Případ G

Případ G https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399713/mid_pripad-g-KFR-399713.jpg 4 106 35

Inspektor Van Veeteren série

< 10. díl

Komisař Van Veeteren má za sebou dlouhou a úspěšnou kariéru u maardamské kriminálky. Jen jediný případ se mu nepodařilo vyřešit – případ G. Před patnácti lety byla nalezena mrtvá žena na dně vypuštěného bazénu. Van Veeteren ví, že její smrt má na svědomí G., jeho nenáviděný bývalý spolužák, ale nemůže to dokázat. Nyní je již v důchodu a dávný případ mu stále nedává spát. Náhle se však cosi stane a svitne naděje, že k rozluštění záhady přece jen dojde...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: ekniha , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Fallet G , 2001


více info...

Přidat komentář

šipek
30.10.2023 5 z 5

Tak za mě zasloužených pět hvězdiček. Předpokládám, že to byl závěr velice dobré série. Pár dílů ještě musím přečíst, abych to měl kompletní. Čtivá, srozumitelná a pohodová detektivka. Vřele doporučuji.

essene
27.07.2023 4 z 5

Povedla se,napínavá


kolacky
27.10.2022 5 z 5

Exkomisaře Bausena jsem si oblíbila už ve Čtvrté oběti a potěšilo mě, že se znovu ukázal a se stále stejným vynikajícím mozkem, humorem i sklípkem. VV opět ve výborné formě. Ostatní taky, samosebou, jinak by na TO nepřišli. Skvělé uzavření série.

janastok
30.07.2022 5 z 5

Tak jsem se s komisařem VV pročetla až do důchodu ( jeho i mému ), nikdy jsem se nenudila a tato kniha byla třešinka na dortu. Tentokrát komisař vyšetřuje svůj poslední případ a jediný pomníček. Pomalejší tempo, uvěřitelné postavy, žádné potoky krve a hlavně, a to se již opakuju, je to vtipné.

Čokoláda
22.07.2022 4 z 5

Čtivě napsaná detektivka, ale rozvleklá, policie ve vyšetřování vraždy po celý děj jen málo pokročí, pouze na posledních stránkách sám pachatel objasní celý příběh.

kuruteku
05.12.2021 5 z 5

Než začnu chválit, tak má zmatení: proč jsou měnou guldeny? Copak je Maarden v Holandsku? Anebo je to Naarden? A proč na mne působí všechno tak, že je to Dánsko nebo Švédsko?
Ale ono je to vlastně jedno. Jeden byvší kriminalista, dnes antikvář má kostlivce ve skříni (pozor, ne jen případ G., ale problém s vlastní minulostí a G.). A celou knihu se od této vrstvy posouváme k dnešku. Celá série s Van Veeterenem nemohla skončit lépe a připravit půdu k Barbarottimu. Sice jsem měl při čtení pocit, že se to vleče, ale zároveň si to užíval - šachová partie s tahy, u kterých se musí čekat, co osud přinese.
Občas bych rád znal i názor autora, co čím sledoval, kde a co ho inspirovalo, kudy se ubírala jeho mysl.
Rozhodně Mankella a Nessera čtu kvůli té přidané hodnotě - vztahu k životu.

martina.riz
27.10.2021 5 z 5

Moc pěkné čtení, tahle kniha se autorovi povedla.

Belanna
20.09.2021 5 z 5

Jak se říká, to nejlepší nakonec.
I poslední díl série komisaře VV se mi moc líbil. A dobře, že se podařilo vyřešit i tento zatracený případ, který tu celou dobu visel jak Damoklův meč.

hannina
15.05.2021 4 z 5

Naprosto náhodný výběr, když jsem zase jednou měla potřebu sáhnout po detektivce. No a neomylně poslední díl série o komisaři Van Veeterenovi od pro mě dosud neobjeveného autora. Takže teď mě čeká nějak postupně na přeskáčku přečíst předchozích 9 dílů.... obdobná situace jako s Malin a Wallanderem.....

ElleNora
07.01.2021 5 z 5

Poslední případ komisaře Van Veeterena a musím říct, že se autor předčil. A to byla očekávání vysoká vzhledem k tolika zmínkách v předchozích dílech.
Do konce jsem vydržela napjatá, jak byla vlastně vražda provedena. Přitom bylo vysvětlení celkem jednoduché, není se co divit, že byl "G" vždy krok dopředu.

ZuK1
02.01.2021 5 z 5

Výborný závěrečný díl série s inspektorem Van Veeterenem. Vše do sebe zapadlo a můj oblíbený autor Håkan Nesser opět nezklamal. Jako vždy skvěle napsané, vtipné, čtivé ...

Pavlína2019
29.10.2020 3 z 5

Konečně jsem se dostala k této knize, ostatní už mám přečtené. Ráda jsem se vrátila ke všem oblíbeným postavám a humoru pana autora. Zajímavá zápletka. Možná trošku moc dlouhé. Nad zvláštní dojemnou vsuvkou jsem musela popřemýšlet, překvapila mě. Pěkná kniha.

