Italské prázdniny

Italské prázdniny https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/173163/bmid_italske-prazdniny-cmN-173163.jpg 4 343 87

Beletrizovaný cestopis Italské prázdniny bývá srovnáván s cestopisnými črtami Karla Čapka. Werich tu zaznamenává cestu, kterou na Apeninský poloostrov podnikl v 50. letech spolu se svou dcerou Janou.

Žánr:
Humor , Literatura česká , Cestopisy a místopisy

Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

Italské prázdniny , 1960


více info...

Přidat komentář

Katy_vKnihách
01.04.2024 4 z 5

Jan Werich nikdy nebyl můj oblíbený herec, ani jako člověk mě neokouzlil, čekala jsem tedy, jak na mě zapůsobí jako spisovatel. A musím říct, že velice dobře! Na knize vůbec není vidět její stáří, všechno co napsal o své cestě do Itálie se mi zdá i dneska aktuální a užitečné. Trochu autobiografické, trochu humorné. Je to skvělá směs tří žánrů, které mám nejraději. Nejradši cestuji letadlem, ale tahle cesta po vlastní ose, vlastním autem nebyla vůbec špatná. Chcete-li se vydat na cestu do Itálie, tudy vede nejrychlejší cesta.

k-mol
02.01.2024 4 z 5

Milá knížka o Werichově návštěvě Itálie, země která ještě tenkrát měla svou hrdost, soběstačnost a originální kulturu (vzpomeňme např. na geniální spaghetti westerny, giallo, či populární hudbu) a která se dnes potácí nad propastí, závislá na penězích z EU, jejíž noty musí za onu almužnu zpívat. Ještě že se toho pan Werich nedožil.


jitrnic
03.11.2023 3 z 5

Lehké tenké prázdninové čtení. Trocha bedekru, špetka dějin umění, vydatně špikováno werichovským vtipkováním a rozšafným mudrlantstvím. Psáno možná až příliš lehkou a sebevědomou rukou.

Janizoun
11.09.2023 5 z 5

Krásná knížka, která mě zaujala před třiceti lety. Tenkrát v devadesátých letech se otevřely pomyslné dveře do světa a plánovala jsem si kam se všude podívám... Uplynulo tolik let a do světa jsem se zatím možnost neměla podívat, ale vlastním spoustu knih, tak tam vyrážím aspoň touto cestou :-)
Pana Jana Wericha zbožňuji a tuto útlou knížku jsem si s chutí připomněla a po letech se k ní vrátila. Mám třetí vydání této knihy z roku 1963 a strašně se mi líbí černobílé fotografie, které podtrhují celkovou atmosféru v krásné zemi Itálii. Pan Werich úžasně vypráví, kde všude se svou dcerou Janou byl a jak návštěva měst a památek probíhala. Určitě se ke knize zase jednou vrátím.

n.ezn.amy
06.09.2023 5 z 5

Moc rád cestuji a poznávám různé země, tudíž mám i moc rád cestopisy a tento byl pro mě jako pohlazení po duši. Jan Werich svým nezapomenutelným humorem provází čtenáře svou cestou z Prahy do Itálie, přes Vídeň, Benátky, Florencii, Řím až zpátky domů. Zážitky z cesty, antické památky, chování místních či skvělá kuchyně ať rakouská či italská, o kterých tak dokáže nádherně vyprávět.

Vídeň a Praha mají mnohé společné, a že právě proto mám Vídeň rád.
Společný jazyk. Nikoliv ten, kterým se mluví. Ten, kterým se chutná.
Plíčky po vídeňsku, znáte? Nebo vídeňský řízek, vídeňský guláš?
A divadlo, opera, kavárny a vinárny.

Milá kniha, která byla napsána před více jak sedmdesáty lety, ale ty malé kavárničky ve Florencii či Pise, ten italský temperament a jejich naturel, si rád užívám i v dnešní době, když tam vyrazím.

Naďa2411
11.07.2023 5 z 5

Oddechová humorná cestopisná kniha, při které dostanete chuť jet nebo letět do Itálie. A jak je psáno v záložce na obálce, při čtení máte pocit, že knihu nečtete, ale posloucháte samotného mistra pana J.Wericha. Kniha mne pobavila a provedla místy, které jsem v Itálii ještě nenavštívila. Protože jsem tam již byla za poslední rok dvakrát, vím, že se tam vrátím. Úzké uličky, historické a současné moderní budovy, dobré jídlo a pití už lákalo jako mne samotného autora.

alibaba72
11.02.2023 5 z 5

Krásné čtení :-) a nejvíc jsem se pobavil u kapitoly Aidy z Rimini :-)

JP
29.01.2023 4 z 5

Nezávazné zápisky z cest do Itálie, kam si vyjel Werich se svojí dcerou, tak nějak o všem, o kultuře, o lidech, o tom, co se přihodilo. A Werich je prostě Werich, opatřený svým typickým ostrovtipem; navíc jsem to poslouchal, načtené samotným autorem, což je ještě o třídu lepší:

"Přivádějí Iaga. Othello ho chce mečem zabít, ale jen ho zraní. Iago konstatuje, "Krvácím, ale mrtev nejsem," Hm, realista."

