Rituál

Rituál https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25391/bmid_ritual-NsH-25391.jpg 4 423 79

Jack Caffery série

< 3. díl >

Policejní potápěčka „Blecha" Marleyová už pod vodou viděla ledacos. Když ovšem z bahna bristolského přístaviště vyloví uřezanou lidskou ruku, je jí jasné, že tento případ bude jiný než všechny ostatní. Při pátrání po okolnostech děsivého nálezu spojí síly s detektivem Cafferym, jenž se po osobní tragédii v Londýně snaží v Bristolu začít nový život. Postupně spolu rozkrývají prapodivné souvislosti, které bez výjimky ukazují jedním směrem: na komunitu afrických přistěhovalců, kteří se stále řídí mnohdy zvrácenými pověrami ze staré vlasti. Během vyšetřování však i Blecha samotná začíná podléhat podmanivému kouzlu magických rituálů. Nabízejí jí totiž cestu, jak navázat kontakt se zesnulými rodiči...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Domino
Originální název:

Ritual , 2008


více info...

Přidat komentář

NightReader86
10.03.2024 4 z 5

Průměrná detektivka, prostředí bylo zajímavé, ale hlavní postavy nebyly úplně sympatické..

Ráčkajda
06.03.2024 4 z 5

Příběh trošku slabší než předchozí dva díly, ale dalo se to....Blecha byla fajn :-)


Ava365
03.03.2024 3 z 5

Proti Ptáčníkovi a hlavně proti Vlkovi mi tohle přišlo slabší. Průměrná detektivka - neurazí, nenadchne.

TheCiko5
07.02.2024 5 z 5

Mo Hayder je prostě famózní. Vůbec mi to nepřijde jako něco přes padesát kapitol. Kniha se čte tak hlaďounce a plynule, že si člověk až musí klást otázku, proč to rovnou nepíše "po Pratchettovsku" - jedna kniha = jedna kapitola Zeměplochy ;)
Skládám si komplet paní Hayder a jednoho dne to dám chronologicky:-)

hanzmb
06.09.2023 4 z 5

Proti minulým dílům tady bylo asi až moc vedlejších témat, které trochu rozmělňovaly děj a snižovaly napětí. Navíc v závěru spíš trochu náhodné řešení, než výsledek detektivní práce. Moc se mi líbily odbočky do extremního potápění. Shodou okolností je o potápění nový krimi seriál na Primě. Takže bude možnost srovnání. Docela se těším, jak se tahle nově vytvořená dvojice popere (alespoň doufám v pokračování) s novým případem.

MartinProtschke
08.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Změna prostředí mi nevadila, knížka opět zajímavá. Akorát mě napadlo u konce, jak se dá žít bez rukou...Asi nic moc

ddkk
11.03.2023 3 z 5

Neodolala jsem a pokračovala v sérii s Jackem Cafferym a jeho novou parťačkou Blechou. V novém Jackově působišti v Bristolu se řeší podivné případy krvavých rituálních zločinů. Jack se schází s tajemným Chodícím mužem a Blecha se nemůže zbavit tragické rodinné minulosti. Do toho drogová extemporé...

Na rozdíl od předchozích dílů série mě Rituál trochu zklamal. Myslím, že určitě nepatří k tomu nejlepšímu, co Mo napsala. Bylo to takové rozhárané, bez napětí, jakoby se autorka nemohla rozhodnout, o čem to má vlastně být. Že by načatá linka s rodiči Blechy měla nějak dále pokračovat? A kam směřuje Chodící muž?
Úplně nejvíce mě dorazil jeho "věštecký" závěr...

U mne tentokrát za tři.

sramkovamichala
27.10.2022 4 z 5

Slabší než Ptáčník určitě, ale nová postava Blechy mě bavila. Závěr knihy byl na můj vkus celkem urychlený.

kallisto
18.09.2022 2 z 5

Slabší než první dva díly, zajímavý most k Panence (6. díl, kterým jsem sérii neplánovaně začala). Mám ty Hayderové charaktery docela ráda, proplétají se jednotlivými příběhy a dělá to příjemně ucelený dojem. Tak trochu jako seriál. Takže hurá na další díl, snad zase popadne dech, který jí u Rituálu došel.. ať žije binge-reading.. Read and chill :)

mataj
22.06.2022 4 z 5

Příběh se od předchozího dílu posouvá jak v čase - o několik let, tak ve změně působnosti Jacka, který se nechá přeložit z Londýna. Do děje vstupuje nová postava - sympatická policejní potápěčka "Blecha", která se potýká s vlastním stíny minulosti. Téma afrických rituálů bylo zajímavé a samotná kniha napínavá a čtivá.

