Já a tropy

Já a tropy https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136819/mid_ja-a-tropy-u5L-136819.jpg 4 66 24

Já a tropy série

1. díl >

Představte si, že se najednou ocitnete v tropech se dvěma dětmi předškolního věku, abyste se jako manželka veterináře starala o rodinu v nepředstavitelných podmínkách afrického Somálska. Autorka nám představí nejen mnoho originálních postaviček domorodců i extravagantních cizinců, které během svého několikaletého pobytu poznala, ale seznámíme se také s exotickou přírodou a kulturou svébytného a hrdého afrického etnika. Pobaví nás peripetie české hospodyňky v tropech, která dokázala překonat praktické problémy v neznámém prostředí. Své neuvěřitelné zážitky přetavila ve svižné a zábavné čtení se spoustou drobných historek s vtipnými pointami, ale i postřehy se závažnějším obsahem.... celý text

Přidat komentář

Formicka93
15.03.2022 4 z 5

Humorné vyprávění o pobytu v Africe, oddechové čtení.

Kontryhelka
25.09.2021 5 z 5

Vynikající oddechové čtení, které je vtipné a kniha se čte sama. Knihu jsem si dlouho přála přečíst, ale postupem času jsem na ní zapomněla a před několika týdny mi jí sama knihbudka nabídla. S radostí jsem se dala do čtení a opravdu mně potěšila. Napsaná je pěkně a ihned se s autorkou ocitneme v nám tak neznámém a vzdáleném prostředí. Úplně jsme se ponořila do děje a měla pocit, že jsem s nimi v Africe a prožívám s nimi slasti a strasti na rovníku.


DK197
20.04.2021 5 z 5

E-KNIHA: Od tohoto dílka jsem nic nečekala a spletla jsem se. Bylo to zajímavé, vtipné, plné informací - o fauně, floře, zvycích... A taky nejspíš nechtěný náhled na poměry v autorčině rodině. Nazvala bych to klasickým modelem rodiny - žena v domácnosti, muž je král. Autorku jsem litovala, smála se s ní, bála se s ní - nikoli manžela, ale havěti. Doporučuji.

Ale pozor na styl psaní. Několik let je vměstnáno do 12 kapitol, do níž je nacpáno mnoho zážitků. Bohužel nenavazují a nejsou zřetelně odděleny. Čtenář to musí seknout sám ve své hlavě. Když to udělá a bude to číst jako střípky ze života, zvykne si a text nebude připomínat guláš.

hroneczek
01.02.2021 4 z 5

Příjemná, vtipná, nenáročná, oddechová kniha psaná s pozitivním nadhledem, plná zajímavých informací nejen o zvířatech, ale i strastiplném životě Češky v Somálsku.

jansan2311
29.04.2019

pěkná knížka k oddechu

flowerrose
13.05.2018 5 z 5

Bezva oddechové čtení,kniha se mi moc líbila.

surikata246
14.04.2018 3 z 5

Celkem to ušlo,čteno na dovolené u moře.Doporučeno od kamarádky.

Marki2
02.01.2018 5 z 5

Vynikající kniha, doporučuji.

BarkaS
27.08.2017 2 z 5

Autorka toho zažila opravdu hodně, o tom žádná. Ale každý máme talent na něco jiného a jejím talentem je přežít, ne psát. Popisované zážitky nejsou moc zábavné, spíš děsivé, děj přeskakuje, spíš připomíná zápisník připomínek než knihu. Dozvíme se, že si autorka chtěla něco koupit, ale nevíme, zda koupila, rozřízne si nohu, ale už nevíme, jak ji ošetřila a jak se zahojila. Plave po povrchu a vlastně nikdy nekončí, uprostřed nádechu přichází další nádech. Škoda.

Vlašule
23.06.2017 2 z 5

Napsané je to opravdu hrozně, alespoň pro mne. Přeskakování, touha nacpat co nejvíc zažitků do co nejmíň kapitol a ještě jakože vtipně je hodně vysoký cíl i pro ostřílené spisovatele, natož pro "pančelku". Ale jelikož je o čem vyprávět a ty zážitky stačí samy o sobě, není to čtení nudné.

Jane007
09.02.2017 4 z 5

Výborná knížka, u které jsem se zasmála i dověděla něco zajímavého (Ať už se jedná o chování mužů vůči ženám v tehdejší Africe, zajímavosti ze světa zvířat, či denní problémy v domácnosti). Kdybych já sama viděla v kuchyni švába, asi už bych seděla v letadle do Česka. Jediné, co mě trošku mrzí je, že některé vtipné historky neměly tolik prostoru, aby je čtenář náležitě ocenil.

