Izba

Izba https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89672/izba-89672.jpg 4 930 236

Pre päťročného Jacka je Izba celým svetom. Je to miesto, kde sa narodil a kde vyrastá, kde žije v bezpečí so svojou mamou, kde sa učia, čítajú si, spia a hrajú sa. V noci ho mama vždy ukladá do bezpečia šatníka, v ktorom má už dávno spať, ešte skôr, než príde Starý Nick. Neobyčajný príbeh je vyrozprávaný prostredníctvom päťročného chlapca Jacka. Jack od svojho narodenia nikdy nebol vonku. Vyrastá v prostredí jednej izby, záhradného domčeka prebudovaného na nedobytnú pevnosť, v ktorom je zavretý aj so svojou matkou. Napriek svojmu nízkemu veku je duševne zrelší, ako jeho rovesníci, vie čítať aj písať a prekvapujúco presne a hodnoverne svoj príbeh vyrozprávať. Poznanie o svete nadobúda prostredníctvom niekoľkých detských kníh a detských televíznych seriálov. Všetko, čo je mimo izby, je televízne, jedine izba je skutočná. Až neskôr sa dozvedáme, prečo je spolu s matkou zavretý. Izba je pre Jacka domovom, ale pre jeho mamu naopak väzením, v ktorom ju Starý Nick drží už viac ako sedem rokov. Vďaka odhodlaniu, vynaliezavosti a intenzívnej materskej láske sa jej podarilo vytvoriť pre Jacka život, v ktorom si neuvedomuje limity ich väzenia. Ale ona vie, že to nie je dosť ani pre ňu, ani pre malého Jacka. Vymyslí preto odvážny plán úteku, v ktorom sa spolieha na statočnosť svojho syna a množstvo šťastia. Ani ona sama si však neuvedomuje, aká je nepripravená na to, že by plán skutočne fungoval. Zrazu sa ich izolovaný svet rozšíri, a keď si Jack uvedomí, že existuje aj svet mimo štyroch stien ich izby, začne klásť otázky. Množstvo otázok...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Room , 2010


více info...

Přidat komentář

Littlemonday
30.03.2024 3 z 5

Zajimavy namet, originalni uhel pohledu - vypravi petilety Jack. Co mi vadilo byla silena neempatie postav, nebudu spoilovat, ale par lidi bych propleskla. Kazdopadne to musi byt sileny, byt s ditetem zavrena v jedne cimre.

moudivlacek
07.01.2024 3 z 5

Tohle čtení je obzvláště pro čtenáře rodiče velmi těžké čtení. Vůbec si ani nechci představit, že by tohle někdo musel zažít z okruhu mých blízkých.
Pětiletý Jack, který se narodí a vyrůstá v Pokoji jen se svou matkou, za kterou občas (zvláště v noci) chodí muž "Čert". A teprve, když Jack a matka se "dostanou" z Pokoje, začíná pro malého skutečný svět. A není to vždy lehké ani pro něj, ani pro matku.
Kniha je náročné také jazykově, Jackovo povídání o životě v Pokoji, je vlastně dětsko-dospělácké plácání a fantazírování, takže vymyšlená dětská slova, někdy mi přišel Jack velice přemoudřelý na svůj věk, na druhé straně zas jeho mozeček nedokáže některé věci pochopit a přijmout.
Je to čtení, na které se jen tak nezapomíná.


SáraR.
07.12.2023 5 z 5

No tak tohle bylo sakra silný kafe. Knihu jsem sice zhltla za dva dny, četla se naprosto skvěle, ale samotný příběh je opravdu mrazivý. Sice jsem si myslela, že to bude z pohledu jak matky, tak Jacka, ale i samotný Jackův příběh bohatě na všechno stačil. Je to napsáno tak, že jste schopni pochopit, jak se teď cítí dospělí okolo něj. Celý příběh mi přišel hrozně smutný a dojemný. Jak Jack všechno objevoval a poprvé ochutnal lízátko a Kindervajíčko a viděl stromy a auta a lidi. Každopádně mě neskutečně fascinovalo to, jak je kniha napsaná. Každý asi zná nějaký příběh o vězněném člověku, ale z pohledu dítěte, co nikdy nepoznalo svět, je to, ani nevím jak to popsat... To si prostě musíte přečíst.