MisakCZE
19.05.2022 2 z 5

Slabší než předchozí dvě knihy série, velmi zajímavé téma o zvycích na černém kontinentu, Jackova osobní linie mi po skonu Ivana přišla plochá a nezajímavá ... nicméně v sérii velmi rád pokračuji

ivoiro
16.04.2022 4 z 5

Musím přiznat, že jsem měl obavy z nižšího hodnocení této knihy. Nicméně, já jsem spokojený a další díly budou následovat.

moudivlacek
14.10.2021 4 z 5

Černá magie Afriky! Co my o ní víme, my si prostě jen myslíme, že to je hloupost, nebo něco divného. Afričané ví, že to je jejich minulost, přítomnost i budoucnost, je to součástí historie země. My asi nikdy nepochopíme jejich rituály a oběti a vše s tím spojené. Nám (nebo alespoň mně) to přišlo děsivé, tajemné a rozhodně něco, do čeho se osobně nehodlám nikdy pouštět.
Jack mění pracovní působiště a setkává se s policejní potápěčkou. Jako on i ona něco skrývá - velký žal a snahu jej zmírnit.
Když se konečně ti dva spojí pracovně, děj nabírá strmý pád a nepřestane až do konce. Super díl. Ale jsem ráda, že jsem na konci. Bylo to děsivé. Jsem zvědavá na další díl.

nicolettkaa
16.07.2021 3 z 5

Rituál mě moc nenadchl. Hlavní postavy nesympatické, některá místa dost natahovaná, co nechutnosti myslím trochu autorka ubrala, i když motivy jsou hodně zarážející, obzvlášť pokud tyto pověry v některých zemích stále přetrvávají. Hodnotím průměrně a doufám, že další díly budou lepší.

dia.riedl
01.04.2021 4 z 5

Po prvních dvou dílech, které mě moc nenadchly, mě Rituál naopak dost bavil. Téma bylo pro mě hodně zajímavé, nikdy jsem knihu s podobným zaměřením nečetla. V průběhu se tam rozjelo vícero příběhových linek a musím říct, že mě bavily všechny, moc dobře tady poznáme seržantku Blechu, bavily mě postupy vyšetřování, bylo to něco úplně jiného než jsem byla doteď z jejích knížek zvyklá. Opět to bylo v mnoha momentech nechutné a šokující...Jediné co mi tam tak úplně nesedělo (a mám to tak i s ostatními díly), že některé dramatické scény na konci mi připadají trochu přitažené za vlasy a tak zvláštně vyostřené. A taky, že některé události v průběhu tak nějak vyšumí a na konci do toho rozuzlení moc nezapadají. Ale jinak celkově jsem byla spokojená.

mol378
04.03.2021 5 z 5

Série mě chytla, drží a nepouští! Je paráda, že jednotlivé díly nechávají vždy něco nedořečené a možná na to v příští knížce dojde, nebo taky ne. Rituál byl napínavý, exotický, drsný, ale ne zas příliš! To jsou věci na tom světě... Plynule přecházím ke Kůži.

monci6485
10.09.2020 5 z 5

U téhle série se mi líbí, že je každý díl úplně jiný. Ani Rituál mě nezklamal. Jen se obávám, že přijde doba, kdy tenhle díl zakážou...

jfialova
12.08.2020 3 z 5

Nějak se mi podařilo přeskočit druhý díl, nicméně kniha je napsána tak, že to nevadí a nepřipadala jsem si mimo. Oproti prvnímu dílu je téma úplně jiné, nicméně mě osobně to oslovilo o něco méně. Blecha se svojí ne příliš šťastnou přezdívkou mi prostě nějak k srdci nepřirostla a když se v dalších dílech neobjeví, určitě nebudu truchlit. Otevřený konec dává tušit vývoj dalších událostí, tak doufám, že to bude stát za to.

čef
02.08.2020 5 z 5

Zde se africké hrůzné rituály povedlo docela dobře zabudovat do napínavé detektivky. Některé scény byly sice poněkud delší, než bych si přál, ale většinou byly nějak navázány na hlavní dějovou linku. Takže proč ne. Solidní práce, řekl bych.

Mudry
12.06.2020 5 z 5

Já jsem byla spokojená . Jiné detektivní série ( Carter , Nesbo např.) se s každým dalším dílem jeví jako psané přes kopírák nebo psané podle předem známé osnovy ( což neznamená, že bych je nečetla ráda..). V tomto případě "teprve" třetí díl a už je všechno trochu jinak.

Štítky knihy

thrillery

Autorovy další knížky

Mo Hayder
anglická, 1962 - 2021
2014  84%Panenka
2003  87%Ptáčník
2015  91%Vlk
2009  77%Rituál
2013  88%Unesená

Kniha Rituál je v

Právě čtených1x
Přečtených599x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených18x
Knihotéce235x
Chystám se číst123x
Chci si koupit33x
dalších seznamech3x