Ja a moji drahí

Ja a moji drahí https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336903/ja-a-moji-drahi-8NY-336903.jpg 4 45 7

Přidat komentář

Nofar197
22.03.2023 5 z 5

Čtrnáctiletá Anička má velký, ale zdánlivě nesplnitelný sen: Žít s rodiči a sourozenci v jednom společném bytě. Oba rodiče jsou úspěšní vědečtí pracovníci, navíc přesvědčení, že materiální dostatek a laskyplna péče babičky Anně plně nahradí jejich častou nepřítomnost. Bohužel se mýlí.Oba sourozenci jsou vysokoškolští studenti, Anna navíc ztrácí nejlepší kamarádku - prostě se vypařila, nedala o sobě vědět, když se po víc jak roce opět setkají, už si nemají co říct. V neposlední řadě překonává těžký zápal plic a dlouhou absenci ve škole. Trochu moc na jedno čtrnáctileté děvče. Praktická Anička se však jednoho dne diky inzerátu rozhodně vzít věci do svých rukou........

salexice
18.10.2022 4 z 5

souhlasím s komentáři níže, tohle je milá vzpomínka na dětství, dospívání. Hlavní hrdinkou je Anička, která ač má velkou rodinu, je vlastně sama. Nejlepší kamarádka se někam ztratila, rodiče bydlí na různých adresách, protože jim to vyhovuje a sourozenci jsou dospělí. Anička tedy osnuje plán, jak rodinu sestěhovat dohromady. Musím říci, že jako malá jsem její odvahu obdivovala.


nicolettkaa
29.05.2021

S autorkou jsem se setkala až v dospělosti. Myslím, že číst tuto knihu v dětství, možná bych ji ani nedočetla. Přišla mi dost zdlouhavá. Samotný příběh byl ale hezký, jen ty rodinné vazby a zázemí mi přišlo podivné stejně jako Aničce.

"Přála bych si domov, kde bychom byli všichni pohromadě, měli domácí zvířata, večer se sesedli a vyprávěli si o svých denních příhodách. Rodinné teplo by sálalo ze stěn našeho bytu. Dědečka nemám, ale kdyby byl, mohl by kouřit z dlouhé fajfky a napomínat nás starými mravoučnými příběhy. Jednou jsem o tom mluvila s mámou a ta mi řekla, že takový život, jaký jí barvitě líčím, neexistuje ani na zapadlé vesnici. Není žádných zapadlých míst, pokročilá civilizace vnikla do každého kouta. Vem čert všechnu civilizaci, když zbavila život poezie."

RendyaDav
18.01.2020 5 z 5

Jeden zase povedený dívčí románek ,krásná vzpomínka na moje dětství...

petruska85
20.08.2013

hezké vzpomínky na dětství, často jsem se k ní vracela

petka-2007
22.01.2013 3 z 5

Jedna z knih mého mládí - milé vzpomínky :-)

bookcase
19.04.2012 5 z 5

Taky jsem ji četla několikrát, jako všechny dívčí romány H. Šmahelové. Anička byla v podstatě úplně sama, i když měla kolem sebe velkou rodinu. Jenže na ni nikdo neměl nikdy čas...