Lenka.Vílka
13.11.2023 4 z 5

Já to přiznám hned na začátku. Vážně jsem si myslela, že Pokoj jsem už četla. Byla jsem o tom vážně zarytě přesvědčená. Abych po pár stránkách zjistila, že ne, knihu jsem nečetla. Viděla jsem filmovou adpataci. Protože ten styl vyprávění bych rozhodně nezapomněla. Asi mě prostě zmátlo, že mám knihu tak dlouho doma. Raději ani nebudu psát kolik let! Tak jo, jde se na Pokoj...

Ta myšlenka sama o sobě je dost děsivá. Jenom on a Mami. Jenom pár metrů, jejich svět. Občas přijde Čert. Skříň, když přijde Čert. Čert nosí i věci. A Mami jako kdyby občas úplně Vypla. Co když v té době přijde Čert?

Vyprávění je o to horší, protože jde za malým dítětem, které za celý život nepoznalo nic jiného, než tenhle svět jednoho pokoje. Ano, mají televizi, ale stále je tam i mamka, od které všechno ví a právě ona musí občas trochu upravovat během vysvětlování, co tam vidí. Protože prostě nedopustí, aby její dítě trpělo. Když už od začátku víme, že se tam Jack narodil, je jasné, kdo je jeho otec, a jak se tam ona dostala, je snadno domyslitelné. A jak je tedy těžké v tomhle stavu vést život, když v té pokřivené optice je tohle jejich "normálno". Protože i přes to všechno špatné, mají alespoň jeden druhého. A když se naskytne příležitost na útěk, přijde ta horší část. Jako to u podobných případů bývá časté. Bude normálno lepší než naše normálno? A kdo určuje, co normální vlastně je, když nic jiného neznáme?

A možná právě proto, jak je kniha psaná, tím je to psychicky mnohem drsnější to, že zde nejsou žádné explicitní popisy násilí. Všechno si to musíme domyslet. Stejně jako to dělá Jack. Jenom s tím rozdílem, že my víme, že to není normální. Jenže on to neví. On v tom žije. Je to, jak to je. A možná proto je to potom ve světě tak těžké...

Náročná a emotivní kniha.

skyline
05.10.2023 5 z 5

Těžké a kruté téma. Kniha perfektní, ale víckrát ji rozhodně číst nebudu.
Doporučuji, jen ne slabším povaham.

iLuciferie
26.08.2023 4 z 5

Líbil se mi příběh i styl vyprávění. Knížka však rozhodně není pro každého.

Olous1
15.08.2023 5 z 5

Opravdu zajímavý román který prozkoumává dětskou duši vystavěnou extrémním podmínkám a vyzývá k zamyšlení. Styl psaní byl zajímavý.80%.

absa2611
27.07.2023 3 z 5

Ze začátku se mi kniha četla velice špatně, prvních několik stran jsem musela doslova "přeletět", protože mi nevyhovoval způsob, jakým Jack vypravuje.
Ale chápu, byl to autorčin záměr; je jasné, že dítě nemůže mluvit jako dospělý, zvlášť dítě s Jackovou zkušeností.
V dalších částech knihy, poté, co se stane jistá změna (nechci napovídat), už jsem si zvykla.
Kniha přečtena za půl dne. Nebyla špatná , přesto to nebyl to úplně můj "šálek kávy".

vklaskova
25.07.2023 4 z 5

Zajímavá kniha, dobře se četla, přečtená za tři dny.
Jediné, co mi trochu vadilo, byly občasné nejasnosti v tom, o čem se zrovna píše. Nevím, zda to bylo způsobeno překladem, omylem autorky nebo jejím záměrem.
Např. několikero popisování toho, jak si chlapec "dá", než bylo objasněno, že se jedná o kojení. Toto se dalo třeba i odhadnout, ale jindy nedávaly stylisticky smysl spojení ve větě (nejednalo se v tomto případě o řeč dítěte). Jsou to ale drobnosti, které se dají přehlédnout.

