Doktore, to se teda povedlo!

Doktore, to se teda povedlo! https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/313644/bmid_doktore-to-se-teda-povedlo-cjZ-313644.jpg 4 56 22

Irish Country série

V sérii Irish Country svazek označen jako 9,5. Dlouho předtím, než se doktor Fingal Flahertie O’Reilly představil v úspěšném románu Patricka Taylora Doktore, fofrem, jde o život! (česky nakladatelství Leda, 2009), rozveseloval čtenáře v humoristických sloupcích kanadského časopisu pro lékaře. S těmito prapůvodními příhodami obávaného doktora oplývajícího drsně laskavým humorem uprostřed poněkud výstředních obyvatel severoirské vesničky Ballybucklebo se nyní mohou seznámit i čeští čtenáři. Poznáme nelehké začátky mladého nezkušeného lékaře na tradičním venkově v době po válce, kdy doktor O’Reilly opouští britské válečné námořnictvo a zakládá vlastní praxi. Tento bývalý přeborník v boxu a klasický vzdělanec, občasný pytlák, prchlivý hromotluk, který si nenechá nic líbit, ale i skrytý lidumil a hrdý milovník všeho irského, hlavně piva a whisky, zápasí na pozadí milé venkovské scenérie s nepřízní osudu a protivenstvím nemocí. Doktor O’Reilly se však nevzdává. Ať už objevuje nové možnosti medicíny, snaží se přelstít chronické hypochondry a simulanty, bojuje s nabubřenými zbohatlíky nebo láskyplně léčí dětské dušičky, přičemž se hašteří s paličatým kolegou se zkostnatělými názory, dělá vše jen a jen pro dobro svých svěřenců. Občas si zajde na jedno do krčmy U Kačeny, na dostihy chrtů nebo podnikne dobrodružný výlet na moře, přitom ale nezapomíná, že pracovní doba lékaře nikdy nekončí.... celý text

Žánr:
Literatura světová

Vydáno: , Leda , Rozmluvy
Originální název:

An Irish Doctor in Love and at Sea , 2015


více info...

Přidat komentář

Booky84
10.07.2023 3 z 5

Lehce čtivé a krátké povídky, bohužel mě osobně tento díl příliš nezaujal, vhledem k tomu, že čtu knihy ze série postupně. Na druhou stranu, pokud by se jednalo o první knihu, tak si nejsem úplně jistá, že bych v sérii pokračovala... Přijde mi zvláštní najednou vložit povídkovou knihu doprostřed série... Snad další pokračování naváže na předchozí knihu.

martiline
02.04.2023 4 z 5

Dávám o jednu hvězdičku méně než ostatním dílům "Doktore, ...". Povídky jsou sice pěkné, ale jak už to bylo řečeno, s tímto dílem čtení nezačínejte. Ostatní díly jsou velmi čtivé, uklidňující a mnou velmi oblíbené. Tady toto je soubor povídek vycházejících v časopise, jsou sice humorné, ale já jsem rozmazlená autorovými jinými díly.
Přesto nelituji přečtení a dočetla jsem se zájmem. :-)


Kristy.Seb
03.02.2023 5 z 5

Když se ocitnete v díře, přestaňte kopat.

Některé povídky byly nezáživné, ale většina byla dost povedených a přiblížila tak některé postavy a události.

kathla
28.12.2022 1 z 5

2-3 stránkové povídky, které vykouzlí maximálně lehký úsměv na tváři. Nezaujalo, a tak jsme knihu odložila nedočtenou. Vadí mi, že kapitoly nejsou delší, že se nelze do knihy začíst a ponořit. Tento styl mi prostě nevyhovuje.

Katka2382
10.10.2022 4 z 5

Až na ten konec to bylo takové malé,ale ne nepříjemné vybočení z řady.

mia.com
09.09.2022 2 z 5

Tato kniha je opravdu jen celkem zbytecna vypln. Jedine konec je fajn, kdy se vracime v par kapitolach do okamziku, kdy se doktor Fingal vraci zpet a rozjizdi svou praxi. Jinak je kniha uceleny soubor povidek, ktere mesicne vychazely v casopisu. Kdybych je takto v casaku cetla, zboznuju je, ale jak jsou pohromade, milionkrat se neco opakuje, aby autor ctenarum pripomnel, co se s kym uz drive resilo. Navic nektere postavy i situace se pak v romanech meni, coz me pak mate. Takze za me docela zbytecna kniha a ten konec mohl autor pridat do jineho dilu. Romany teto serie jsou super, protoze v nich jdeme do hloubky a prihody jsou pekne rozvinute. Snad tedy dalsi dily budou lepsi.

