identitě Jacka Rozparovače. Vzhledem k tomu, že jsem pracující člověk nemám dostatek času abych si ověřil pravost jmenovaných zdrojů a proto pro mě bude totožnost Jacka Rozparovače nadále pouze jedna z možností. Ti z Vás, kteří autorovi uvěří celou knihu naleznou kýžené rozluštění této staré záhady vraha z whitechapelu. Pěkné čtení.

jprst
jprst
03.07.2019 4 z 5

Jedna z teorií o Jackovi Rozparovači, která se sice jeví dosti přesvědčivá, ale stoprocentní rozhodně není. Autorovo používání některých těžko doložitelných nebo obtížně zpochybnitelných informací je silně manipulativní se zřetelnou snahou o ovlivnění čtenářova názoru.


Kozel
Kozel
06.10.2017 5 z 5

Skutečně zajímavá a čtivá kniha o ještě zajímavějším tématu. Z kraje musím říct, že jsem dostal něco jiného, než jsem čekal. Místo zevrubného rozebrání případu Jacka, v něž jsem doufal, dostal jsem rozbor kontroverzního deníku, na jehož základě si Feldman vybral svého favorita Jacka Rozparovače a za každou cenu se rozhodl to v knize dokázat. Což se mu povedlo a místy opravdu nebylo snadné odolat pokušení autorovi uvěřit.

Jenomže ona "síla" ve mně vyvolala skepsi a pocit nedůvěry, což už autor nedokázal změnit. Mám k tomu několik důvodů: jeho otevřené napadání jiných autorů (taková osobní pomsta), nepřímé důkazy založené na rozhovorech s lidmi nežijícími v době vydání knihy, prameny v osobním vlastnictví, včetně onoho deníku, jež dosud není dostupný, přepisy často pochybných rozhovorů a zdrojů i poněkud nedůsledné citování (když už nějaké) pramenů a dalšími záležitostmi, které se těžko dají ověřit. Nejvíc mě však zaráží jedna otázka, kterou si stále kladu: kdo je sakra Paul H. Feldman, který svou kancelář staví na adresu Baker Street a o němž se v roce 2017 nedá na internetu najít jediná věta?

Na druhou stranu je tu temný, fascinující a tragický příběh rodiny, který by obstál i sám o sobě. Než jsem začal číst, měl jsem taktéž svého favorita - v osobě Kosminského. Po přečtení už nemám, neboť jsem s upřímným díkem k této knize došel závěru, že případ Jacka Rozparovače je příběhem, jehož řešení si musí najít každý sám (podobně jako u Záhady Edwina Drooda od Dickense). Tedy pokud je člověk ochoten se ponořit do angličtiny, neboť - jak už je v této zemi zvykem - je toto jediná česky dostupná kniha o vrahovi, o jehož obětech je známo víc než o něm samotném. Feldman čtenáří nabízí jednu podobu Londýnského přízraku, pokud ji přijmete za svou, je jen na vás=o)

jitha
jitha
20.12.2011 5 z 5

Velmi zajímavá knih, čtivá, předložená fakta jsou přesvědčivá.

Štítky knihy

Jack Rozparovač

Autorovy knížky

Paul H. Feldman
britská, 1953
2009  81%Jack Rozparovač: Rozluštěné tajemství

Kniha Jack Rozparovač: Rozluštěné tajemství je v

Právě čtených6x
Přečtených34x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce33x
Chystám se číst25x
Chci si koupit9x