Láska je jen slovo

Láska je jen slovo https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29779/laska-je-jen-slovo-29779.jpg 4 1502 300

Láska je jen slovo je prvním do češtiny přeloženým Simmelovým dílem, s nímž se naši čtenáři mohou znovu seznámit a posoudit jeho mimořádné hodnoty. Pro svůj příběh si Johannes Mario Simmel zvolil prostředí soukromého školního internátu, kam většinou přicházejí děti z „lepších" rodin z celého světa, na které neměl nikdo čas a které vždycky cítily svou osamělost. Špatná výchova některé pokřivila a zkazila. Páteří celého příběhu je něžná a hluboká láska mladého Olivera ke krásné Vereně, manželce úspěšného bankéře. Láska, která musí zůstat utajena a stane se tak předmětem vydírání. Stále víc se zatahuje smyčka kolem nešťastné dvojice, pro kterou není v daných podmínkách východisko. Román se čte jedním dechem jako strhující drama. Autor dokáže udržet čtenáře v napětí od první do poslední stránky, takže se nedivme ohromným nákladům jeho díla a popularitě, kterou získal v Německu i v mnoha dalších zemích.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Práce
Originální název:

Liebe ist nur ein Wort , 1962


více info...

hodna.postacka
hodna.postacka
04.11.2023 5 z 5

Láska je jen slovo...úžasná kniha o věrné lásce až za hrob. Pro někoho by mohli být hlavní hrdinové naivní a nevyzrálí. Já pro mě však mám pochopení. Zamilovaní lidé se mnohdy chovají tak, že je to racionálně nevysvětlitelné. To k lásce prostě patří. Kdybych mohla dát deset hvězdiček, dám je. Takto musí stačit pouze pět.

Pajakub47
Pajakub47
18.09.2023 1 z 5

Aha...tak já ji teda nedočetla...nebavila mě....


icezero
icezero
26.08.2023 5 z 5

Moje druhé setkání se Simmelem a i tentokrát musim smeknout klobouk i když ho nenosím.
Skvěle sepsaný a příjemně utíkající příběh, který se četl skoro na jeden zátah. Název sice trošku zavání červenou knihovnu, ale zdání, aspon v mém případě, klame. Můžu jen doporučit

Jiho226
Jiho226
09.08.2023 5 z 5

Skvělá, nezapomenutelná kniha.

Radimka
Radimka
05.08.2023 5 z 5

Moje první seznámení se Simmelem. Byla jsem unešená. Ještě dneska skoro po 40 letech na ni nostalgicky vzpomínám. Rozhodně si ji musím přečíst znovu, jsem zvědavá, jak ji budu vnímat teď.

Becca_
Becca_
25.06.2023 5 z 5

Ještě nikdy se mi nestalo, že bych dočetla a měla chuť pustit se do knihy okamžitě znova. Kniha je psána absolutně nezaměnitelným stylem. Co mě na knize asi nejvíc bavilo, bylo právě to, kolik vedlejších postav se tu vyskytuje, které knize dávají přidanou hodnotu a jak se autorovi podařilo vystihnout jejich charakter jedním odstavcem a vy máte pocit, že je znáte celej život.
Autor vytvořil naprosto skvělý vztahový propletenec na několika úrovních.
A ano, nejlepší kniha jakou jsem kdy četla.

LuckaK.088
LuckaK.088
05.06.2023 4 z 5

4,5* Silný příběh, který ve mně ještě dva dny po dočtení doznívá. Kniha není jen o zakázané lásce, ale také o tom, jaký vliv mají činy a osudy rodičů na jejich děti.
Ačkoliv je příběh svižný, plynulý, žádné hluché stránky, stejně jsem se přistihla, že knihu odkládám častěji, než je u mne zvykem. Rozhodně to není chyba knihy, ale moje - mého pudu sebezáchovy. Jelikož od prvních stran je jasné, že happyend se konat nebude, intuitivně jsem se bránila dobrat konce. Každopádně doporučuji přečíst, stojí za to.

lucinova
lucinova
20.05.2023 5 z 5

Bravurně napsaný příběh vyprávějící o jedné tragické naivní lásce. Knihu jsem četla už kdysi a přesto mě opět úplně dostala. Dokáže vzbudit neskutečně silné emoce a po dočtení ji jen tak z hlavy nevyženete. Rozhodně doporučuji.

Daduna
Daduna
07.04.2023 5 z 5

Opravdu silný příběh zakázané lásky. Knihu sem dočetla se smutným pocitem z toho, jak kniha skončila, nespravedlivě. Přála bych si jiný konec, ale pak by to možná nemělo takovou sílu. Za mě plný počet hvězd, zaslouží si to.

Čmeláček
Čmeláček
20.03.2023 5 z 5

Tak už zase jedna kniha, kterou mi vnutila paní knihovnice. Jde sice mimo žánry, které čtu obvykle, ale nakonec se mně líbila dokonce tak hodně, že jí dávám pět stars :). Zajímavé čtení a naštěstí to není žádná červená knihovna, kterou fakt z duše nesnáším! Takže příště zkusím dát na paní knihovnici častějc :))).

