Islámský stát: Cesta k moci

Islámský stát: Cesta k moci https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/333681/bmid_islamsky-stat-cesta-k-moci-EzO-333681.jpg 5 10 2

Jeden z nejvýznamnějších světových expertů na problematiku muslimského extremismu, rodák z Libanonu vyučující mezinárodní vztahy v Londýně, podává zasvěcený a do hloubky jdoucí portrét této zlověstné organizace. Počátky islámského státu Gerges sleduje v chaosu vyvolaném americkou invazí do Iráku v roce 2003, popisuje, jak jej posílily události kolem tzv. arabského jara a jak dokázal převzít z rukou al-Káidy vůdčí roli džihádistického hnutí. Věnuje se hlavní postavě takzvaného Islámského státu, Abú Bakru al-Bagdádímu, jeho strategii a metodám stejně jako základní komponentě úspěchu IS, vztahu mezi militantními džihádisty a někdejšími důstojníky rozpuštěné irácké armády Saddáma Husajna. Ve světle dění v Iráku a Sýrii v posledních měsících vyznívají aktuálně autorova slova o tom, že i pokud bude IS vojensky poražen, nepřestane existovat. Pouze změní svou strategii a stáhne se do podzemí, kde bude čekat na další šanci – tak jako al-Káida Ajmána Zaváhirího, jež ostatně podle Gergese časem opět získá na džihádistické scéně dominanci. A další příležitost, ať již pro Islámský stát či pro jiné skupiny, pravděpodobně přijde, protože radikální islamismus je dvojčetem politického autoritářství a celkové krize politiky v arabském světě.... celý text

Literatura naučná Historie Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

ISIS: A History , 2016


více info...

Přidat komentář

FiFoj
18.05.2022 4 z 5

Kniha si dává za cíl popsat vznik a vzestup ISIS a to je přesně také to, co čtenář dostane. Ocitovaná fakta, popsané souvislosti, chronologická návaznost i geografické vymezení. Vše servírované věcně a bez teoretizování. Výborná řemeslná práce.

Proč tedy ne plné hodnocení? Přestože mě téma zajímá, nějak jsem se nemohl začíst a často jsem myšlenkami utíkal pryč. Možná to bylo na mě místy až moc analyticky strohé, repetitivní, nebo je to prostě faktem, že jsem knihu četl až letos (2022) a věděl, jak to všechno dopadne.

kramver
05.11.2021 5 z 5

Velmi dobrá kniha, která vysvětluje všechny souvislosti někdy až přehnaně repetitivně. Ale na druhou stranu to vede k většímu pochopení dost nepřehledné situaci na blízkém východě. Líbilo se mi i to, že autor se snaží myslet kriticky a vyvracet zaběhlé teze hlubším rozborem souvislostí.


Štítky knihy

islám terorismus fanatismus Blízký a Střední východ hnutí Islámský stát

Autorovy knížky

Fawaz A. Gerges
libanonská, 1958
2017  96%Islámský stát: Cesta k moci

Kniha Islámský stát: Cesta k moci je v

Právě čtených1x
Přečtených13x
Knihotéce26x
Chystám se číst18x
Chci si koupit6x