postrach
06.07.2023 5 z 5

Nejdřív jsem viděla film.Ten se mi moc nelíbil.Knihu jsem přečetla rychle.Neoriginální námět a kontroverzní téma.Kniha i film rozhodně zanechají stopy.

evineckY
31.05.2023 5 z 5

Trvá to asi sto hodin, nebo možná víc....
Je to naprosto strhující a nezapomenutelná kniha.
DOPORUČUJI .

zuzu8480
16.05.2023 5 z 5

Tak to byla hodně zajímavá kniha. Styl vyprávění očima 5 letého chlapce, jeho slovní sendviče a potom vnímání Venku..
Nemyslím, že bych knihu znovu vzala do ruky, ale opět musím poděkovat Čtenářské výzvě, protože bez ní bych se ke knize nedostala.

denib
04.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Drsný příběh o ženě, která strávila sedm let v zajetí a jejím synovi, který se v tom zajetí narodil. Uvědomila jsem si, co všechno se jako děti učíme od svého okolí. A co nedokážeme pochopit, pokud nemáme patřičnou zkušenost. Četla jsem to s pusou otevřenou, protože jsem si pořád s údivem říkala, to snad není možné. Ale všichni víme, že je. U útěku mě teda překvapilo, jak se s tím Jack právě bez té zkušenosti popasoval. Že jen neztuhnul na místě a nezíral na všechno kolem. To mi připadalo trochu nepravděpodobné. Dost mě ale zaujala část, která přichází až po tom šokujícím. Jak pocity z takové zkušenosti vysvětlíte ostatním? A jak mají ostatní pochopit vás, když si to sami neumí ani představit? Jak se vyrovnáte s tím, že "normální" život je teď vlastně ten "nenormální"? Dopad tragédií a zločinů prostě nekončí tím, že je oběť zachráněna. No, jen tak asi na knihu nezapomenu.

Evaho73
26.04.2023 4 z 5

Ide tu o psychologický thriller, ktorý dokáže v čitateľovi prebudiť obrovskú škálu pocitov: napätie, vzburu, úľavu... a v niektorých momentoch aj nudu zo stereotypu a trochu aj sklamanie.
Autorke sa celkom podarilo sprostredkovať prvý pohľad na svet očami dieťaťa, ale pri čítaní mi naskakovali aj rôzne otázniky, na ktoré som nedostala odpoveď. Možno by ich dokázala vysvetliť práve matka, aspoň čo sa týka vzťahu k synovi...
Určite má kniha svoju originalitu, či už námetom alebo spracovaním.

Knihotyna
04.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Knihu Pokoj od Emmy Donoghue jsem četla asi před deseti lety. Jako středoškolačka. Nyní jsem si na knihu vzpomněla a rozhodla jsem se, že si ji přečtu znovu, už však jako maminka. A v tom vidím zásadní rozdíl. Když už máte osobní zkušenost s tím, sledovat děťátko a jeho myšlení, dotkne se Vás příběh Jacka o to více, protože už tu jeho "logiku" chápete.

---MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY---

Kniha je vyprávěna Jackem, malým pětiletým chlapcem, který žije se svou Mami v Pokoji, nic víc nezná. Maminka byla v 19 letech unesena a vězněna mužem, který ji skoro každou noc navštěvoval. A čekala na to, až se jednou dostane i se svým synem zpět do světa, který znala a opustila již před více než sedmi lety.
Kniha je skvělá. Jack je skvělý. Vyprávění dítětem je neotřelé a geniální. Jack musel projevit neuvěřitelnou statečnost a sílu, ale i velké pochopení. Ne jen v plánu útěku, ale i ve velkém světě.
Musím říct, že všechny postavy v knize to měly rozhodně těžké, ale při tomto druhém čtení mě lehce iritoval vztah babičky k Jackovi. Přišlo mi, že na něj mnohdy spěchá a nenechá ho být "dítětem", že nebere úplně ohled na jeho pocity a emoce. Ale je to možná jen můj dojem :).

