Já, Vincent

Já, Vincent https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449054/bmid_ja-vincent-CSX-449054.jpg 5 29 11

Kývnu, vezmu pytel a kutnu si přehodím přes ramena. Ucítím vlhkost a plesnivinu, ale dešťové kapky mi přestanou stékat za límec košile. Halda je to nejstrašnější, co jsem v životě viděl. Připomíná mi hrb samotného ďábla. Déšť v ní vyhloubil hluboké stružky, do nichž se mi boří nohy skoro až po kolena. Slyším mlaskání černého bahna, které se mě snaží pohltit. Občas se skloním, abych někomu pomohl na nohy, anebo abych někomu ošetřil spálené ruce či obličej. Vidím zuhelnatělé tváře, rány, na nichž usychá krev, vidím prázdné oční důlky, vyhřezlé vnitřnosti a vyceněné zuby za seškvařenými rty. Vidím živé, umírající a mrtvé. Vidím, jak mezi těly tančí ta děvka smrt v bílé košili. Vidím, jak na zdi visí ohořelý krucifix. Ježíš Kristus nemá nohy, jen očouzené pahýly.... celý text

Přidat komentář

Calinda
24.08.2023 5 z 5

V poslední době mám štěstí na samé dobré knihy a tahle byla skutečný skvost. Jak už tady bylo opakovaně zmíněno v komentářích, autorovi se podařilo geniálně a zcela uvěřitelně vykreslit Vincentovu mysl a čtenář má při čtení pocit, že je v jeho mysli také, že spolu s Vincentem zažívá ty zvláštní barevné vize, děsivé halucinace, těžko pochopitelné stavy, zklamání, depresi... Ano, není to lehké čtení. Vincenta mi bylo hodně líto, zvlášť, když tolikrát uvěřil, že odteď už bude určitě jen líp a ono nebylo... Úžasný román, geniální práce pana Žáka. Tohle je pro mě kniha tohoto roku, to je mi jasné už teď, těžko ji něco překoná.

Fanda74
30.08.2022 5 z 5

Naprosto geniálně napsaný životopisný román, vlastně vůbec nechápu, jak se autor dokázal tak vžít do tak komplikované, ale samozřejmě zajímavé osoby. Myslím, že čtenář i neznalý (jako já), pochopí jaký Van Gogh mohl být, proč to vlastně s ním všechno bylo tak složité, pochopí souvislosti. také oceňuji, jak se autor dokázal geniálně "vykutálet" z událostí, které třeba nejdou známé. Závěr je úchvatný, jako ostatně celá kniha.


Kortez
09.08.2022 5 z 5

Neuveřitelně skvělý životopis který vypráví sám Vincent van Gogh. Knihu jsem objevil tady na databázi a zatoužil po ní. Udělal jsem dobře, málokterá kniha s takovým počtem stránek mně ihned zaujme a nutí číst a číst dál...
Mohu jenom doporučit všem, kdo se alespoň trochu zajímá o van Gogha, o umění nebo jenom o historky jak přišel van Gogh o ucho, nebo proč jeden z největších malířů prodal za svého života jenom jeden jedinký obraz.

Rade
02.02.2022 5 z 5

Tomu, že ten příběh vypráví sám Vincent van Gogh, prostě věříte. Autentické, syrové, přímo od srdce. S malířem prožíváte všechny sny, trápení, chvíle štěstí i zoufalství. A zejména jeho malování; způsob, jakým se dívá na své předlohy, ať už jsou to lidé nebo příroda, jak se při tvorbě trápí, jak svět vnímá prostřednictvím barev, jak malováním odhaluje své nitro… Naladěni na malířovu notu s ním prožijete i chvíle šílenství.
Obdivuhodné čtení, velká poklona autorovi. Zajímavý doslov.
Během četby jsem si vyhledávala obrazy v knížce uvedené, ať už to byly zprvu Goghovy vzory, nebo později jeho vlastní tvorba; bez současného vnoření se do jeho obrazů je četba jen polovičním zážitkem.
*
„Kdybych chtěl někdy namalovat hvězdy nad Saint-Rémi, pak bych namaloval hluboké modré nebe, do kterého bych přimísil proužky bílé a lehce žluté. Hvězdy by měly velké žluté jádro, ze kterého by se odvíjel vír jejích zlatých vlasů. Byl by to dramatický obraz, nic mírného a mírumilovného. Každý, kdo by se na ten obraz podíval, by ucítil rotaci těch hvězd, vesmírné víření, které by způsobovalo závrať. Hvězdy by se točily zleva doprava a zprava doleva, jako kdyby neměly žádný limit, žádné hranice. Byly by nekonečné, jako nebe i naše zraky. Prolínaly by se navzájem, opilecky by spolu tančily, jako já s polem. Jako já se slunečnicemi. Jako my, lidé, s našimi dušemi. Ne, nebyl by to chaos, jak by se na první pohled mohlo zdát, bylo by to smysluplné vesmírné kroužení, vesmírné vědomí něčeho, co nazýváme nekonečnem.
Byly by to nekonečné hvězdy.“
…„Kdybych někdy chtěl namalovat hvězdnou noc, namaloval bych ji takhle.“
*
Ano, když se podíváte na Goghovu Hvězdnou noc, tančí tam hvězdy i nebe…
-----------------------
A po četbě doporučuju shlédnout nevídaný animovaný film S láskou Vincent (z r. 2017), tady Goghovy obrazy obživnou v neuvěřitelné kulise filmového příběhu.

