Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši

Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16961/bmid_ja-jsem-hlad-rkZ-16961.jpg 4 520 130

Petra Dvořáková přichází s vrstevnatým vyprávěním, jehož rámec tvoří zápas s mentální anorexií. S nevykalkulovanou otevřeností se dotýká složitých rodinných vazeb a traumat, milostného tápání a hledání útočiště v náhradním vztahu, který má až skandální přídech. Zachycuje provázanost rozvoje anorexie s mimořádně vážným onemocněním dítěte a střídavě úspěšnými pokusy najít pevný bod ve víře v Boha. Autorka také bez retuší pojednává o poměru dcery k matce jako určujícím vztahu, na jehož podkladě anorexie vzniká. Anorexii představuje jako neustálou snahu zakotvit v pravém ženství, které však uniká, a nepevné životní kontury se tak za jistých okolností promění v touhu po exkluzivní vyhublosti. Jde o svého druhu neurotický syndrom, který nakonec vyvstane jako jediná možnost, jak kontrolovat a ovládnout vlastní život. Autorka rozbíjí médii zjednodušeně prezentovaný a obecně zažitý obraz mentální anorexie coby hubnutí pro krásu, které se později vymkne kontrole a může se tragicky vymstít. Dotisk v roce 2013.... celý text

Rade
Rade
předevčírem

V téhle tenké knížečce je všechno extrémní, mimořádné. Extrémní emoce, extrémní zoufalství, extrémní nevyrovnanost, extrémní touha po naplnění. A extrémní sebeodhalení.
Se znalostí autorčina života vím, že je to silně autobiografické psaní, troufám, si říct, že asi nebylo nutné při psaní přidávat...
Střídavě jsem s autorkou soucítila, zvlášť tam, kde čtenář má obdobné zkušenosti (zakázaná láska, kterou nejde přes všechnu snahu potlačit), střídavě nechápala a byla překvapená silou emocí nebo reakcemi. Nebo litovala autorku pro to, co já jsem nepoznala – citové strádání v dětství, chybějící pouto s matkou (tady jsem pochopila původ knihy Vrány), které se může i v dospělosti projevovat fatálně.
Sebesvléknutí až do naha a zveřejnění těch nejtajnějších emocí a intimností mě trochu děsilo, snad terapie, snad snaha se se vším špatným v životě vyrovnat, třeba i tímto způsobem.
V žádném případě nehodnotím, už vůbec ne hvězdičkami; tak velké sebeodhalení a přiznání všech životních lapsů, strádání, propadů a nadějí zaslouží spíš zamyšlení, třeba i nad tím, jak jsme každý jiný a každý jinak řeší své problémy, jinak reaguje na maléry a životní propady.
Autorce moc držím palce, její knihy pro mě mají sílu i uvěřitelnost, i to asi vyplývá z jejího vnitřního nasazení a sdílené opravdovosti.

Dajine
Dajine
03.03.2024 5 z 5

Velký respekt k upřímnosti autorky s plným vědomím velkého odhodlání a odvahy, kterou pro napsání této knihy musela najít. Knihám s ženskými tématy se vyhýbám, ale za přečtení této jsem ráda.


Vrbická1999
Vrbická1999
29.02.2024 5 z 5

Tvorbu Petry Dvořákové miluju, četla jsem od ní již tři knihy, které byly skvělé. Toto autobiografické vyprávění mi lámalo srdce na kusy. Kolik těžkých situací a temných chvil může postihnout jednoho člověka ? Musím před paní Dvořákovou smeknout. Po dočtení Já jsem hlad se již nikdy nebudu na její tvorbu koukat stejně jako doposud. Od teď už jenom s obrovským respektem a hlubokým citem.

Gaboskaaa
Gaboskaaa
22.02.2024 3 z 5

Knihu jsem přečetla prakticky jedním dechem. I když jsou jiné, které mi přijdou od autorky vydařenější, nelze odepřít zajímavé pojetí. Fakt, že se jedná o autobiografii, jsem zjistila až na konci knihy a o to víc smekám před paní Dvořákovou.

BohyněKuchyně
BohyněKuchyně
13.02.2024 5 z 5

Přečetla jsem za jeden den. Nemohla jsem přestat, nemohla jsem se odtrhnout. A říkám - uff. Autobiografický příběh o neutěšených vztazích s rodiči, o pobytu v klášteře, nevhodně zvoleném partnerovi, těžké nemoci syna, která u autorky odstartovala mentální anorexii. Příběh se mě hluboce dotkl, ale to všechny knihy této autorky, které jsem zatím přečetla. Děsí mě, v jakých podmínkách vyrůstají děti, jak se můžou rodiče podepsat na psychickém zdraví svého dítěte a v podstatě mu zničit život. Autorka popisuje svůj boj, který se jí podařilo vyhrát. Ale kolik lidí takové štěstí nemá?

