Brouk

Brouk https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/217632/bmid_brouk-217632.jpg 4 24 14

Inspektorka Elen Jollyová série

< 2. díl >

Během oslav pohanského svátku Juhannus na finském ostrově Ukko Kokko náhle zmizí dívka a několik hodin po ní mladý muž. Utopila se? Ublížil jí? Vytratili se spolu? Pomoc při hledání svědka nabízí Elen Jo­llyová, která se vrací z dovolené zpět do Anglie…

Přidat komentář

Chesterton
08.02.2024 2 z 5

[Audiolibrix Plus]
S nadšením jsem vyslechla více než polovinu skvěle načtené audioknihy a musím do písmene podepsat příspěvek Agatte o přeplácanosti a překombinovanosti.
Zajímavé finské prostředí, kde příběh začíná mě spolu s interpretkou Lucií Fionou Šternerovou (která vytvořila svým hlasem zprvu dokonalou atmosféru) nalákalo na poslech. Ovšem brzy se nadšení vytrácí a začnete se lehce ztrácet v přesunech z Čech do Londýna, Finska a zpět a díky nelogičnostem přijdete o zájem zjistit jak vše dojde do finále.
Alespoň mě se to stalo. Jeví se mi vše jako ztráta času ...
Jdu se vrátit na Lanovku pod Landek, která disponuje méně lákavým tématem, ale trochu větší osobitostí :o)
2/2

Aghatte
14.12.2022 2 z 5

(SPOILER) Kniha byla hodně překombinovaná a přeplácaná,
potýkala jsem se s ní přes týden, dočetla jsem jen díky tomu, že mě skutečně zajímala pointa, proč právě tuto ženu nezabil. Což jsem se nedozvěděla.
Byla tam spousta nesmyslů - najdou ženu po roce nezvěstnosti v roští kousek od baráku, mrtvola nesmrděla, nikdo nevenčil psy..., cizí zavinění nebylo zjištěno, šla si prostě cestou do lékárny na chvilku zalézt do hustého křoví a tam skonala.
Policistka jede v autě a říká si, ukradli mi klíče, měla bych to nahlásit na policii.
Převezou ženu v těžkém zuboženém stavu na specializovanou jednotku pro "těžké stavy", a ona tam druhý den běhá po zahradě.
Najdou dvě těla v zahradním domečku, všichni odjedou a sama policistka tam v noci po tmě šmejdí okolo....atd. Dále příhoda s netaxíkem, zázrakem vypadlá paměťová karta, záhadný Pekko, celé to bylo postavené na hlavu.
Nám prostě ta světová krimi nejde. Nevadí mi číst české detektivky, mám je ráda, ale mají zůstat české.


Čmeláček
13.05.2022 4 z 5

Ale jo, dalo se. České detektivky moc nečtu, proto jsem zkusil dát šanci téhle.

ElleNora
18.12.2020 4 z 5

Pěkná detektivka s originálními nápady a podivným motivem. V určitých chvílích byl děj trochu pomalý, ale autorka odvedla dobrou práci v tom mě zmást ohledně pachatele. Jsem trochu zklamaná z konce, ráda bych se dozvěděla víc, jak vše dopadlo.
Přesto si cením skvělé zápletky, která se z hlavy nevytratí hned po přečtení knihy.

ViolettaCh.
04.12.2020 4 z 5

Docela dobrá detektivka s mezinárodním rozměrem. Odehrává se ve Finsku, v Anglii i v Česku, přičemž je zde dobře vystižena atmosféra míst, kde se děj odehrává. Pro mě je nejpřínosnější v tomto směru popis finského ostrova, kde jsem nikdy nebyla. Samotný příběh je dobře vystavěný a promyšlený, i když ten konec je poněkud po americku tak nějak otevřený.

85098211
28.04.2018 4 z 5

Poslouchala jsem dvakrát v odstupu dvou let jako audio. Poprvé se mi kniha líbila víc, byla jsem dokonce příjemně překvapená. Ale bylo to v době, kdy jsem s audioknihami teprve víceméně začínala. Proto se mi líbilo skoro všechno, co se mi dostalo do rukou ;-). Teď už toho však mám naposloucháno o stovky hodin víc, než tenkrát, proto jednu hvězdičku ubírám...

peprminta
16.08.2016 5 z 5

Brouk je první kniha, kterou jsem od autorky přečetla a moc se mi líbila. Rozhodně to není žádná "česká slátanina", podle mého názoru směle obstojí vedle profláknutých světových autorů. Čtivá, moc hezká čeština a krásně vykreslené atmosféry míst, kde se děj odehrává. Trošku jsem byla rozpačitá ze samotného závěru, ale to už je spíš otázka mého vkusu a celkové hodnocení to neovlivní.

Zdenik
25.06.2015 5 z 5

Výborná detektivka, kterou vřele doporučuji!! Kniha má výborný spád, skvěle promyšlený případ a čtivý jazyk. Ve všech ohledech předčila předešlou knihu - už se moc těším na další :)
Jediné, co bych vytkla je trošku "americký" styl ukončení příběhu s vrátky pro pokračování, který mi moc nesedl.

LéňaS.
28.04.2015 4 z 5

Ta mě bavila víc než první kniha. Hezké bylo střídání míst kde se to šetřilo. Připomíná světové thrillery

ingridsinyor
04.11.2014

Vyborna kniha! Vsem doporucuji!!

pobijecmuch
19.09.2014

B.M. Horská je pseudonym pro začínající českou spisovatelku, která žije a píše v Anglii. Její dvě knihy patří do série "Inspektorka Elen Jollyová". Děj románu Brouk se střídavě odehrává v Anglii, Česku a na severu Evropy.
Jinak souhlasím s Daisy2Little, že jde o svátek Juhannus (Finsko, Švédsko a Pobaltí), tedy u nás letní slunovrat.

Daisy2Little
19.09.2014

Knihu mám, zkontrolovala jsem ji a autorka v ní používá název Juhannus. Překvapuje mne tvrdost hodnocení nepřečtené knihy od Kaihomielisyys na základě překlepu v anotaci. Tolik hořkosti a předpojatosti v několika větách! Nebo tady vyjuknul opět další troll?

Kasarda
19.09.2014 5 z 5

Miluji jasnovidce/jasnovidky, jako je Kaihomielisyys. Knihu zjevně nečetl(a), ale zasvěceně ji kritizuje. Četl jsem jak první knihu B.M.Horské , tak i tuto druhou. Už první byla dobrá, ale tato druhá je ale daleko lepší. Těším se na třetí. Paní/pane Kaihomielisyys zkuste tu knihu přečíst, neomezte se na nějakou anotaci. Nepodceňujte to! Určitě Vám to pomůže při jejím hodnocení.

Kaihomielisyys
19.09.2014

Už jen anotace samotná mě naprosto odrazuje od přečtení....že ve Finsku slavíme "Johannus" jsem tedy opravdu netušila... Od prvního pohledu typická česká slátanina. Jen by mě zajímalo, jestli jde o překlep či neinformovanost autorky.

Štítky knihy

ostrovy Finsko krimi zmizení lidí

Autorovy další knížky

2014  73%Brouk
2013  65%Pach smrti
2016  78%Rukavičky smrti

Kniha Brouk je v

Přečtených33x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce19x
Chystám se číst8x
Chci si koupit1x