Já a Kaminski

Já a Kaminski https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77238/bmid_ja-a-kaminski-lRs-77238.jpg 3 57 9

Sebastian Zöllner se po studiu kunsthistorie živí jako příležitostný novinář. Jednoho dne mu ale svitne: napíše monografii malíře Kaminskiho, kterého kdysi objevili a podporovali Picasso nebo Matisse. Napíše knihu o starém malíři, který se stal světoznámým díky tomu, že své obrazy maloval a maluje slepý. Zöllner se za ním vydává do hor, kde muž žije odloučen od světa. Jenže s něčím Zöllner nepočítal: umělec je přes svůj věk a slepotu velmi vitální a neustále obklopen lidmi, kteří brání novináři v práci. Kaminski je mnohem urputnější soupeř, než se na první pohled zdálo. Já a Kaminski je velmi ironický román o povaze kulturního žurnalismu, prolínání lží a pravdy, manipulaci, morálce a umění.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Ich und Kaminski , 2003


více info...

Přidat komentář

Arkagas
03.10.2021 4 z 5

Taková příjemně poetická kniha o umění, problémech lidí, penězích, smyslu života a ztracené lásce.
Nečekejte román, na to je formát této knihy moc malý, jedná se spíše o novelu. Má sice pomalejší začátek, ale jako pohlazení po duši to fungovalo. Těšila jsem se na knížku, která bude svým způsobem "náročnější", což je v momentě, kdy zjistíme že Kaminski trpí těžkou demencí a na svůj život vlastně už rezignoval. I přesto všechno je to ale svým způsobem pohlazení po duši, cesta ke smyslu života a objevování pravdy tam, kde by to člověk opravdu nečekal.
Jako bonus má krásnou obálku.

hanucha
04.01.2020 1 z 5

Tak tohle se nepovedlo. Mě to teda děsně nudilo, a jen proto, že knihy nerada odkládám nedočtené, jsem se tím protrpěla. Mahlerův čas i Vyměřování světa bylo úplně jiný kafe, tak jsem se těšila. Teď mám doma Tylla a skoro se ho bojím otevřít :-(


zuzca.h
06.12.2017 3 z 5

Sebastian mě celej začátek knížky štval. To jeho ego a nabubřelost byly tak enormní, že z té knížky doslova vytékaly. Nicméně od druhé poloviny to bylo už lepší a knížka se dala celkem rychle dočíst. Musím ale říc, že mi autorův styl psaní moc nesedl.

nikol1774
25.07.2017 3 z 5

Taková oddechovka, není moc co vytknout ani co vyzdvihnout.. Četla jsem lepší knihy ale i horší. Knihu jsem si koupila v levných knihách a nevěděla jsem co od ní čekat a když jsem začala číst trochu mě zamrzelo, že to není o ženě a Kaminském, ale nevadí. Pořádně jsem nepobrala konec, proč Kaminski zůstal sedět na pláži a Sebastian odešel?

Jiitush
18.03.2017 3 z 5

Uživatel honajz mi mluví z duše, líp bych to neshrnula. Námět to není špatný, ale dalo by se z něj vytěžit víc, líp zpracovat a hlavně líp rozvinout ten vztah mezi Kaminským a Zöllnerem. Když na konci Kaminski říká, že má Zöllnera rád, tak vlastně ani nechápu proč a vůbec to tomu proradnému lišákovi nevěřím.

honajz
24.08.2014 2 z 5

Nemůžu si pomoct, ale Kehlmannův styl psaní mi nesedí. Roztěkaný, rozházený, nesoudružný. Naznačená témata, která se nijak nevyvinou. Nápady nemá špatné, viz Mahlerův čas, ale nějak je neumí dobře zabalit a podat. Jako kdyby kuchař dělal lečo, a chvíli ho smažil, pak pražil a nakonec hodil do trouby. Navíc zde jsem celou dobu čekal, kdy Kaminski začne házet nějaká moudra nebo toho sobce a nadutce novináře (vyprávějícího v ichformě) nějak zpraží, ale kromě určitého očekávaného podrázku se vlastně nic moc nestalo. V určité chvíli je z toho dokonce naprosto nudná road historka. Vlastně mi to mnoho nedalo, často jsem se nudil, často mi hodně pasáží přišlo zbytečných, a celkové vyznění je stejné jako Kehlmannův styl psaní - rozhozený, roztěkaný a nesoudržný.

Verrrunka
03.05.2013 3 z 5

Chvílemi nudné, moc dlouhý začátek. Ale konec byl velmi potěšující, uklidňující. Nakonec to na ten průměr dosáhlo.

pil
18.04.2013 4 z 5

Sebastian Zöllner je hulvát, který myslí jen a jen na sebe. Chce být úspěšný, známý, mít balík peněz a je ochoten pro to udělat cokoliv. Kuje pikle, umetá cestičky, zneužívá svých nejbližších, aby mohl sepsat monografii o vyhlášeném výtvarníkovi. Zöllnerovým protipólem je Kaminski, umělec, který ztratil veškerý zájem o svou vlastní existenci. Účtuje se svým životem a vše, co nesouvisí s tímto posledním úkolem, přenechává zapomnění. Je tím nejnevhodnějším partnerem pro rozhovor. A paradoxně je to Zöllner, který jedná jako raněn slepotou (a hluchotou) vůči muži formulujícímu své umělecké a životní postoje. Kniha krásně plastická. Zajímavé dialogy. Skvělá pointa.
Myslím,že o Danielu Kehlmanovi ještě uslyšíme....

janha
10.10.2012 5 z 5

Já a Kaminski je lehce napsaný román o průměrném kulturním žurnalistovi v konkurenčním světě (mediálních) vychcánků. Zábavné i poučné.

Štítky knihy

malířství zfilmováno německá literatura novináři malíři společenské romány

Autorovy další knížky

Daniel Kehlmann
německá, 1975
2019  87%Tyll
2007  80%Vyměřování světa
2012  67%Já a Kaminski
2009  81%Sláva
2004  69%Mahlerův čas

Kniha Já a Kaminski je v

Přečtených67x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených1x
Knihotéce50x
Chystám se číst18x
Chci si koupit3x