Evaho73
Evaho73
12.02.2024 2 z 5

Kniha Já jsem hlad je autobiografický román Petry Dvořákové, ktorá v ňom opisuje svoj boj s anorexiou.
Osobne som čítala aj lepšie knihy o anorexii, ktoré boli viac zamerané na liečbu tejto zákernej choroby a dokázali motivovať. V tomto prípade sa autorka zameriava skôr na prežívanie choroby, ale neposkytuje dostatok informácií o liečbe anorexie. Takisto sa autorka v niektorých pasážach opakuje, čo na mňa pôsobilo dosť rušivo.
Kniha sa dotýka aj ťažkých a kontroverzných tém, s ktorými som sa nestotožnila a sú ďaleko od môjho presvedčenia. Nepáčilo sa mi, že autorka zo svojich problémov neustále niekoho obviňovala - svoju mamu, svojho manžela, milenca.... celkovo som mala pocit, že sú to iba zámienky, aby sa mohla obhajovať...

Martica
Martica
09.01.2024 5 z 5

Výborná Petra Dvořáková, moc se mi to líbilo. Vlastně až tady mi docvaklo, že anorexie nemusí být vždy jen zvrácená honba za štíhlostí, krásou a dokonalostí, ale že může jít taky o uspokojení z toho, že v tom chaosu a neporozumění okolo mě mám konečně nad něčím plnou kontrolu. Děsivé.

BiiZet
BiiZet
01.01.2024 5 z 5

Pokud lze něco zdůraznit na této knize, tak je to její upřímnost, s níž popisuje bolest. A ačkoliv pojednává o náročném tématu, tak je napsaná velmi poutavě. S nečekanou lehkostí představuje bolestivé prožitky, nejen ženské, ale i mužské, za češ jí patří můj obdiv.

kiki11
kiki11
01.01.2024 5 z 5

Mně se moc líbila, četla se lehce a rychle a to mám ráda. Kniha není primárně o anorexii, jak jsem si původně myslela, ale je to sonda do hlubin jedné ztrápené duše a vypráví o spoustě dalších problémů, kterými si autorka prošla. Rozhodně to neměla v životě jednoduché.
Mám Petru Dvořákovou moc ráda, ráda čtu její knížky, takže jsem zvědavá na další.

Jančislava
Jančislava
09.12.2023

Další kniha pěkná kniha od paní Dvořákové. Začátkem mi připomínala knihu Vrány a tak si říkám, jestli tato kniha byla jakousi předlohou pro ně? A jestli autorka čerpá že svého života? No každopádně je to zajímavý vhled do života a opět se tam hodně objevuje teme víry. O anorexii jsem četla pár knížek a ten marný boj se objevuje ve všech. Trochu mě mrzelo, že tam nebyl popsán její vztah ke svým dětem, zajímalo, jak se utvarel potom všem jejich vztah. Mě se kniha líbila.

Tereziee
Tereziee
05.12.2023 2 z 5

Petra Dvořáková je moje oblíbená autorka, ale tahle kniha mi absolutně nesedla. Jak stylem psaní, tak celým příběhem. Měla jsem pocit, že kniha není zas tolik věnovaná anorexii samotné ale spíš se věnuje pošramoceným vztahům mezi matkou a dcerou. A k čemu všemu vlastně tohle může vést. S touhle knihou jsme si prostě moc nerozuměli.

tittanie
tittanie
06.11.2023

Knihy od této autorky čtu velice ráda. Ale tady jsem měla pocit, že kniha není tak o anorexii, ale spíš o tom jak rodiče dokážou podělat život. Chování matky jsem nechápala a díky tomu ani postoje dcery.

Romanka89
Romanka89
02.10.2023 4 z 5

Má třetí kniha od autorky, opět skvělé. S tématem jsem se nikdy osobně nesetkala, měla jsem takovou utkvělou představu, že anorexie je prostě o tom, že žena (spíš mladá dívka) chce prostě být hubená, aby se stala ideálem krásy, ale ono to není tak jednoduché, těch důvodů pro to nejíst může být mnohem více a jsou mnohem hlouběji zakořeněné. V knize je nejprve sonda do dětství a mládí hlavní hrdinky, toxický vztah s matkou, díky kterému je předurčen její další život a partnerské i ostatní mezilidské vztahy. Zpočátku, když popisovala dětství a porovnávání se starší sestrou, podobalo se to Vránám. Hodně silná kniha. Ač hodnotím o něco méně než za mě stále top Sítě a Vrány, které jsem zatím přečetla, určitě doporučuji.

