Interpretace

Interpretace https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432109/mid_interpretace-w05-432109.jpg 4 2 2

Interpretovat umělecká díla znamená hledat a nacházet jejich význam a smysl, odhalovat jejich napojení na naši bezprostřední zkušenost, ale zároveň přispět k jejímu obohacení, zintenzívnění a prohloubení. V tomto smyslu je interpretace tvůrčím, či dokonce riskantním počinem, k němuž neexistuje návod. Podle Zdeňky Kalnické je však možné hovořit o interpretačních strategiích, z nichž každá vychází z poněkud odlišných představ o tom, co je to umělecké dílo a jakou má funkci, každá klade důraz na jisté aspekty a interpretaci zaměřuje k určitému cíli. Ve své knize nabízí autorka interpretace konkrétních výtvarných, literárních a hudebních děl známých umělců a umělkyň, jako William Shakespeare, Božena Němcová, Karel Čapek, Salvador Dalí, Bedřich Smetana, Claude Debussy, ale i těch méně známých, jako Tan Dun, Remedios Varo, Leonora Carrington, Roy Nachum. Vychází z přístupu, který je možno charakterizovat jako propojení pragmatické, hermeneuticko-archetypální a feministické interpretační strategie. Zvolená umělecká díla jsou vztažena k určitému teoretickému problému estetiky, např. esteticko-symbolický aspekt živlů, zejména vody; význam hmatu v umění; genderový aspekt umělecké imaginace či funkce archetypů v umění; nejsou však redukována na jeho „příklad“. Naopak: díla se stávají ohnisky soustředěné, teoreticky poučené estetické interpretace autorky, díky níž je možné nahlédnout i na známá díla novou optikou.... celý text

Přidat komentář

mahdal
10.03.2024 5 z 5

Dovolím si nesouhlasit s prvním komentářem u této knihy, dostal jsem to, co jsem očekával, přesto ne v takových proporcích, jak bych si přál.
Doufal jsem, že kniha bude více zaměřena na teorii interpretace, na různé metody a přístupy k intepretacím. Ty se čtenáři dostávají, pouze však v nástinu. Doufal jsem v nějaký návod, jak přistupovat k interpretacím, především literatury.
Kniha přináší nové pohledy na interpretace děl (literárních, výtvarných i hudebních), především z pohledu a odbornosti p. profesorky (což je pochopitelné). Ta nalézá v obrazech neviděné a v hudbě neslyšené.
Kniha podotýká, že se jedná o sestavení dílčích studiích do jedné přehledové.

knihyKeMne
30.04.2021 3 z 5

Pro laika těžké čtení, psané profesionálkou na interpretace. Nedostala jsem, co jsem očekávala, tedy jakýsi návod, jak vidět nejznámější světová díla (převážně obrazy), ale přesto jsem něco dostala :-) Netušila jsem, že interpretace je taková věda, která má i své směry. Autorka používá všechny, podle potřeby nebo podle toho, pro jaký časopis či publikaci daný článek vznikl. Jedná se totiž o soubor celkem 11 článků publikovaných porůznu, ke kterým autorka dopsala úvod (obecně problémy interpretace) a závěr.

Úvod vám řekne, že je to všechno složité. První studie je zvolena poněkud nešťastně - interpretace krátkých videoklipů feministických moderních autorek. Řeknu si, koho tohle zajímá?, a mám chuť knihu odložit. Nicméně od feminismu se přesuneme k Jungovi, surrealismu, a konečně i obrazům. Velkým objevem pro mě byla malířka Remedios Varo (její obraz je i na obálce). Obecně se to ale nečetlo (opět podotýkám že pro laika) moc dobře. Jednotlivé studie mají přesnou strukturu, kde na začátku je nastíněna nějaká problematika a vlastní interpretaci konkrétního díla je věnována míň než polovina prostoru.

S největší chutí jsem četla ten závěr. Doporučovala bych asi jím začít. Protože tam se konečně dozvíme, o co autorce šlo jak celkově, tak jmenovitě v jednotlivých studiích. Vysvětlí i rozdíly mezi těmi jednotlivými interpretačními technikami, a tak konečně pochopíme, proč se tak často zabývala feminismem nebo tématikou vody. Tím do sebe všechno zapadne. A tak nakonec nelituju času.