Islamské umenie

Islamské umenie https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/279787/bmid_islamske-umenie-tjy-279787.jpg 5 4 1

Architektúra, práce z kovu, maľba, koberce, rezby, keramika: V tejto publikácii nás dr. Grube oboznamuje s islamským svetom a jeho umením. Na bohatom ilustračnom materiáli môžeme obdivovať monumentálne mešity a paláce, štíhle minarety, prekrásne miniatúry a fascinujúce orientálne koberce... Vývoj islamského umenia začína dynastiou Umajovcov v 7. storočí a svoje prvky do neho postupne vniesli aj Peržania, Turci a arabskí obyvatelia, ktorí v Španielsku zanechali slávny palác Alhambra.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Umění

Vydáno: , Pallas
Originální název:

Landmarks of the World's Art: The World of Islam , 1966


více info...

Přidat komentář

xulij01
30.12.2022 4 z 5

Originál byl vydán již v roce 1966, takže se jedná o starší publikaci. Kapitoly jsou členěny dle jednotlivých dynastií, zpravidla každá z nich nějakým způsobem islámské umění obohatila. Vše je doprovázeno bohatou obrazovou přílohou, černobílé reprodukce jsou vtěleny přímo do textu publikace (zpravidla tak, že jsou přímo u textu, který se na ně odkazuje). Ne všechny černobílé reprodukce jsou v dobré kvalitě. Barevná obrazová příloha je u každé kapitoly zvlášť, je to kvůli použitému kvalitnějšímu papíru. Veškerá obrazová příloha je opatřena výstižnými komentáři.

Celkově je v knize obsaženo 105 barevných a 101 černobílých reprodukcí, kupodivu to není na úkor textu, ten je výstižný a na informace velmi bohatý. Jen ta kvalita některých černobílých reprodukcí je trochu horší. Na svou dobu to musela být úžasná publikace, ale i dnes má stále co nabídnout.

Autorovy knížky

Ernst J. Grube
německá, 1932 - 2011
1973  90%Islamské umenie

Kniha Islamské umenie je v

Přečtených6x
Knihotéce16x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x