Já, robot: Poslouchat

Já, robot: Poslouchat https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210722/mid_ja-robot-poslouchat-Men-210722.jpg 3 9 4

Já, robot série

< 2. díl

2036: Robotická technologie se natolik rozvinula, že vzniklo množství umělých bytostí schopných vnímat a uvědomovat si sebe sama. Lidstvo se potýká s důsledky svého nejúžasnějšího výtvoru, a najdou se i tací, kdo mají s roboty své vlastní záměry: zotročení nebo úplné zničení. Susan Calvinová vstupuje do druhého roku své praxe v nemocnici, když dojde k těžkému zločinu, jenž se jí silně dotkne. Ještě jako dítě ztratila matku při autohavárii, v níž byl těžce zraněn i její otec. Nyní si uvědomuje, že tato nehoda byla ve skutečnosti pokus o vraždu, zosnovaný jistou vládní frakcí, která si přála smrt jejích rodičů. Susan vždy tušila, že část americké vlády má v úmyslu ukrást práci jejího otce a zneužít ji pro vojenské účely. A zdá se, že tato frakce znovu povstala. Susan se snaží překonat vlastní bolest a zmatek, a současně zvládat požadavky své lékařské praxe a studia. Zjišťuje však, že ji pronásledují fanatičtí odpůrci nových technologií, jejichž záměrem je vrátit lidstvo do doby temna, a k tomu ji ještě bedlivě sledují extremisté, kteří naopak pomocí vyspělé technologie usilují o genocidu. Susan teď musí oběma skupinám zabránit v dosažení jejich cíle.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Triton , Argo
Originální název:

I, Robot: To Obey , 2013


více info...

Přidat komentář

micha-ella
26.06.2023 3 z 5

Na Asimova to nemá ani zdaleka. Možná by se to dobře četlo nějakému lékaři, protože množství lékařských zvyklostí a medicínských postupů zakomponovaných do děje je až přehnaně, stejně zdlouhavé jsou popisy situací i dialogy. Ve zkrácené verzi by mě to asi bavilo, ale tohle byla nuda.

bukiet
12.02.2020 4 z 5

Druhý díl trilogie Já, robot pokračuje v líčení kariérního postupu začínající psycholožky Susan Calvinové, která ve druhém roce své přípravné stáže nastupuje na oddělení demence. Samotné lékařské problémy ale kniha po první třetině opouští a již se zcela věnuje problematice robotů. Dojde k několika závažným zvratům, které v budoucnu vedou k tomu, že se Susan stane robopsycholožkou. Bohužel vzhledem k tomu, že v češtině zatím nevyšel třetí díl trilogie, zůstává nám její další osud neznámý a my se v příštím díle Velkého cyklu Nadace přesuneme až na konec životní cesty Susan Calvinové.

0,1. Já, robot: Chránit (Reichertová)
0,2. Já, robot: Poslouchat (Reichertová)
0,3. Já, robot: To Preserve (Reichertová) v ČR nevyšlo
1. Já, Robot (Asimov)


Claudius
03.11.2018 4 z 5

Největší chybou knihy je její obálka. Ta, jakkoliv velmi zdařilá, budí spíše dojem hard sci-fi. Nemluvě o názvu a zasazení přímo odkazujícím na dílo mistra Asimova.
Příběh jako takový je však samotnými sci-fi prvky líznut jen lehce a rozhodně bych ho označil spíše jako thriller. Potud chápu rozčarování těch čtenářů, kteří pod vlivem názvu a obálky čekali něco zcela jiného.
Oproti prvnímu dílu mi chybělo větší množství medicíny v příběhu. Zatímco první díl se točí skoro výhradně okolo léčby a má skoro až ladění à la Dr. House, tento se z nemocničního prostředí vymaní poměrně rychle a vyústění nemá ani s případy doktorky Calvinové mnoho společného. I tak se to velmi příjemně četlo a já se těším na české vydání třetího dílu.

mistrx
28.09.2016 2 z 5

jako fanda Asimova a robotiky jsem si vypůjčil tuto knihu. bohužel je plytká, nudná. vlastně se prakticky nezabývá robotikou. do kvality Asimova ji chybí světelná léta. nedoporučuji.

Štítky knihy

roboti androidi psychiatrické léčebny psychoanalýza psychiatrie

Autorovy další knížky

Mickey Zucker Reichert
americká, 1962
2013  72%Já, robot: Chránit
2014  64%Já, robot: Poslouchat

Kniha Já, robot: Poslouchat je v

Přečtených11x
Knihotéce22x
Chystám se číst10x
Chci si koupit7x
dalších seznamech3x