Istanbulská mozaika

Istanbulská mozaika https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143968/istanbulska-mozaika-143968.jpg 3 40 12

Mozaika série

1. díl

Seana Ryana, jednoho ze zakladatelů britského Institutu aplikovaného výzkumu, vyděsí zpráva, že jeho kolegovi a příteli Aleku Zegliwskému, pracujícímu na archeologickém projektu v Istanbulu, někdo brutálně usekl hlavu. Ryan přilétá do Turecka identifikovat tělo a převzít Alekovy věci - včetně obálky s fotografiemi mozaik v posvátném chrámu Hagia Sofia, jež jeho přítel zkoumal - a brzy nato se sám ocitá ve smrtelném ohrožení. Ve spolupráci s pracovnicí ambasády (a tajnou agentkou) Isabel Sharpovou začíná Sean odhalovat tajemství mozaik i Alekova vraha. V Istanbulu se však dává do pohybu zlo. Poté co je do města vypuštěn smrtelný virus, po celé Evropě se rychle rozšíří panika. Sean a Isabel nemají času nazbyt. Musí chytit vraha, než bude pozdě.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Istanbul Puzzle , 2012


více info...

Přidat komentář

HollyUndead
19.05.2023 3 z 5

Tento román moc neupoutal mou pozornost. Příběh byl poměrně napínavý, hlavní postavy mi byly sympatické, přesto však tomu něco chybělo. Něco překvapivého. Nějak jsem se nemohl do toho začíst, nezaujal mě natolik, abych hltal stranu za stranou a ten příběh mi nedal spát. Takže stručně řečeno - kniha mě ani neohromila, ani nijak neurazila, takže ji hodnotím jako takový průměr.

Nofar197
21.02.2023 4 z 5

Po přečtení autorovy Jeruzalémské mozaiky jsem se na Istanbulskou mozaiku velmi těšila. A vlastně nemohu říci, že bych byla zklamaná, to v žádném připadá, jen mi přijde, že děj se místy drolí, navíc typické klišé viz románek hlavního hrdiny s kolegyni, která samozřejmě nebyla žádná sereda....... Slušný průměr, ale čekala jsem přece jen trochu víc.


jiriburda01
29.01.2019 5 z 5

Napínavý příběh s historickými souvislostmi. Perfektně promyšlený děj

iveta3689
03.04.2017 2 z 5

Bohužel mě to velmi nudilo. Ze začátku vypadal příběh slibně, ale pak upadl do příšerných klišé - nesmrtelný hrdina bez jakéhokoliv výcviku převeze všechny padouchy světa a samozřejmě si musí začít s novou kolegyní, supertajemné artefakty a zmutované viry, terorismus - prostě mišmaš všechno a přitom nic pořádně. Ještě, že je knížka krátká, dá se nějak dočíst.

tinkal
05.04.2015 3 z 5

nic extra, ale přečíst se to dá

pobijecmuch
25.07.2014 4 z 5

Solidní čtení, které neurazí, ale také nedostane do literární extáze.

ina77
14.07.2014 3 z 5

Já to nevidím zas tak zle,docela se mi to četlo fajn.
Někde trochu roztahané,ale nedá se o knize říci,že je špatná.

lusila
03.06.2014 4 z 5

Kniha napísaná tak akurát, záhada, história, akcia.

Eidalon
23.11.2013 3 z 5

Opět pro mne nový autor, kterého jsem objevil díky tomuto webu. Istambulská mozaika je jeho prvotinou, řekl bych, že celkem vydařenou, ikdyž fenoménu mistrů svého žánru zatím nedosahuje.

Kniha, která kombinuje prvky detektivní se špionážními, tématicky obsahuje vděčný námět podobných příběhů – nic menšího, než celkové ohrožením lidstva a jeho podstaty, trochu šmrnclá i historií, takový kompilát toho, co v žánru „letělo a letí nyní“.

Celkem přímočarý příběh, jen s lehkým náznakem složitější zápletky. Hlavní hrdina Sean Ryan, představitel britského institutu zabývajícího se aplikovaným výzkumem historických památek je nucen identifikovat tělo svého blízkého spolupracovníka a dobrého přítele, který byl za nejasných okolností rituálně popraven v Istanbulu, když zde vykonával běžný výzkum významné historické památky – posvátného chrámu Hagia Sofia. Objevené fotky zcela neznámých prostor, které Seanovi kolega záhadně předal a celková nejasnost kolem jeho smrti vedou Seana k přesvědčení, že zde zdaleka není všechno v pořádku.