Nymfadora.T.
Nymfadora.T.
20.03.2023 4 z 5

Přiznám se, že mě Simmel minul, dlouho jsem odolávala, ale protože to je oblíbená kniha mojí dcery, a hodí se do výzvy, pustila jsem se do toho. Chvilku mi trvalo , než jsem se začetla, ale nelituji, opravdu je to silný příběh a velmi čtivá kniha.

princesse
princesse
06.02.2023 5 z 5

Opět po letech a po několikáté. V rámci Čtenářské výzvy 2023 to byla jasná volba. Vrátila jsem se k této knize po 10 letech, jak jsem si našla zde a nelituji. Nadčasová kniha. Vzpomněla jsem si okamžitě jak mě chování a charaktery některých postav až děsily a musím potvrdit, že mě děsily i nyní a to myslím, že již mám něco odžito. Hrůza jak se na některých postavách podepsal jeden nebo oba rodiče. Pro mě až nepředstavitelné. Věřím, že za několik let se k této knize opět vrátím, minimálně až ji budu dávat přečíst dceři. Rozhodně doporučuji a skoro bych řekla, že by to mohla být povinně nepovinná četba pro všechny.

ArwenAragorn
ArwenAragorn
23.01.2023 5 z 5

85%

Jedna z nejlepších knih autora, před ni vlastně řadím jen Všichni lidé bratři jsou. Poprvé jsem četla v nějakých -nácti letech a nechala ve mně hluboký dojem. Příběh zakázané lásky s tragickým koncem. Autor ohromně popisuje jednotlivé postavy románu, hodně z nich s pokřiveným charakterem.
Super román, doporučuji!

m_martina
m_martina
23.01.2023 5 z 5

Kniha se čte jedním dechem. Příběh zakázané lásky je zajímavý a tragický, jak se dá ostatně očekávat už od začátku. Výborné i náročné čtení, které ale určitě doporučuji.

ddkk
ddkk
11.01.2023 5 z 5

Je to na první pohled banální příběh lásky vdané, krásné a bohaté, ale na svém muži úplně závislé ženy, a dvacetiletého mladíka bez zázemí, vzdělání i bez peněz. Kam takový vztah povede, je snadné si domyslet. Jenže Láska je jen slovo není žádná harlekýnka.

Příběh s tragickým koncem se odehrává v Německu na začátku 60.let minulého století, nepříliš dlouho po válce. Společnost se stále vzpamatovává z fatální prohry nacismu a zdaleka není s novou situací vyrovnaná. Za nitky stále tahají ti, kteří za Hitlerovy vlády prosperovali a kteří nic na svém myšlení a vlastně ani chování nezměnili. Podnikají a skrytě i otevřeně se druží a hrají si do karet. Pro naivní zamilované tu prostě není místo a pomsta musí dříve nebo později tak jako tak přijít...

Je to přehlídka neuvěřitelně lhostejného a krutého chování k vlastním dětem, ke svým partnerům, přehlídka osamocení, nedostatku mravnosti, sobeckosti a pomstychtivosti, a hlavně pokroucených a nechutných charakterů. Vyústění je tak bezvýchodné a tak málo optimistické, až se srdce svírá. Nejen to Lazarusovo...

Doporučuji.

Elea
Elea
17.12.2022 5 z 5

Hodně silný příběh netradiční lásky.

Havrnka
Havrnka
05.12.2022 5 z 5

Hezký, čtivě napsaný příběh. Knihu jsem četla poprvé skoro před čtyřiceti lety a I dnes jsem jičetla jedním dechem.

Jája92
Jája92
26.11.2022 4 z 5

Překvapilo mě, že již v prologu se vlastně dozvíte vyústění příběhu a trochu jsem váhala, zdali číst dál, protože již mi bylo jasné, že se nebude jednat o úplně jednoduché čtení, ale přece jsem jen ze zvědavosti četla dál, abych se dověděla veškeré souvislosti. Musím uznat, že je kniha velmi čtivá, i když mi nejspíš vlastně žádná z postav nepřirostla k srdci a ani se mi nejevili jako sympatičtí hrdinové.
Kniha je rozdělená na 9 delších kapitol a dále rozčleněna vždy na větší množství podkapitol.
Z počátku čtení se mi Oliver jevil jako dost namyšlený machr a Verena jako ukňouraná osůbka, která si vlastně neví, co počít s vlastním životem. Do toho Geraldina a Hansi... Musím uznat, že autor si s příběhem dost vyhrál a obsahuje snad vše od napětí, drama až po romantiku, která vás chytne za srdce.
I když je jasné, jak to s naši dvojici nakonec dopadne, stejně na konci knihy tak trochu očekáváte, že se přece jen stane nějaký zázrak, ovšem díky tomu by nejspíš kniha sklouzla do nudného a předvídatelného průměru.
Přesto, že se kniha odehrává okolo roku 1960 vůbec to na mě nepůsobilo, že je kniha zastaralá, navíc se zde dozvíte zajímavé informace o dávné době, i o tom, jak to chodilo na internátní škole pro bohaté.

helusa2
helusa2
13.11.2022 5 z 5

Díky výzvě jsem si knihu po cca čtvrtstoletí přečetla znovu… Úplně nejhorší pro mě byl ten začátek, který jsem si zcela živě pamatovala z 1. čtení a na který se snad nikdy nedá zapomenout…
Je to velmi silná kniha plná beznaděje, protože během četby doslova cítíte ty těžké údery, které jakoukoli naději zatloukají hlouběji a hlouběji...
Dnes na mě dýchla podobně zoufale jako třeba Norské dřevo… Uff, jdu si dát nějaký životabudič ;-)

mazlak
mazlak
11.07.2022 4 z 5

Tato kniha, svým žánrem, zrovna nepatří mezi mnou vyhledávané. Vzal jsem ji náhodně kvůli výzvě, ale byla to bomba. Není snad žánr, (napětí, drama, láska, pohádka a td,), kterou by tento skvost neobsahoval. Strhující příběh. Jen k málo které knize se někdy vracím, ale tato bude určitě na pořadí.