Já, Martina

Já, Martina https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70319/bmid_ja-martina-0uE-70319.jpg 4 23 7

Martina Navrátilová vypráví celý příběh svého života počínaje dětstvím, její tenisová kariéra a život ve Spojených státech amerických.

Přidat komentář

maryzka
31.08.2023 1 z 5

Měla se narodit v jiné zemi.

Hnaty
10.08.2022 5 z 5

Mám ráda životopisy sportovců. Tento je psaný tak zvláštně, chvilkama jsem byla ztracená v letopočtech a událostech, ale odpovídá to projevu hlavní hrdinky. Je prostě svá a mně je tím velmi sympatická.
Doporučuji!


ViolettaCh.
31.05.2020 4 z 5

Pěkně podaný životní příběh této slavné tenistky jsem četla už někdy před 20 lety, byl napsaný čtivě, doprovázený řadou fotografického materiálu.

1amu
23.07.2019 3 z 5

Na této knize (vydána v r.1990) pozná český čtenář, že byla psána úplně pro národnostně jiný okruh čtenářů. Martina Navrátilová předpokládala, tak jako většina emigrantů, že se do své původní vlasti již nepodívá.
Na knize si cením podrobné vyprávění, jak vůbec k tenisu přišla. Díky svému vlastnímu otci, horskému vůdci v Krkonoších se již ve 2 létech naučila lyžovat a byla vedena následně k dalším sportům. Sama popisuje, jak ji bavilo hrát s kluky hokej a fotbal.
Rozhodující zlom v jejím životě nastal po druhém sňatku její matky. Druhý "táta" jak mu ihned začala říkat si ji naprosto získal. Začal malou Martinu učit tenis. Prý měl neskutečnou trpělivost, byl velice laskavý, pro pochvalu a dobré slovo nešel nikdy daleko. Není divu, že si Martina ponechala jeho jméno.
Je zajímavé, že 2 nejlepší tenisté z bývalého Československa měli rodiče, kteří byli tenisté. Zejména matka Ivana Lendla to dotáhla ve své zemi vysoko.
A zde se dostávám k otázce, kterou kladou českým tenistkám novináři v cizině:
Čím to slečny, že je vás tolik na mezinárodních turnajích, a že jste všechny tak dobré ? Jde o boom ! Odpověď dává tato kniha - vše je v sytému výchovy mladých talentů .Ta má základ v perfektním zázemí, které zřejmě nemá v Evropě obdobu. Máme výtečné trenéry, kteří se jich brzy ujímají. A bylo tomu tak vždy. Vzpomeňme na bratry Koželuhy, Drobného, Černíka, Javorského, Kodeše a další. Zkrátka tenis je u nás jedinečný. Mírně se mu v zájmu přibližuje hokej. V poslední době je u nás obrovský rozdíl mezi špičkou mužů a žen. Mládenci spadli hluboko dolů. Nejspíš v tom hraje roli nechuť dřít a pracovat na sobě.
Debilita minulého režimu byla i v tom, že z tenisu udělal t.zv. buržoazní sport. Není divu, že tenisté utíkali na západ. Tak tomu bylo i u Martiny, která učinila již ve svých 17-ti létech (!!) zásadní rozhodnutí - emigraci. A co následovalo ?
Vypracovala se na jednu z nejlepších tenistek všech dob. Počet jejich vítězství, zejména ve Wimbledonu je rekordní. Byť je občankou USA, lidé ji doma milují. Vzpomeňme na finále Poháru federace v r,1986, kdy byla- byť cizinka zahrnuta obrovskými ovacemi. Papaláši znechuceně zdrhali z tribuny. Příklad toho, jak jedna osoba dovedla strhnout masu lidí k demonstraci proti režimu. I za toto patří Martině dík.

Cípísek2022
02.01.2019 4 z 5

Martina Navrátilová pro mě nebyla takovou ikonou, jakou byl Ivan Lendl...
Nicméně kniha je čtivá, ale pro mě stále trochu emigrace nepochopitelná.
Martina dokázala hodně a byla skvělou hráčkou. Možná, kdybych ji mohl vidět častěji, ale vzhledem k mému věku tohle přání nebylo možné naplnit.

martunka
13.07.2018 4 z 5

Přečteno jedním dechem. Líbí se mi styl, jakým je tato osobnost podána.

Dandulka
27.04.2012 5 z 5

Mám ráda životopisy a tady jsou všechny fotky(barevné i černobílé) z Martinina archívu, teda žádný bulvár!