Část, kde si Wericha konstantně pletou a žádají o autogram, v domnění, že je Peter Ustinov, Christopher Justice, Ernest Hemingway, protože má plnovous. Ten přístup, humor a ta lidskost, jaké se dnes tolik nevidí, pokaždé zapůsobí jako znovuobjevené.

"Nejsem herec. No atore."
"Si, si, atore."

"My víme, pane Ustinov. No tak dobrá, když to víte líp, než já. Když všechny vaše děti, bláznivé po autogramech volají na mě "Si, si, atore" a chtěj podpis... no, tak jsem jim ho dal. Jednomu, druhýmu, třetímu. A každýmu jinej."

"Já nechci vědět proč. Kdykoliv tam sedím, je mi dobře."

Nofar197
26.12.2022 4 z 5

"Mám teticku Toscu, teticku Carmen, strýčka Rigoletta..... "
"A jak se jmenuje maminka? Krutnava? "
Ne, Aida. Jmenuju se po ní. "
Vtipné a čtivé i po letech. Díky, mami.

Jessica007
27.09.2022 5 z 5

Moc pěkná, laskavá knížka. Příjemný a milý cestopis od pana Wericha.

maca_t
01.09.2022 4 z 5

Milá knížka s krásným stylem vyprávění pana Wericha. Moc povedené

janulka1310
27.04.2022 4 z 5

Příjemné čtení...nad něčím jsem se pousmála, nad něčím zamyslela...ovšem pasáž o courách a slušných ženách jsem četla asi 3x :D

rafan65
04.09.2021 5 z 5

Krásná kniha. Nemám co dodat pan Werich po sobě zanechal nádherné dílo.

michal2601
16.06.2021 5 z 5

Nádhera. Úžasný Werichův jazyk, kouzelná hra se slovy i s příběhem. Zábavné i poučné zároveň, doporučuji.

Any26
29.04.2021 4 z 5

Můj první cestopis, co jsem, kdy četla a nemohla jsem si vybrat líp. Doporučuji.

GYROTOURBILLON
09.04.2021 5 z 5

Nádherná kniha, plně souhlasím s lencin

lordchaos
23.03.2021 5 z 5

Takhle si představuji "cestopis", který nečteme kvůli zeměpisným reáliím, ale kvůli osobnosti autora, jejím postřehům a úvahám. Rozsah ideální. Kdo hledá, kousek duše Jana Wericha, nebude zklamán. Koho bolí očička, nebo neumí číst, může si pustit i jako audio. Třeba při cestě do Itálie.

valda
05.12.2020 3 z 5

Jan Werich sedl do auta, přibalil dceru a valuty a vyrazil do Itálie, dokud ještě byla ta možnost. Napsal, co všechno zažil, koho potkal, nad čím se zamýšlel a co ochutnal. Nečekejte veledílo, ale jak už tady mnozí napsali, příjemný letní cestopis na jedno odpoledne. A tím, že ho psal Werich taky často zábavný a zároveň nutící k zamyšlení.

Pablo70
21.10.2020 5 z 5

Skoro vše tu bylo o knize napsáno, ale přeci mi to nedá nevytáhnout z ní jeden nadčasový šleh:
"...srovnávala tehdejší šovinismy s dnešními a došla k názoru, že tenkrát to bylo vydání pro mládež ve srovnání s dneškem. Nemyslím, že měla pravdu. Ono je to na světě podivné: z lidského hloupého počínání nejdříve vyvane krutost. Na tu lidé zapomínají z přirozené živočišné touhy nemyslit stále na ošklivost. Když krutost vyvane, zbude jen směšné a hloupé a mladým se pak zdá, že proti krutému dnešku to nic nebylo. Šovinismus bylo zlé idiotství a je dál."
Dobrá připomínka uprostřed léta!
Každý prožíváme ten "svůj" šovinismus, který právě panuje a ono zapomínání je bezpečná ochrana před návštěvou blázince.

willy9203
21.09.2020 5 z 5

Já nejsem moc cestopisný fanda, ale toto dílo mě chytlo za srdce. Je v něm nejen vlídný Werichův humor, ale i spoustu moudrosti.