Izrael a Palestina

Izrael a Palestina https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368616/mid_izrael-a-palestina-MIn-368616.png 5 76 11

Jedná se o jednu z prvních původních českých knih zaměřujících se na izraelsko-palestinský konflikt. Čtenáře jím v několika částech provede, objasní mu hlavní pojmy a fenomény počínaje stručnou historií arabsko-židovských vztahů před vznikem Izraele a rokem 2015 konče. Práce je určena nejen odborníkům a studentům, ale i všem ostatním, kteří se zajímají o blízkovýchodní problematiku.... celý text

Přidat komentář

Petok
10.04.2024 4 z 5

Kniha v celku nezaujatě a objektivně popisuje základní fakta vývoje soužití v daném prostoru. Nejde ale nijak zvlášť do hloubky a spíš se vyhýbá jakýmkoli úvahám. Jde o kvalitní faktografický základ pro další studium.

memphisz
06.02.2024 5 z 5

Výborné, výborné, výborné. Čtivý přehled celého staletého konfliktu. V textu se dá dobře orientovat a je nabitý zajímavými informacemi. Pojetí působí objektivně, což je v tomto tématu nesmírně důležité a v Česku spíše výjimečné. Doporučuji. Škoda jen, že poslední roky konfliktu, doplňované v pozdějších vydáních, už jsou dost letem světem a postrádají plynulost původních kapitol.


Petra285
05.02.2024 5 z 5

Vysoce kvalitní kniha se spoustou fotografií a odkazů. Ocenila jsem, že je velmi přehledně členěná do bloků - dobře se čte. Jedna z nejlepších knih o Izraelsko-Palestinském konfliktu. Doporučuji.

Vojslava
25.01.2024 5 z 5

Přečetla jsem na nadšené doporučení (protože jsem si navíc v problematice chtěla vzhledem k aktuálnímu dění udělat jasněji) a sama jsem byla potěšena úplně stejně. Přehledný a fundovaný text se spoustou doplňujících grafických informací shrnul dějiny velmi objektivně (a toho si cením, zvlášť dnes, kdy je blízkovýchodní otázka prezentována dost černobíle) a díky tomu jsem si ve svých trochu zmatených vědomostech udělala systém. Ale je to takový nekonečný příběh, kdo ví, o čem bude případné šesté vydání...

Miliarda
13.01.2024 5 z 5

Velice poučná publikace zvlášť poplatná dnešní době. Autor skvěle shrnuje příčiny konfliktu, popisuje vnitropolitické "boje" v Izraeli i Palestině, které do značné míry konflikt formovaly. To vše podkládá přehlednou a zajímavou grafikou. Celkově lze ocenit, že autor vykresluje celý konflikt kriticky a ukazuje jak se o jeho utváření zasadily obě strany. Obzvláště v dnešní situaci, kdy je na tento konflikt pohlíženo značně jednostranně, je tato kniha ohromně přínosná a edukativní.

roman9739
13.01.2023 5 z 5

Marku,
velice Vám děkuji! Poučen, nadšen, navnaděn, zakládám tuto, v podstatě nekonečnou (či spíše neukončitelnou) publikaci ((četl jsem páté vydání))), do svého zlatého fondu literatury.

Jrsnbl
29.09.2022 5 z 5

Pokud chcete do všech podrobností porozumět konfliktu, který započal počátkem minulého století, ale do dnešního dne stále nebyl vyřešen a kdo ví, zda-li někdy bude, dejte této knížce šanci.

Autor v ní objektivně, bez jakýchkoliv ideových zásahů, prezentuje fakta, která hrají v prospěch jak straně Izraele, tak straně Palestiny. Na základě bombardováním různých informací si člověk názor vytvoří sám.

V dnešní době stále důležitá kniha. Obávám se, že v blízkých letech důležitou stále bude.

Joker208
03.08.2021 5 z 5

Pana Čejku znám už ze svých studií jako schopného akademika. Jeho kniha poskytuje čtenáři hluboký historický vhled do zrodu Izraelsko-palestinského konfliktu. Text doplňují bohaté obrazové přílohy a mapy, což kvituji. Za mě snad jen malý nedostatek, že se v kapitolách nevěnuje více vojenských konfliktům, ale kvůli nim tato kniha nevznikla.

koepster
12.03.2021 5 z 5

Musím se podepsat pod komentáře níže hodnotících uživatelů. Problematika izraelsko-palestinského konfliktu je zde podána skutečně nezaujatě a nestranně. Jedná se o velice komplexní pohled na jeden z nejkomplikovanějších a nejsložitějších problémů v současnosti. Dozvídáme se zde o jeho příčinách, průběhu i jeho důsledcích. Rozhodně doporučuji každému, koho zajímá soudobé dění na blízkém východě.

katakomb
04.02.2021 5 z 5

Až neuvěřitelně nestranně napsaná publikace, která srozumitelně, přehledně a hlavně nezaujatě popisuje okolnosti vzniku a trvání izraelsko-palestinského konfliktu, v posledním vydání aktualizace k roku 2015. Před autorem smekám za jeho um a každému, kdo v této tématice tápe (stejně jako já před přečtením), mohu knihu stoprocentně a s čistým svědomím doporučit!

Psaran
11.11.2019 5 z 5

Velice přehledná a nezaujatá kniha, která se dotýká všech podstatných aspektů izraelsko-palestinského konfliktu. Vše je popsáno velmi srozumitelně. V novém vydání knihy je zohledněn vývoj až do roku 2015. Vřele doporučuji.