Doporučuji, pokud chcete číst něco, kde se ukáže, jací lidé jsou a jací musejí být, aby přežili. Ale že i když přežijí a dostanou se ven, není to to, co očekávali a musí čelit mnoha překážkám.

Terkishead
10.03.2023 4 z 5

Vůbec nechápu, kde se ve mně vzala odvaha přečíst tuhle knížku. Díky výzvě jsem to zkusila a uznávám, že to byl velmi netradiční zážitek. Nemohu říct, že příjemný, ale zaručeně skutečně intenzivní.

SSTknihy
01.03.2023 4 z 5

Hodně zajímavá kniha. Nejen námět, ale především zpracování. Celý příběh je vyprávěn pohledem malého pětiletého kluka, navíc ne tak úplně obyčejného a s běžným pohledem na svět. Překvapivě mnohem zajímavější je druhá část, odehrávající se po Velkém útěku, která konfrontuje jednotlivé postavy s novou realitou a do popředí se dostává problematika posttraumatického syndromu.
Zloba, popření, odmítání, neschopnost smířit se s tím, co se stalo, obtížné přijetí nové reality, fyzické problémy, pochybnosti, hledání smyslu života – tomu všemu musí malý Jack a jeho Mami čelit prakticky ze dne na den. A nezanedbatelnou roli hraje i přístup ostatních, ať už jsou to lékaři, rodina, média nebo senzacechtivá veřejnost.
To vše je vnímáno optikou „malého prince“, který právě vstoupil na neznámou planetu, a ne vždy se tu potkává s pochopením a vstřícností. Škoda jen, že to, co se odehrává v hlavě Mami zůstává až příliš v pozadí. Celkový pohled tak mohl být mnohem komplexnější.

castiglione
17.02.2023 4 z 5

Nejhorší je, že se něco takového skutečně děje.
Ne v knize, ve filmu, ale i ve skutečnosti. Mnohé případy známe, ale o kolika zmizelých nemáme ani potuchy, kde a jak skončili.
Nebudu tu hodnotit, jestli jsou věrohodné všechny úvahy pětiletého dítěte, styl jeho vyjadřování nebo jestli se to mohlo takto všechno odehrát.
O tom to není.
Pro mě to byl opravdu silný zážitek.
P.S. Jen tak pro zajímavost - 65 her (slovy šedesát pět , všechny jsem si je vypsala) vymyslela Mami pro Jacka jen tak z nábytku, papírových krabic, těstovin, mouky, vyfouklých skořápek, ruliček od toaleťáků a toho, co bylo k dispozici.
Bez mobilu nebo počítače.
Tak matně si vzpomínám na ponorkové nemoci rodičů se svými dětmi za doby covidu...

vikyna9
14.02.2023 4 z 5

Zajímavě psaná kniha, očima a jazykem malého chlapce, který neví, že za zdmi pokoje je opravdový život. Kniha mě pohltila, jen ke konci vystupování a chování babičky bylo dost zarážející. Možná tím autorka chtěla poukázat na fakt, že většinou si babičky dělají s vnoučaty vše po svém? Tímto se omlouvám všem vnímavým babičkám, věřím, že jich je většina. :-)

hanzmb
10.02.2023 5 z 5

Nádherný příběh, nádherně napsaný s vynikajícím překladem. Kdyby člověk znal i ty britské televizní seriály, byl by zážitek ještě větší. To, že jsem k této knize dostal je zásluha čtenářské výzvy. Bez ní bych se určitě do knih této autorky nepustil. A byla by to hrozná škoda. Tohle se nesmí moc číst hlavou, ale hlavně srdcem. Asi bych přivítal i 2. díl. Je mi strašně líto, že jsem musel Jacka opustit.