Já nic, já Mohamed

Já nic, já Mohamed https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393327/bmid_ja-nic-ja-mohamed-D2x-393327.jpg 4 25 10

Troufalý portrét zakladatele islámu. Miliarda a půl lidí ho vyznává, stejně tolik se ho bojí, ale jen hrstka o něm něco ví. Na jedné straně bitvy ve jménu Alláha, na druhé devět manželek. Záruka, že se nebudete nudit. Příběh Mohameda, zakladatele islámu, jedné z klíčových postav světového kulturního dědictví, je vyprávěn srozumitelně, korektně a zábavně pro dospělé, s návodem, jak jej případně převyprávět. Holcová, sama babička sedmi vnoučat, má ověřené, že vyprávění funguje, zejména na děti. Jde o přímý kontakt, můžete do něj promítnout svoji osobnost, herecké schopnosti, názory. Zvlášť, když jste s dětmi sami někde na dovolené nebo na výletě. Nejen, že navodíte pocit blízkosti, ve skutečnosti není lepší výchovné páky, než vyprávění v napínavém okamžiku přerušit a pokračovat až po splnění nějakého úkolu. Poslechnou. A ochotně. Na osudu Mohameda čtenáři - a následně i děti - porozumí i základním principům, zásadám a zákonům islámu, seznámí se v kostce s obsahem Koránu. Autorka vyvrací některé mýty, používané islamofily i islamofoby, to vše přístupnou formou, v kapitolách plných napětí a zvratů. Nedocenitelná knížka pro multikulturní poznávání všech generací, pro školy, mimoškolní a prázdninové aktivity, určitě pro vnímavé, inteligentní čtenáře.... celý text

Přidat komentář

hermína14
24.08.2022 4 z 5

Zamlouvá se mi způsob takové práce s dětmi i dějinami. Povídat si, nesoudit, nedělat závěry, neukazovat prstem, nenálepkovat ... jen přemýšlet, snažit se pochopit, hledat souvislosti a argumenty, poučit se, zvažovat a při tom všem tiše a nenápadně moudřet.
"A porozumět znamená zklidnit se."
"Chápe, že každá žena potřebuje mít pocit jedinečnosti, vědět, že je milovaná a uznávaná."

marvarid
18.02.2020 4 z 5

Klady: maximální snaha o objektivitu. Jsem ráda, že někdo prostudoval prameny a sestavil obraz života proroka Mohameda. Věřím tomu, že to autorka udělala, jak nejpoctivěji to šlo. Vše vyznívá opravdu logicky a srozumitelně. Za to jsem jí vděčná (já bych se určitě sama do studia Koránu nepustila).
Co už se mi zdaleka tak nelíbilo, bylo řekněme literární provedení. Chápu, že styl byl přizpůsoben zamýšlenému vyprávění pro děti. Ale přesto byly některé slovní obraty natolik současné, že mě rušily a příběh pro mě ztrácel autenticitu. Měla jsem problém udržet si představu raného středověku.


Barča21
13.01.2020 5 z 5

Výborně napsaná kniha. Jednoduché a srozumitelné vyprávění o životě Mohameda, jak vše vzniklo... Určitě doporučuji

Imor
29.12.2019 5 z 5

Děkuji za knihu - velmi srozumitelně a jednoduše popsaný život Mohameda. Doporučuji

tami1
24.11.2019 4 z 5

Mohamedův příběh je napsaný velmi čtivě a srozumitelně.
Je vidět, že to byl člověk s vizí. Jeho prvotním posláním bylo sjednocení Arabů a nastolení míru a klidu mezi lidmi. Jen se tato vznešená idea jaksi potkala s jeho ješitností a egem. Možná to myslel dobře, ale moc a touha získat víc ho mění a tak se z mírumilovného proroka stává obávaný vojevůdce, který si pravidla upravuje podle toho, jak se mu to hodí.
Po jeho smrti se situace vymyká kontrole úplně. Všem jde jen o moc.

Rilian
18.11.2019 4 z 5

Opět jsem se dostal do pasti, kdy nemohu dát 4,5. Každopádně kniha je napsaná velice nápaditě a bude srozumitelná jistě většině čtenářů. Velice oceňuji autorku za některé poznámky, jako například, že pochopení Mohamedova příběhu vede k lepšímu porozumění islámu, nebo že četba koránu bez dalšího studia nemá prakticky smysl. Sympatická je i snaha autorky nesoudit a nepouštět se do odborností, které sama nezná. Několikrát zdůrazňuje, že Mohamed byl člověkem své doby a samotný islám či spíše jeho geneze, není jenom dílem vytvořené za jeho života, ale i následující vývoj v době vlády prvních chalífů. Zajímavou částí děje představuje Mohamedův přerod z proroka (tj. jednotlivce) na instituci zmítanou různými tlaky ze všech stran. Všeobecně knihu doporučuji jako startovací četbu a jakýsi můstek k odbornější četbě. Pokud již máte základní znalosti o islámu, můžou vás některé pasáže trochu nudit, ale to je samozřejmě nepodstatná výjimka.

dRobert
03.05.2019 4 z 5

Opravdu jsem nevěděl jak moc si chci takovouhle knihu přečíst. Podobně jako autorka jsem se kdysi (před třetinou století) zčásti prokousal Koránem a nic mi to nedalo.
Feministický pohled je u téhle knihy ještě přínosnější než u jejích ostatních děl. Díky Mileno.

HaltěvS
07.04.2019 5 z 5

Výborně sestavená kniha. Dozvíte se v ní mnohé o Mohamedovi, otevře náhled na islám a jeho vznik a přitom je velmi čtivá, jako příběh. Skvělý je nápad s vyprávěním vnučce, kdy má kniha posloužit také čtenáři, který díky ní může také vyprávět. Držím pěsti všem, kteří se do toho pustí, a že se od příběhu,stejně jako já, nebudete chtít odtrhnout.

Petruš999
18.03.2019 5 z 5

Doplnila jsem si vzdělání velice příjemným způsobem. kniha je napsaná jako podklad pro vyprávění straším dětem.

Ianrou
10.12.2018 5 z 5

Kniha je psána jako návod k vyprávění příběhu jiné osobě nejlépe dítěti. Nic podobného jsem dosud nečetl tudíž nechci hodnotil zda-li je autorčin záměr zdařilý. Každopádně nápad je to pro mne neotřelý. A občas mi vložený zelený text, který slouží jako jakýsi hypotetický dialog mezi posluchačem a vypravěčem, dosti pomohl k pochopení hlavního textu.
Samotný příběh je vyprávěn jednoduše, přímočaře a řekl bych, že i stručně. Autorka z mnoha zdrojů vybírá svoji (pro mne) uvěřitelnou a realistickou verzi života a skutků proroka Mohameda. Líčí jej jako živoucí osobu s klady i zápory a nezabředá do zbytečných mravokárných úvah.
Knihu rád doporučím všem, kteří stojí o to dozvědět se o době a vzniku jednoho z nejrozšířenější náboženství světa základní informace.