Instagirl

Instagirl https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424083/bmid_instagirl-Og5-424083.jpg 4 11 5

Sdílet svůj život online je snadné. A díky pár pěkným fotkám můžete získat úspěch i spoustu fanoušků. Nebo snad přátel? Příběh středoškolačky Isi (neboli Easy) je napínavou eskapádou o skutečném i falešném přátelství, vylepšených identitách, lákadlech snadného úspěchu i o nebezpečí kyberšikany. Jsou fotky, na které jste pyšní a získají vám obdiv, ale stejně tak jsou fotky, za které se stydíte – ale co když je za vás zveřejní někdo jiný? Vypořádat se s ránami pod pás stojí vždy spoustu sil, odvahy a podpory nejbližších přátel.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , Jan Vašut (Vašut)
Originální název:

Instagirl , 2018


více info...

Přidat komentář

Misty-K
05.07.2023 4 z 5

Repost hodnocení z mého instagramového účtu:

Myšlenka tohoto příběhu není nic, co byste neslyšeli už tisíckrát - važte si toho, co máte, nehoňte se zbytečně za uznáním anonymního davu, a už vůbec nenahrazujte reálný život internetem. Zde je to ovšem čtivě ztvárněno na příběhu teenagerky Isi a jejích vztahů se spolužáky.

Kolektiv Isiiny třídy byl prvkem knihy, který jsem si užila zdaleka nejvíce. Jejich dynamiku vykreslila autorka perfektně. Jsou to ti správní lidé, kteří jsou pro každou srandu a vzájemně se podrží v těžkých chvílích. Z takové skupiny pak ovšem o to výrazněji vyčnívají vlci samotáři, konkrétně perfektně nalíčená, povýšeně se chovající Kim. Když se Isi začne hroutit život, jejž doposud znala - rodiče se rozvádějí, její králík utekl a zdá se, že se s ní její kluk dal dohromady jen kvůli sázce - zatouží být zrovna tak vyrovnaná jako tajemná spolužačka. Neví ale, co se pod dokonalou slupkou skrývá, a nechá se tak lapit do pavučiny snahy o uznání na sociálních sítích, extrémních diet a vztahů s pochybnými existencemi.

Vývoj Isi pod vlivem Kim je děsivé sledovat. Kim neváhá s lidmi kolem sebe manipulovat lhaním, dárky i vydíráním. Je podaná chvílemi snad až příliš jednoznačně záporně; v některých momentech je těžko uvěřitelné, že by jí na některé taktiky Isi skočila. Většinou z jejího chování ovšem až mrazí. A stejně tak z představy, jak by protagonistka mohla skončit, kdyby kolem sebe neměla tak skvělý kolektiv.

Občas se objeví pár nelogičností, například Isi dlouho nedojde, že jí Kim založila profil na Tinderu, i když jí z něj ukazuje zprávy. Nejde však ani zdaleka o plot holes, jen o maličkosti, které nemají velký dopad na celkový příběh.

Pokud chcete strávit jedno nebo dvě odpoledne s YA contemporary knihou, která se snadno čte, ale není zdaleka triviální, zabývá se moderními problémy, jako je sebepojetí, kyberšikana a nezdravý coping, a skvěle ztvárňuje vztahy mezi mladými lidmi, věnujte trochu času Instagirl.

Dyna08
29.12.2021 4 z 5

Kniha se četla dobře, poukazuje, že staré věci jsou kolikrát lepší než ty nové


Nikychlupova
12.02.2021 5 z 5

Kniha se čte dobře, nese velmi křehký příběh ze kterého jde mráz po zádech. Hlavní hrdinku jsem si oblíbila. Rozhodně doporučuji přečíst.

Knihomolka97
18.10.2020 5 z 5

(SPOILER) Určitě je to příběh k zamyšlení. Hlavní hrdince Isi se život obrátí vzhůru nohama. Její rodiče se víc a víc hádají, bohužel to končí rozvodem a odchodem jejího táty. Něco s v ní zlomí a potřebuje změnu. Chytne se špatného člověka, holky Kim, která se zajímá pouze o sebe a soc. sítě a táhne ji sebou, dá se říct, ke dnu. Jasně, ,,lajky" přibývají, komplimenty také, poznává novou partu, ovšem postupně se Isi odcizuje své nejlepší kamarádce Yaře (která se jí neustále snaží pomoct a otevřít oči), klukovi, kterého má ráda, spolužákům, mámě a víc a víc propadá tlaku a radám od Kim. Drží hroznou dietu, hodně se líčí, obléká se vyzývavě, je drzá až zlá a mohla bych pokračovat. Nebudu lhát, kolikrát bych Isi nejraději propleskla, i když jsem ji ze začátku i chápala.
Naneštestí vlastně ,,naštěstí" se stane něco, co Isi okamžitě vrátí do reality a uvědomí si, že její ,,nové já" je špatné a na Kim se v žádném případě nemůže spolehnout.
Také tu byl náznak kyberšikany...
Jak jsem psala na začátku, je to příběh k zamyšlení. Stačí špatný vliv od člověka, který se tváří jako kamarád a je to prostě v háji. Člověk by se měl mít rád, takový jaký je. Proč se měnit, abych měla víc lajků a byla víc cool, jen proto, že mi to někdo řekl? Držet drastickou dietu, abych byla hubená jako modelka, ale v důsledku toho měla zdravotní problémy? Ne, děkuji. Udržovat se, cvičit - určitě ano, ale nehnat to do extrému.
Souhlasím s komentářem jany2302, je škoda, že o knize není víc slyšet. Určitě ji doporučuju přečíst, asi spíš mladším čtenářkám.

jana2302
15.05.2020 4 z 5

Po téhle knížce jsem sáhla v knihovně jako po oddechovce pro náctileté, i když do této skupiny už dávno nepatřím. Nic jsem od ní nečekala, ale moc mile mě překvapila. Řeknu vám, kdyby tuhle knížku vydalo Yoli a měla lepší obálku, věřím, že by jí byl plný instagram. Škoda, že takto není víc vidět. Protože je fakt dobrá a náctileté holky bude podle mého názoru bavit. Je to velmi dobře, čtivě napsané, jsou tam chytré myšlenky, občas je to i vtipné, některé postavy moc sympatické... A celkové poselství velmi důležité. Je to o síle přátelství a o tom, že není všechno zlato co se třpytí. Za mě velký palec nahoru a přála bych této knížce větší reklamu a rozšíření mezi cílovou skupinu čtenářů. Některým mladým slečnám by určitě pomohla otevřít oči.

Štítky knihy

pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy knížky

2019  85%Instagirl

Kniha Instagirl je v

Právě čtených2x
Přečtených18x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce5x
Chystám se číst7x
Chci si koupit2x