LuckaWeiss
13.01.2022 5 z 5

Tuto knihu jsem četla přibližně půl roku nazpátek a do teď na ní vzpomínám a myslím si, že ještě dlouho budu. Musím říct, že jsem od knihy tolik nečekala. Určitě ne tolik, že se stane mojí knihou číslo 1 za rok 2021.

Pan Žák odvedl neskutečnou práci, jeho styl psaní je naprosto uchvacující. Knihu jsem přečetla jedním dechem. Vincenta van Gogha, skvostného malíře a nepochopeného umělce, zbožňuji, a i když jsem se na knihu těšila, nečekala jsem, že mi toho dá tolik, hlavně těch emocí. Cítila jsem se její součástí, vše, co cítil Vinc, jsem cítila i já. Od Vincova entuziasmu až po jeho nesmírnou bolest. Čtení knihy jsem si nesmírně užívala a jsem velice ráda, že je součástí mé knihovny, určitě se k ní hodlám vracet.

orinka3
04.12.2021 5 z 5

Kniha, která zneklidní i čtenáře. Co pak hlavní postava, samotný Vincent? Vnitřně rozervaný, hledající své místo životě. Plný vášní, které ukojení nedocházely. Výbušná četba, která zapůsobí snad na každého. Choromyslný nebo geniální? Výborná kniha o velkém umělci, se kterým to okolí rozhodně snadné nemělo.

Bramborak81
02.10.2021 5 z 5

Moc se mi líbil tento životopisný román, kterým autor přibližuje velmi zajímavou formou nelehký osud a životní cestu Vincenta van Gogha. Pověstnou třešničkou na dortu by pro mne ještě bylo, kdyby měla kniha obrazovou přílohu pro umocnění zážitků z obrazů, o kterých se píše.

hu_87
24.05.2021 5 z 5

Pěkně a poctivě sepsané, velmi promyšlené a poutavé. Pan Žák si dal velmi záležet a jsem ráda, že jsem knihu nakonec dočetla až do konce. Je to super nahlédnutí do světa Vincenta, do jeho záchvatů, při kterých měl halucinace nebo si ani neuvědomoval co dělá - do jeho emocionálního světa nebo toho, jak byl vnímán druhými lidmi. Vincent určitě byl ve své době nepochopeným umělcem, bohužel ve svém životě moc štěstí nezažil a v knize je to pěkně zpracované. Je tam znát to, jak byl jeho život na jednu stranu bouřlivý a na stranu druhou prázdný a chudý.

iceVS
28.03.2021 5 z 5

Tato kniha je mistrovské dílo. Jak obsahem, tak i formou. Vše je dokonalé. Příběh, jazyk, děj... Jen doslov jsem si měla přečíst jako první, tu a tam bych měla místy jasněji.
Nevím, jestli jsem se dozvěděla o Vincentovi něco nového, jediné, co jsem při četbě vnímala, bylo intenzivní čiré šílenství, které po pár hodinách prostupuje i do nitra čtenáře. Nečtete o Vincentovi, jste Vincentem... Šílícím Vincentem...
Smekám, kniha je naprosto geniální.

Lolila
05.02.2021 5 z 5

Román je autentický, postavený na skutočných udalostiach, literatúre a vychádza hlavne z dopisov, ktoré Van Gogh napísal svojmu bratovi Theovi. Namaľoval veľmi veľa obrazov, ale počas svojho života predal len jeden. Fascinovali ho farby, ktorými chcel vyjadriť vo svojich maľbách vlastné pocity. Z umeleckého hľadiska významne ovplyvnil najmä umenie prvej polovice 20. storočia a stal sa jednou z najväčších osobností svetového výtvarného umenia. Život Vincenta Van Gogha je tiež skvele zobrazený v knihe Irvinga Stona - Smäd po živote. Nádherné romány, ktoré stoja za prečítanie.....

Melanka
17.10.2020 5 z 5

Nádherný román o mém nejoblíbenějším malíři. Při čtení jsem měla pocit, že jsem s Vincentem, že já jsem Vincent. Smekám před autorem, který se do malíře doslova převtělil.