Já, Pascal Dérivat

Já, Pascal Dérivat https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/282119/mid_ja-pascal-derivat-XHY-282119.jpg 4 3 1

Román je životní zpověď mladého Pascala Dérivata. Je to neobyčejně vznětlivý a citlivý mladý muž, který žije na svém statku uprostřed nespoutané přírody na nejzazším výběžku úrodné země přímo na úpatí alpského předhoří. Vychutnává všechny radosti, které mu nabízí nádherná příroda a žije v klidu a míru na svém zděděném statku. Ale osud rozvrátí jeho klid a dá mu v jediném létě prožít tolik horké a mučivé vášně, která ho zavede tak daleko, že se ocitá v sázce jeho láska, čest i sám život.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jaroslav Podroužek
Originální název:

Le Mas Théotime


více info...

Přidat komentář

pajaroh
08.06.2020 4 z 5

Knihy Henriho Bosca se vyznačují otřesnými názvy v českém vydání (v originále je to mnohem lepší), rozháranými hrdiny, za které by se nemusel Mácha stydět - v tomto případě je to okořeněno cholerikem s jemnou psychickou poruchou, a skvělým popisem přírody, okolí, sídla, zakořenění, tradic a tajemna.
Nemohu posoudit, zda je to překladem nebo prostě stylem psaní, ale především na začátku jsou opravdu nadmíru používána slova "mučivý", "rozbouřený" a "vášeň". Což je občas až vtipné.
Samotný příběh a vyústění je originální a největší důraz je kladen právě na atmosféru staré zemědělské Provence, usedlosti pod Provensálskými Alpami, vztahy mezi starousedlíky - a to je na knize nejlepší.

Autorovy další knížky

Henri Bosco
francouzská, 1888 - 1976
1987  84%Měsíční pahorek v dlani
1948  87%Já, Pascal Dérivat

Kniha Já, Pascal Dérivat je v

Právě čtených1x
Přečtených4x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst2x
Chci si koupit4x