Irsko

Irsko https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136876/irsko-136876.jpg 5 11 5

Naše vydavatelství pro vás ve spolupráci se světoznámým nakladatelstvím National Geographic připravilo jedinečného turistického průvodce Irskem. Vyniká kvalitou, praktičností, vkusným designem a stovkami unikátních fotografií. V průvodci naleznete podrobné informace o historii, geografii a kultuře Irska, podrobné popisy pozoruhodných lokalit a tipy na zajímavé procházky či projížďky zakreslené na mapách. V knize uvedeno chybné ISBN 978-80-251-3426-9... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Cestopisy a místopisy

Vydáno: , CPress
Originální název:

Ireland


více info...

Přidat komentář

allebra
31.03.2019 5 z 5

Velmi podrobný průvodce Irskem. Škoda, že na cestu budu mít jen necelý týden. V každém případě si myslím, že informace, které jsem si dávkovala, abych z nich neměla jeden velký irský guláš, se mi budou hodit. Ať už se kdokoli vydá do kteréhokoli místa této nádherné země, určitě si v tomto přehledném průvodci s krásnými fotografiemi najde to své.

Y2T
07.06.2018 2 z 5

Kniha mě celkem zklamala. Koupil jsem tohoto průvodce, protože předchozí kniha z edice, kterou jsem měl byla velmi dobrá. Bohužel, základní problém vidím přímo v autorovi. Je to Brit, který Irsko velmi podrobně procestoval. Bohužel se po celou dobu dívá na Irsko očima Angličana, takže neustále vyvrací či potvrzuje vžité anglické předsudky o Irsku (které jinde ve světě lidé nemají a ani neznají), téměř na každé straně vám připoměne, že v Irsku není v hospodách zavírací hodina a proto je to země pití zaslíbená (což může přijít opravdu snad jen člověku svyklému na Anglii), předpoládá výbornou znalost irské kultury a literatury (jasně, kdo jiný, než angličané, kteří t mají za rohem a mají stejný jazyk by ji měl více znát...), v historii neustále zdůrazňuje vztahy s Anglií a místo toho, aby jasně označil hlavní místa, která stojí za to navštívit, tak zabředává do spousty pro většinu turistů poměrně málo zajmavých míst, které však mají vztah k nějaké historické události či osobě, o které mimo Irsko a Anglii skoro nikdo neslyšel.

Velmi svérázný je pak přístup k irské kuchyni, u které neustále naznačuje její mizernou kvalitu, ale opakovaně doporučuje Irsko jako turistickou destinaci kvůli tomu, že v poslední době tam otevřelo mnoho dobrých restaurací mezinárodní kuchyně. Opravdu nevidím důvod jet do Irska kvůli neirským restauracím. Navíc je to v rozporu s výchovnou velmi vágní stránkou o odpovědné turistice, kterou celá kniha začíná, a která je v ní poněkud nadbytečná (byl bych raději, kdyby byla kniha o stránku tenčí a o korunu levnější - zeména, když to sama kniha pak popírá).

Další probém je, že kniha už je dost zastaralá. Od vydání české verze uplynulo už 6 let, ale původní anglický originál je z roku 2004, přičemž posedních změn (které se patrně nepromítly všude) doznal při vydání v roce 2010. Setkáte se tak s dnes dost absurdně působícími neustálými narážkami na to, že Irové schválili Lisabnoskou smlouvu až na podruhé, jakou spoustu peněz dostávají z evropsé unie a že jsou málo loajální Evropané. Chápu, že v té době to tak autr viděl, ale v dnešní době od anglického autora působí takové výčitky poněkud nepatřičně.

Řečeo krátce, je to průvodce napsaný angličanem pro angličany. Všem ostatním by autor posloužil více, kdyby se více zaměřil na Irsko, místo na britské dojmy o něm. U průvodce vydaného National Geographic z Washington D.C. mě to dost překvapilo. Tam jsem čekal garantovanou kvalitu, případně maximálně pohled američana.

Jinak fotky jsou samozřejmě pěkné, ale to u National Geographic, jakož i řady jiných renomovaných průvodců, povžuji za samozřejmost.


ElfkaEleanor
16.01.2018 5 z 5

Tato kniha ve vás zažehne či případně prohloubí lásku k Irsku. Čtivé zajímavé i praktické texty. Vše přehledné uspořádané. A ty fotky!

Standa Šebek
19.03.2015 4 z 5

Skvělý průvodce. Není samozřejmě tak podrobný a praktický jako například Lonely Planet nebo Rough Guide, ale vynahrazují to literární kvality a překrásné fotografie. Tenhle průvodce vás především poučí o Irsku a inspiruje k poznávání jeho krás.

Madame R
20.01.2015 5 z 5

Úžasná kniha nejen pro lidi, kteří se do Irska chystají, ale i pro všechny koho aspoň trochu Irsko zajímá. Nádherné obrázky, skvělé povídaní. S touto knihou budete vědět vše potřebné k tomu, aby jste si tam přišli jako rozený Ir.

Autorovy další knížky

2012  93%Irsko
2014  96%Velká Británie
2006  100%Irsko

Kniha Irsko je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x