Rozbíhá vlastní „vyšetřování“, co jeho přítel ve skutečnosti fotil a kam se připletl, že musel být zavražděn a to způsobem, který jednoznačně připomínal otevřenou hrozbu všem ostatním „zvídavým“ nepovolaným šťouralům. Postupně odhaluje tajemná zákoutí kolem významné historické památky, lidé se kterými konzultuje svoje kroky mají najednou vysokou úmrtnost.

Ve svém pátrání spolupracuje s pracovnicí britského konzulátu (další běžný prvek - krásná žena a spolu-hrdinka), se kterou se mu podaří odhalit tajemné spiknutí, nalézt historickou památku a prožít neuvěřitelná pronásledování a nakonec odhalit, že největšího predátora na Zemi – člověka ohrožuje vlastní nezodpovědnost, kterou se sám člověk v osobně „jiných vyvolených“ rozhodne vyřešit zcela zásadně.

Zdecimováním vlastní populace pomocí rafinovaného a geneticky upraveného viru má vést k nastolení nových pořádků, má to být cesta k novému, čistšímu světu, který má dále pokračovat a zbavit se všech nadbytečných a nepotřebných. A to vše se má stát pod rouškou náboženského fanatismu.

Knize se nedá upřít napětí a čtivost, autor Vás vtáhne do děje, využívajíce střídání obrazů vždy v pravou chvíli. Autor taktéž část knihy píše v první osobě (z pohledu postavy Seana Ryana), ale v jiných obrazech se drží obecné roviny. Toto střídání prvků přidává na knize zajímavosti, i když mne místy přijde, že je zde snaha „použít všechny prvky žánru naráz“ čímž vzniká slepenec ne vždy dotažený ve všech náznacích do konce.

Závěr knihy je již standardní, v řadě případů si říkáte, proč ten či onen obraz, který byl nastíněn autor vůbec použil, neboť s dějem knihy pro její chod a rozuzlení nemá moc co do činění. Ale třeba se rozuzlení dočkáme v dalších dílech, neb na Istambulskou mozaiku mají navazovat další dvě knihy „pokračování“ Jeruzalémská mozaika (2013) a Newyorská mozaika (2014).

Jedná se o napínavé čtení, spíše oddechového typu na dovolenkové odpočívání. Kniha mne nezklamala, ale jak jsem psal na úvod, fenoménu jiných podobných děl ještě nedosahuje. Poctivé tři hvězdy.

PS: v knize se objevuje skrytý fenomén náboženského fanatismu a především pravdivá realita, jak je Evropský kontinent postupně "zaplavován" muslimskou komunitou. S určitou tolerancí této skutečnosti osobně nesouhlasím a stejně jak autor tvrdím, chce-li někdo žít v našem světě, ať ho přijme takový jaký je. Nenechme si vnucovat kulturu a náboženské praktiky od populace, která historicky do Evropy nepatří, a neustále zneužívá demokratických principů k prosazování vlastních zájmů, když "doma" by museli držet "hubu a krok"

bbara155
31.08.2013 3 z 5

První polovina, nebo možná i dvě třetiny byly příliš dlouhé na to, jak málo se toho událo. Konec byl akční. Celkově to byla další z variací na Dana Browna a nijak zvlášť povedená.

okularo
11.07.2013 2 z 5

Přečíst se to dá,ale je to docela nuda.

RADOST
09.02.2013 4 z 5

Skutečně mozaika, záhadná a napínavá. Upoutá hned v první kapitole a s každou další dychtivě hledáte a doplňujete její další střípky. Mozaika znázorňující provázanost dávné minulosti se současností, mozaika vypovídající o věčném boji o náboženskou moc. Velmi dobrý thriller, který mě donutil nejen rychle a pozorně číst, ale i vyhledat si informace o istanbulských památkách a islamizaci Evropy. Dílo veskreze současné, i když zčásti o historickém bohatství-

Autorovy knížky

Laurence O'Bryan
irská, 1970
2013  66%Istanbulská mozaika

Kniha Istanbulská mozaika je v

Přečtených52x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce38x
Chystám se číst12x
Chci si koupit2x