Bedřich63
06.08.2021 5 z 5

Tato kniha, která vybočuje z řady předchozích dílů, se mi snad líbila ještě víc, než ty ostatní. Čtenář si při ní zopakuje některé příběhy a vzpomene si na jednotlivé lidi a jejich osudy. Stručná forma jednotlivých kapitol mi vyhovovala a také humor autora mě jako vždy pobaví. V této koncentrované formě několika desítek příběhů bylo toho humoru, vtipných situací a narážek více než v jiných knihách série. Zůstávám i nadále věrným fanouškem tohoto autora.

pepa4081
21.04.2021 3 z 5

Knihy Patricka Taylora čtu postupně, tak jak vyšly. Toto je malé vybočení ze série. Jde o povídky, které vycházely časopisecky a ze kterých poté jeho romány vznikly. Kniha pak končí padesátistránkovou částí, pojednávající o začátku praxe doktora O´Reillyho po skončení války.
Všechny příhody a osoby znám z přečtených románů, pouze v mírně odlišném podání. Kniha je pro mne takovým připomenutím toho, co už jsem četl a pokud bych ji vynechal, nic by se nestalo. Navíc je zde pár osob, včetně doktora O´Reillyho, Donala Donnellyho a dalších, líčeno v jaksi horším světle, než následně v románech. Skalním příznivcům série, jako jsem já, mohu knížku doporučit, určitě s ní však čtení autorových knih nezačínejte. Romány jsou laskavé a pohodové, což mi zde občas chybělo, proto hodnotím jen jako průměr. Celou sérii však vřele doporučuji.
Uspokojivé.

orson
29.11.2019 3 z 5

Zatím nejslabší díl, myslím, že tuto vycpávku si autor mohl ušetřit - jsou to v podstatě původní povídky, ze kterých vznikly první díly této série. Takže pokud ji čtete postupně jako já, tak už tyto příběhy znáte.

bruntal
10.06.2019 4 z 5

Velmi krátké povídky, které však nepostrádají humor. Informace o charakteru doktora Fingala se ovšem zbytečně objevují v téměř každé z těchto krátkých povídek, přesto jsem knihou nebyl zklamán.

jana79
24.02.2019 4 z 5

Muj oblibeny autor,lehce se cte,obcas se zasmejete. Dokonaly relax,proste super

hapac
12.02.2019 4 z 5

Příjemná série, některé díly se mi četly lépe, jiné hůře, ale ze všech dílů sálá klid, pohoda a toho si opravdu cením.

alka14
03.12.2018

Oproti ostatním dílům mě to tak nezaujalo.

helenkan
15.07.2018 3 z 5

Celá doktorská série je naprosto bezvadná,ale tenhle díl pro mě nebyl zrovna ten pravý. Já prostě nejsem povídkový fanda.

stumpy
26.10.2017 5 z 5

Pobavilo. Krátké sloupky. Do metra naprosto super. Úsměvné i dojímavé.

Vladus9
14.07.2017 2 z 5

Jednotlivé povídky mě nebavily, nepřišly mi tak humorné, jak asi měly být. Nudilo mě to. Když přišel ten moment "kdy doktor O’Reilly vyprskl smíchy", tak mi to vtipné vůbec nepřipadalo, naopak... V jednu chvíli jsem si říkala, jak asi nadšení z těchto sloupků byli čtenáři v Kanadě (pokud si dobře pamatuji), pro které to bylo prvotně určené... Příběh na konci byl lepší.

medlovice
08.05.2017 2 z 5

Pořád jsem té knize dávala šanci ale nebavila mě. Krátké příběhy jsou fajn ale zbytečně inteligentní a až mě trochu uráží neustálé upomínání na osobnosti které neznám, na příběhy o kterých nevím že se staly.Velmi tlustá kniha s veselým obalem a drsným humorem, kde doktor a jeho asistent něco řeší u večerě a ani se nestihnout najíst mě prostě nechytla.

zuzi1162
25.03.2017 3 z 5

Příběhy dvou Taylorovo doktorů zbožňuju, ale tento povídkový formát mě hrzoně zklamal. Dost mi navíc vadilo, že jsou spoustu příběhů už znala z předchozích knih v trochu jiné podobě a ta nekonzistence mi při čtení vadila, i když mi je jasné že to není autorova chyba. Prostě vydal články ze záčátku své tvorby o doktorech. Pro mě to ale nebylo. Jediné, co mě potěšilo, byla ta dlouhá povídka na konci, která už s ostatními knihami souvisela :)).

Peršanka
24.01.2017 5 z 5

Bezva třeba do vlaku.

ElfkaEleanor
19.01.2017 3 z 5

Vydat staré sloupky je zajímavý nápad, kde autor krásně ukázal vývoj postav a základy příběhů. Na druhou stranu je to v tomto množství už dost nezáživné, obzvlášť když zápletky jsou známy z ucelených románů. Oceňuji ale celistvý příběh na konci, recepty i to, že autor dokázal přiznat své začátečnické nedostatky.