Já, Adolf Eichmann

Já, Adolf Eichmann https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25460/bmid_ja-adolf-eichmann-5s2-25460.jpg 4 35 6

Přidat komentář

smazenaryba
12.11.2020 4 z 5

Veľmi dobrá, dôležitá kniha a to hneď z niekoľkých dôvodov. Nieje to len akýsi životopis a zamyslenie sa nad Eichmanovými činmi, ale v kocke je tu opísaný vzostup a pád celého fašizmu. Jeho fungovanie, ideológia, dôsledky, kľúčové postavy, zverstvá a v neposlednom rade ozvena, ktorú zanechal v Európe (vedeli ste, že Izrael len niekoľko rokov po vojne predával západnému Nemecku, v ktorého čele sedeli bývalí esesmani, zbrane?).

Aj tu platí, že autor celý svoj život píše jednu knihu. Mňačko sa vracia k motívom z Engelchena, objavujú sa myšlienky z jeho budúcich kníh. Uvažuje nad vinou jednotlivca a vinou národa a to či už sa jedná o národ Nemecký, Slovenský fašistický štát, či prizerajúci sa a nečinný zvyšok sveta. Ako reportér všetko zasadzuje do politických a spoločenských súvislostí a ako spisovateľ to robí veľmi pútavo.

Aj oná socialisticko komunistická propaganda, v knihe pritomná, má v Mňačkovom živote zmysel. Je zaujímavé v rámci jeho kníh sledovať prerod z partizána, na zarytého komunistu, až po triedneho nepriateľa v exile. Odporúčam.

jprst
06.04.2020 3 z 5

U mě plná shoda s komentářem pod nickem borsalino_csfd.


manekýn056
29.01.2018 5 z 5

naprosto skvělý román, strhující, krvelačný, ale hlavně neuvěřitelně napínavý

borsalino_csfd
02.09.2016 3 z 5

Škoda, že je dílo v poslední třetině zcela znehodnoceno pomateným politickým blábolením plné imperialistů, buržoazního tisku, bezuzdného hanění západního světa slovníkem padesátých let a nekritickým obdvem k mírumilovnosti socialistického světa a SSSR. Nevím, jestli Mňačko v roce 1961 věděl o Stalinských zvěrstvech, které si v ničem nezadaly s těmi německými. Jediný rozdíl byl v tom, že Němci perzekuovali pro příslušnost k rase, zatímco Rusové za příslušnost k třídě. Ostatní bylo stejné.
Takhle - do strany 163 je to velmi zajímavá kniha, nese atmosféru probíhajícího soudního procesu a současně kniha klade zásadní otázky, zda-li je slepé plnění úkolů omluvitelné. Až do roku 1944 byl Eichmann spíše dopravní logistik, perfekcionistický technokrat a bezskrupulózní byrokrat, než rasový fanatik, nacista a antisemita, což je skutečný paradox, když víme, co "dokázal".
Mňačka čtu rád, ale k této knize už se nevrátím.

werika204
26.01.2015 5 z 5

Dokonalé dielo. Za pol dňa som knihu prečítala a ani som nedýchala. Klobúk dole.

kittyna
02.09.2011

Naprosto úžasná kniha pro ty, kteří opravdu chtějí pochopit pozadí druhé světové války. Musím přiznat, že jsem nikdy 2.SV nemusela, ale po přečtení této knihy jsem pochopila, proč byl Adolf Hitler tak úspěšný.

Štítky knihy

Adolf Eichmann

Kniha Já, Adolf Eichmann je v

Právě čtených2x
Přečtených48x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce25x
Chystám se číst30x
Chci si koupit8x