Inverzní kyvadlo

Inverzní kyvadlo https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207025/inverzni-kyvadlo-pcL-207025.jpg 5 3 1

Postavy v knize povídek Borjany Dodovy Inverzní kyvadlo jsou vyšinuty ze své dosavadní životní dráhy znepokojivě nevysvětlitelnými nárazy. Jejich tápavě polovičaté snahy vzdorovat postupujícímu chaosu Dodova ve své prozaické prvotině ohledává klipovou montáží scénických obrazů vykreslených lapidárně ironizujícím jazykem. Borjana Dodova (nar. 1983 v Praze) vystudovala matematiku na MFF UK a scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Pracovala jako programátorka a výtvarná redaktorka. Je autorkou několika esejů, filmových scénářů a krátkých próz. Zabývá se výzkumem narativních strategií rozvíjených během studené války.... celý text

Přidat komentář

petrarka72
12.01.2020 4 z 5

Lehce absurdní, hravé příběhy se specifickým humorem (poznámky pod čarou, lapidárně vysvětlující vše od nesmrtelnosti chrousta a exaktních rovnic po etymologii obecně známých slov, jsou vysloveně pratchettovské) a přídechem tajemství. V hlavní roli ženy prodírající se rozporem mezi touhou po vztahu a bytostnou nezávislostí, s nepokorou před hranicemi a schopností absorbovat neznámo. Příjemná jednohubka o čtyřech chodech.

"Aby se inverzní kyvadlo nepřekotilo, musí neustále vykonávat drobný pohyb v různých směrech, podobně, jako když klaun pořád přešlapuje, aby vyrovnal polohu tyče, která by jinak spadla na zem. Na rozdíl od obyčejného kyvadla, které pravidelně kmitá kolem rovnovážné polohy, se tedy inverzní kyvadlo nachází v trvale nestabilním stavu." (s. 118)

Autorovy knížky

Borjana Dodova
česká, 1983
2014  93%Inverzní kyvadlo

Kniha Inverzní kyvadlo je v

Přečtených6x
Doporučených2x
Knihotéce2x
Chystám se číst5x