Nikola086
Nikola086
17.09.2023 3 z 5

Zprvu byla kniha velmi zajímavá, líbilo se mi, jak se autorka snažila vykreslit život hlavní hrdinky ještě před nemocí. Bohužel závěr knihy mě poněkud zklamal. Přišlo mi, že o anorexii až tolik nejde jako spíš o naivitu hlavní hrdinky. Kdyby kniha měla tento spád už od začátku, tak ji ihned odkládám.
Co naopak oceňuji je originalita příběhu. Autorka si vybírá zajímavá témata, která dle mého názoru jsou v knižním světě (alespoň u nás) trochu tabu.

Marki019
Marki019
01.09.2023 2 z 5

Autorka píše o zajímavých tématech. Tato kniha o anorexii je dost zvláštní. Skutečný příbeh fajn, ale postoj dámy je někdy nepochopitelný. Tak jak jsem někde v komentářích četla, zvedlo mě to ze židle a nejlépe nafackovat. Prostě mi tato kniha nesedla.

huhuhu
huhuhu
01.09.2023 5 z 5

Výborně napsané, i když silně znepokojivé, zvlášť jedná-li se skutečně o autobiografii. Ale pomohlo mi to více pochopit autorku, od které jsem už přečetla většinu toho, co napsala. (Vždycky jsem totiž obdivovala, jak skvěle píše, ale občas jsem nechápala, odkud pramení některé její názory, se kterými jsem se neztotožňovala...) Nejsmutnější na celé knize plné znepokojivých témat (anorexie je jen jedním z nich) mi nakonec přišlo to, co v ní není přímo řečeno, ale nutně z celého příběhu vyplývá: Vypravěčka ze všech svých životních problémů viní svou matku, ale je zřejmé, že ona sama (se vším tím, s čím se potýká) rozhodně nemůže být dobrou matkou pro své děti.

Bukina
Bukina
17.08.2023 5 z 5

Co všechno dokáží dívky..ženy obětovat za trochu lásky či blízkosti milovaného člověka? Pořád v podstatě od dospívání řešíme, jsme li dost hezké, štíhlé, dost dobré milenky,manželky, matky nebo dcery pro naše stárnoucí rodiče. Přitom stačí tak málo...zájem a uznání.Nic materiálního.

vklaskova
vklaskova
16.07.2023 2 z 5

Již několikátá kniha, kterou jsem od této autorky četla. Pouští se do témat, která mě zajímají. Často však s jejím názorem nebo jednáním nesouhlasím. Tato kniha byla velmi zajímavá, rozhodně silná. Chvílemi mě však zvedala ze židle. Nejsem schopna pochopit kněze, který spí se dvěma ženskýma najednou, ale v neděli pak káže jakoby nic. Z autorky na mě chvílemi křičela její naivita, zoufalství. Hlavně v závěru mi už skoro vadily pořád se opakující fráze o hledání vlastní ženskosti a jak neustále dokola touží po teple a blízku člověka (ženy). Možná jsem k ní tvrdá, rozhodně nechci zlehčovat její životní peripetie, jen mně někdy ta forma psaní spíše nutila zatřást s ní. Bude to teď ode mě znít zle, ale trochu se mi zdálo, jakoby se chtěla v průběhu dospívání a rané dospělosti předvádět a upozorňovat na sebe, být zajímavá, ale pak v dospělosti se to změnilo v "hru na chudinku". Nikde se nezmiňuje o svém druhém dítěti, jak s oběma fungovala v průběhu boje s nemocí. Muselo se to přeci hrozně projevovat na jejím jednání a vztahu k nim. Sama je matka, ale až trochu sobecky řeší jen vztah sebe se svou matkou.
Kapitola psaná formou rozhovoru je totožná již v jiné z jejích knih.
I přesto mě to neodradí a přečtu si další knihy této autorky, třeba ji tak lépe poznám :-)

zsykorova
zsykorova
15.05.2023 5 z 5

Neskutečně silná kniha. V některých částech jsem se s autorkou ztotožnila a tím pádem mě to zasáhlo ještě víc. Bylo to těžké čtení, ale jsem ráda, že jsem si příběh přečetla.

Kája95
Kája95
14.05.2023 5 z 5

Ačkoli má kniha nižší hodnocení já ji četla do noci a jedním dechem.

Štítky knihy

ženy nemoci manželství katolická církev anorexie poruchy příjmu potravy hladovění řeholnice, řádové sestry

Autorovy další knížky

Petra Dvořáková
česká, 1977
2020  89%Vrány
2019  83%Chirurg
2018  78%Dědina
2016  84%Sítě
2022  87%Zahrada

Kniha Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši je v

Právě čtených6x
Přečtených773x
Čtenářské výzvě93x
Doporučených28x
Knihotéce182x
Chystám se číst251x
Chci si koupit60x
dalších seznamech4x