Isaac Newton

Isaac Newton https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206037/bmid_isaac-newton-pBn-206037.jpg 5 4 1

Monografie o geniálním fyzikovi druhé poloviny 17. a počátku 18. století se snaží zachytit vzájemnou propojenost tří složek, které formovaly Newtonovo dílo: stavu evropské vědy (zejména fyziky); specifičnosti tehdejšího intelektuálního života v Anglii a Newtonovy osobnosti a zjišťuje jejich proporcionalitu. Autoři zasvěceně sledují Newtonovy vědecké přínosy i jeho společenské uplatnění. Na konci svazku jsou připojeny ukázky z díla a úryvky z rozličných prací, vyjadřujících se k Newtonovu zjevu.... celý text

Přidat komentář

Kozel
21.12.2022 4 z 5

Velmi pěkný portrét matematika-filozofa, jehož dílo bylo sice relativně malé, přesto změnilo vědu na celé následující století a ovlivňuje ji dodnes v matematickofyzikálních oborech. Aneb další jedinec, který předběhl svou dobu. Knížka není vyčerpávajícím dílem sledujícím celou Newtonovu životní dráhu, přesto fyzika skvěle představuje ve smyslu vědeckém i lidském a představuje jeho nejvýznamnější životní milníky.

Knížka z edice Portréty má navrch skvostné přílohy. Počínaje Newtonovým dopisem Franciscu Astonovi, který je pozoruhodný svými radami, z nichž lze dodnes čerpat; přes ukázky z Principií a Optiky, které mi daly jasně najevo, proč moje mozková kapacita nikdy nebyla schopna pobrat matematiku; až po zmínky o Newtonovi z pera jiných vědců jako John Locke nebo Albert Einstein.

Od vydání na konci šedesátých let uběhlo spousta času, je tedy možné, že mnohá autory zmíněná "asi" za tu dobu doznalo změn. Nemohu bohužel zatím srovnat s knihou Petera Ackroyda, která by jistě stála za přečtení. Taky jsem zjistil, že počínám být silně alergický na jeden jazykový neduh, hlavně tedy v mluvených projevech, a to je zaklínadlo "jakoby". To jen tak pod čarou. Bez ohledu na zmíněné, troufám si těch 180 stran doporučit komukoli, kdo by se chtěl seznámit s jednou z nejvýznamnějších vědeckých osobností.

Štítky knihy

vědci fyzici Newtonovy zákony Isaac Newton

Autoři knihy

Luboš Nový
česká, 1929 - 2017
Josef Smolka
česká, 1929

Kniha Isaac Newton je v

Přečtených4x
Knihotéce5x
Chystám se číst2x
Chci si koupit2x