Jonna
27.09.2016 1 z 5

Kde začít - kniha byla možná! aktuální v 80. letech, nyní už je trochu pasé.
- kniha je protkána nudnými popisy krajiny a učebnicovými popisy zvířat a rostlin. Více než to, by mne zajímaly spíše popisy každodenního života (jak řešili například praní prádla).
- autorka je vůči ostatním lidem neskutečně kritická, a to zásadně negativně. Také si neustále na něco/ někoho stěžuje a "frfňá". Možná, to tak je kvůli "zábavnosti" knihy, ale je to spíš únavné.
- ukázka typického českého naturelu - nepřizpůsobovat se (vařit v tropech na oběd knedlíky s gulášem!?), nepoučit se, a od ostatních očekávat jen to nejhorší.
Kniha byla pro mě zajímavá jen jednou věcí - jak nepoučené, jazykově nevzdělané lidi (ruština je přece světový jazyk, ne?) posílala naše tehdejší vláda do odlehlých (nebezpečných) oblastí a ještě je za "odměnu" stáhla natolik z peněz, že tito lidé nebyli schopni vyjít se svým platem ani v jedné z nejchudších zemích světa.
To nic nemění na tom, že absolutně nechápu druhé vydání (koho dnes prosím vás ohromí snídaňový bufet, mušle nebo žirafa?)
Přestože autorka má můj obdiv, za to že s dětmi Afriku přežila, pro mě osobně škoda toho papíru.

Irsaf
19.07.2016 3 z 5

Čekala jsem asi víc.

lenyleny
11.07.2016 3 z 5

Čekala jsem trochu něco jiného. Autorka chtěla popsat vše,ale je to příliš nahuštěné a vlastně se v tom ztrácí.Až konec knihy je méně nahuštěný a trochu víc jako kniha vzpomínek a zážitků. Jinak autorku obdivuji, já , i když mne nazývali " životním dobrodruhem" bych se k takovéto cestě neodhodlala a ještě s tak malými dětmi, smekám.

tynda
30.12.2014 4 z 5

Obdivuju hrdinku, že s dětmi následavala manžela na služební cestu do Afriky.Myslim že toho občas toho měla dost,ale má u mě velký obdiv, já bych to teda nedala, představa celý dny s dětmi, v horku a bez velkého výběru potravin brrrr

Alma5
13.10.2013 5 z 5

Zajímavá a vtipná knížka, není to román, ale soubor zážitků. Obdivuji že autorka dokázala přežít to množství hmyzáků a jiných potvor :)

Radůz
09.10.2013 5 z 5

Hezká oddechová knížka. Autorka vtipně zachytila zážitky ze svého několikaletého pobytu v Mogadišu.

Koka
10.05.2013 4 z 5

Kniha mě velmi zaujala, pobavila, poučila. Jako "vedlejší produkt" tohoto - místy hořkého - vyprávění "ženy v domácnosti" jsem se s překvapením dozvídala, jak se svět v 80. letech snažil něco udělat pro Somálsko, jak rozsáhlá byla mezinárodní pomoc, jaké společenské a politické poměry tam tehdy panovaly. Zkuste si to konfrontovat s dnešním děním v této zemi!!! Docela by mě zajímal pohled paní Vítovcové na události, které se dnes dějí v místech, která navštívila a snad si je i oblíbila.
Ale ani to prvoplánové čtení příběhu ženy, která je na pár let najednou "jenom" manželkou a matkou, v cizím až nepřátelském prostředí, v zemi, kde nejde sehnat mouku a kvásek na knedlíky - ani to není k zahození.
Zaujala mě i epizoda s tehdejším československým velvyslancem - příznačné!

proton
03.04.2013 3 z 5

Nic moc, pat

Ellis
26.02.2013 3 z 5

Knížka je strašně zhuštěná a to je dost špatné. Autorka chtěla do knihy nacpat všechna zážitky z tropů, líp by udělala, kdyby jich bylo míň a lépe je rozepsala. Takhle to bylo pořád liják, vedro, havěť, hlídání dětí, večírek, liják, havěť, večírek...Na obale se píše, že je to taková česká Betty McDonaldová a přirovnání k Vejce a já. Tak Vejce je mnohem a mnohem lepší, tam ten vtip není tak nuceně napasovaný, jako v tomto příběhu. Nepůsobilo to na mě dobře. I když jinak samozřejmě má Vítovcová můj obdiv, že do tropů vůbec jela, vzala tam 2 malinké děti! a vydržela tam.