ArwenAragorn
10.09.2020 5 z 5

Výborně napsané jako všechny knížky od autora. Nechápala jsem, jak by mohl pan Nesser tu vraždu vysvětlit a on to dokázal a k tomu naprosto uvěřitelně. A ještě mě čekal dramatický závěr.
Musím doporučit!

broskev28
23.06.2020 4 z 5

Já teprve začínám, ale už po prvních kapitolách mi bylo jasné, že komisař Van Veeteren zase zaboduje a že tohle bude zase jedna z knih, u nichž budu hned od první stránky hltat každé slovo a těšit se na další vývoj příběhu.
Ovšem "románový ohař z Paříže na sedm, druhé bude možná A", tak tohle mi taky nedalo spát. Až když jsem na s.66 pročítala Van Veeterenovy vzpomínky na jeho učitele, komisaře Borkmanna, potvrdilo se mi mé nesmělé podezření - přívlastek románový bych nebrala tak akurátně a ohař mi obecně připadá jako nadsázka, takže si nemyslím, že hledáme někoho jako byl pes baskervillský. V.V. totiž komisaře Borkmanna nazývá starým ohařem!
S mými chabými znalostmi detektivek mě napadá pouze jediný komisař na sedm písmen, jehož domovským revírem byla Paříž, přičemž druhým písmenem v jeho jméně (resp. v příjmení) je A, a sice komisař Maigret.

P.S. V pátek dočteno a je to síla - skvělý Munster, dokonce i Rooth, teď jsem pochopila i Bausena (Čtvrtý případ), zkrátka všechno se nějak správně uzavřelo. Taky s Mamá, ač jsem tady byla úplně mimo mísu.
Paní Lainová zabodovala, ovšem Bismarcková a Rogersová, ty byly bezkonkurenční. Řeklo by se "vždyť je to jenom detektivka", ale jaká!!!

"Lidi si tak rádi malují, že dětem a mladým se žije snáz než dospělým, přemítal. Je to tak nějak základní předpoklad každého rodiče, jenže je to samozřejmě životní lež a omyl. I tohle."

Nepri
22.06.2020 4 z 5

Ze začátku se děj trošku vlekl, a přemýšlela jsem, že jí odložím. Naštěstí jsem to neudělala, čím déle jsem četla, tím to bylo zajímavější a konec byl úplná pecka :-)

lendinka.k
28.05.2020 5 z 5

Skvělý konec skvělé série. Budou mi chybět všichni, ale Rooth nejvíc. :-)

soukroma
01.02.2020 5 z 5

Skvělé! Tak tohle byl ten zlo-pověstný případ G, který občas přišel napřetřes při řešení jiných případů v předchozích dílech série. Pomníček kariéry velkého komisaře, jeho poslední případ, který se povedlo vyřešit až po dlouhých patnácti letech, kdy už dávno komisařem nebyl...

"V.V.," řekl. "To už je doba."
"G.," řekl Van Veeteren. "Jo, pár let už to je."
/žádné krácení z mé strany, přesná citace/

Velmi napínavé, čtivé, svižné s velmi překvapivým rozuzlením a závěrem. Asi nejlepší ze všech.

"Intuice se to jmenuje. Nezbývá než přiznat, že Van Veeteren touto sporou, avšak zlatonosnou schopností disponuje. Bohatou měrou."

Moc mi přirostl k srdci a bude mi chybět.

Pozn.: hned v úvodu se luští křížovka a luštitel neumí doplnit "Románový ohař z Paříže". A já naneštěstí taky ne, ani po dočtení knihy... Ví někdo???
Díky broskev28! Takhle zeširoko mne to vůbec nenapadlo zkoumat! A nejspíš to bude to ono. Ovšem zazlívám v.V., resp. HN, že se k tomuhle už v textu nevrátil (to bych si určitě všimla, doufám).

konicekbily
12.12.2019 5 z 5

Další z poutavých příběhů mého oblíbeného autora. Jedním z hrdinů je opět komisař - v hlavní roli jako policista - a o patnáct let později ve výslužbě jako detektiv amatér. Povedený detektivní příběh s thrillerem v závěru.

Kája95
29.11.2019 4 z 5

Prvních 100-120 stran bylo opravdu nudné utrpení, pak se dej rozjel naplno a nedalo se odtrhnout.

intelektuálka
09.11.2019 4 z 5

Autor má opravdu nezaměnitelný rukopis - komisaři Van Veeterenovi nedá spát kriminální pomníček z doby působení u policie - a když se objeví nové indicie, pustí se po stopě...

Ačkoliv se viník rýsuje zcela jasně, dočkáme se v závěru překvapení ...

Podaří se mu záhadu rozluštit ?